Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου - Το Δελφίνι

Οι δραστηριότητές μας το 2010

Η Χοροεσπερίδα μας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο ξενοδοχείο ΖΑΙΡΑ

Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η χοροεσπερίδα του Συλλόγου μας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στις 10 το βράδυ στο ξενοδοχείο ΖΑΪΡΑ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής του νομού μας κ. Σπύρος Γαληνός, ο προϊστάμενος του ΟΤΕ κ. Γιώργος Λεοντής και η πρόεδρος του Πολιτιστικού κέντρου Λουτρών κ. Τούλα Τατάκη – Κομνηνού. Τέλος μήνυμα με ευχές μας έστειλε και διαβάσαμε ο Νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης διενεργήθηκε λαχειοφόρος αγορά με πολλά και πλούσια δώρα , όλα προσφορές των καταστημάτων και των επιχειρήσεων της Μυτιλήνης και του χωριού μας. Δώρα στα παιδιά, αλλά και σε μεγάλους, μοίρασε ο Αι Βασίλης ο γνωστός μας Γιάννης Μολυβιάτης τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την διαχρονική προσφορά του στις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας. Με την αλλαγή του χρόνου αμέσως μετά τις 12.00 κόπηκε η βασιλόπιτα του Συλλόγου μας, με τις ευλογίες του ιερέα του χωριού μας του Παπά Παναγιώτη, η οποία μοιράστηκε σε όλα τα τραπέζια. Τυχερός της βραδιάς με κλήρωση ήταν ο Μιχάλης Γκλάβας που με τον αριθμό 122 κέρδισε το φλουρί της πίτας, ένα χρυσό Κωσταντινάτο, προσφορά του χρυσοχοείου Συμεών, (Σαπφούς 7 Μυτιλήνη).

Η εξυπηρέτηση του ξενοδοχείου ήταν πολύ καλή, το φαγητό εξαιρετικό και η ορχήστρα με τους Νίκο Χατζηράλλη, Γιώργο Ασλάνη, Μιχάλη και Μενέλαο Κυριάκογλου κράτησε αμείωτο το κέφι και το γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες. Στο τέλος της χοροεσπερίδας συγκεντρώθηκαν όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά (γυαλί, μέταλλο, πλαστικό) τα οποία με πρωτοβουλία του ΥΔΑΤΙΝΟΥ θα στέλνονταν για ανακύκλωση.!!!
Και του χρόνου με υγεία.

Δελφίνι
Δελφίνι














Με κακοκαιρία ο Αγιασμός των υδάτων στη Σκάλα Λουτρών.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η φετινή εορτή των Θεοφανίων στη Σκάλα Λουτρών αφού αυτές δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στην συμμετοχή των κατοίκων του τοπικού διαμερίσματος Λουτρών, των μελών του Συλλόγου μας και του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών, οι οποίοι προσήλθαν στη Σκάλα του Αγίου Γεωργίου μαζί με τον Ιερέα τον Παπα Παναγιώτη για να γίνει η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα. Τον Σταυρό ανέσυρε και πάλι ο Άγγελος Μήνικνας από τα Λουτρά ο οποίος παρέλαβε το δώρο του, ένα χρυσό Σταυρό με καδένα, προσφορά του Πολιτιστικού κέντρου Λουτρών. Παρόντες ο Πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών καθώς και το Δ.Σ. και πολλά μέλη του Συλλόγου μας. Μετά τον Αγιασμό των υδάτων το Πολιτιστικό κέντρο Λουτρών έκοψε την Βασιλόπιτά του προσφέροντας από ένα κέρασμα σε όσους παρευρίσκονταν στην Σκάλα του Αγίου Γεωργίου.

Και του χρόνου με υγεία.

Δελφίνι
Δελφίνι














Με 10 μποφόρ ο Αγιασμός των υδάτων και στη Χαραμίδα.

Μετά τον Αγιασμό των υδάτων που έγινε στη Σκάλα Λουτρών ο ιερέας του χωριού μας και όσοι άλλοι παρευρίσκονταν, ξεκίνησαν για να παρευρεθούν στον αγιασμό των υδάτων στην περιοχή της Χαραμίδας, κάτω από την ταβέρνα του κ. Παναγιώτη Βουτσαρδέλλη. Με πρωτοβουλία των μελών του Εξωραϊστικού Συλλόγου Χαραμίδας, και πλήθος κόσμου από τα Λουτρά, τη Σκάλα Λουτρών και τη Μυτιλήνη έγινε και εδώ ο Αγιασμός των υδάτων με τον κ. Σωτήρη Μαμουνή να ανασύρει τον Σταυρό από την θάλασσα. Επακολούθησε το καθιερωμένο κόψιμο της πίτας και το σχετικό κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους με πρωτεργάτες τα μέλη του Συλλόγου, την κ. Μαρία Βουτσαρδέλλη και την κ. Άσπα Αβαγιανού.

Δελφίνι
Δελφίνι














Κοινή συνεδρίαση του Συλλόγου μας με τον Παγγεραγωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γέρας για το Τούρκικο δεξαμενόπλοιο CIHAN.7.

Δελφίνι

Στην κοινή συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πέραμα Γέρας στις 13-1-2010 απεφασίσθη και εστάκη στην εισαγγελία Μυτιλήνης η παρακάτω αναφορά.

Στην κοινή συνάντηση των δύο Συλλόγων η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13-1-2010 στο Πέραμα της Γέρας, συζητήθηκε το πρόβλημα που προέκυψε σχετικά με την μεταφορά του τούρκικου Δ/Ξ CIHAN.7 στο καρνάγιο της Σκάλας Λουτρών και το ενδεχόμενο διάλυσής του στο χώρο αυτό.
Μετά από διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος σας μεταφέρουμε το ιστορικό του πλοίου αυτού καθώς και τις ενέργειές μας κατά το παρελθόν ώστε να λάβετε γνώση επί του θέματος.

Στην παραλία της Σκ Λουτρών, περιοχή Καμάρι, εντός του κόλπου Γέρας, η οποία έχει υπαχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 κωδικός GR 4110005, έφεραν και εγκατέλειψαν μισοβουλιαγμένο από τις 23-5-1994 το Δεξαμενόπλοιο «CIHAN.7» το οποίο είχε εξοκείλει εκείνη την περίοδο ανοικτά της Πέτρας στο βόρειο τμήμα του νησιού μας και δημιουργούσε έντονο πρόβλημα ρυπάνσεως αφού υπήρχε ρήγμα στα ύφαλά του και επικοινωνία του θαλασσινού νερού με το εσωτερικό του.
Οι Σύλλογοί μας και κυρίως ο Σύλλογος Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» με αλλεπάλληλα έγγραφα αλλά και με προφορικές παραστάσεις στον εκάστοτε Λιμενάρχη όλο αυτό το διάστημα των 15 και πλέον ετών, είχαν την διαβεβαίωση ότι ενεργούν για την απομάκρυνσή του, κάτι όμως που έως σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε.
Το πλοίο αυτό πριν δύο χρόνια έγειρε στο πλάι και με πληροφορίες που είχαμε από τους αλιείς τότε, υπήρξε διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα.
Πρόσφατα σύμφωνα με πληροφορίες που είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΔΕΛΦΙΝΙ» κ. Δημήτριος Παπαχρυσός από τον αξιωματικό του Λιμεναρχείου κ. Νικόλαο Γρηγορέλλη αυτό το πλοίο επρόκειτο να μεταφερθεί σε διαλυτήριο πλοίων στην Τουρκία.

Δελφίνι
Στις 29-12-2009 το βράδυ το πλοίο αυτό το αποκόλλησαν από την θαλάσσια περιοχή που ήταν και το έφεραν στην προβλήτα του Αγίου Γεωργίου της Σκάλας Λουτρών, όπου προσεγγίζουν τα αλιευτικά και τα τουριστικά σκάφη και όπου κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου γίνεται ο Αγιασμός των Υδάτων.
Λόγω του επείγοντος του προβλήματος που δημιουργήθηκε, στις 31-12-2009 το πρωί επισκέφθηκε ο κ. Δημήτριος Παπαχρυσός το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και απουσιάζοντος του Λιμενάρχη ζήτησε πληροφορίες για το θέμα αυτό από τον υπολιμενάρχη και από τον κ. Νικόλαο Γρηγορέλλη οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι το πλοίο πρόκειται να ανελκυθεί στο καρνάγιο της Σκάλας Λουτρών για επισκευή.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» τους επεσήμανε ότι σε αυτό το καρνάγιο το οποίο ευρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα στα όρια του οικισμού της Σκάλας Λουτρών δεν επιτρέπεται, βάσει του Νόμου 1650 και των συναφών υπουργικών αποφάσεων, η λειτουργία του ως ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα μεταλλικών πλοίων, ή ως διαλυτήριο πλοίων και μάλιστα χωρίς τους προβλεπόμενους από την νομοθεσία περιβαλλοντικούς όρους.

Δελφίνι

Κύριε Εισαγγελέα , επειδή κατά την γνώμη μας η διάλυση αυτού του πλοίου στην περιοχή της Σκάλας Λουτρών του κόλπου Γέρας εγκυμονεί κινδύνους έκρηξης από αναθυμιάσεις των δεξαμενών του, αλλά και διαφυγής αμιάντου σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Αιολικά Νέα της 23-12-2009, επειδή η παραλία του καρνάγιου που έχει ανελκυθεί αυτή τη στιγμή το πλοίο είναι εντός των ορίων του οικισμού της Σκάλας Λουτρών και πλησίον αυτής υπάρχουν σπίτια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, παιδική χαρά και το ξενοδοχείο ΖΑΙΡΑ, και δεδομένου ότι σε λίγο θα αρχίσει η νέα τουριστική περίοδος, σας παρακαλούμε να μεταβείτε άμεσα ώστε να γίνει η επιβεβαίωση των προαναφερομένων και η λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων για την αποτροπή της ενδεχόμενης διάλυσης του πλοίου στην περιοχή μας.

Επίσης ζητάμε τον έλεγχο του βυθού στο σημείο όπου ήταν προσαραγμένο το πλοίο επί 16 περίπου έτη, αλλά και γύρω από την θαλάσσια περιοχή του υφιστάμενου καρνάγιου για την ύπαρξη μόλυνσης από αμίαντο, βαρέα μέταλλα, πετρελαιοειδή και τοξικά απόβλητα από τα υφαλοχρώματα των προς επισκευή πλοίων. Συμπληρωματικά σας γνωρίζουμε ότι για το πρόβλημα αυτό ενημερώθηκε από τον κ. Δημήτριο Παπαχρυσό η αντιεισαγγελέας Μυτιλήνης το πρωί της Παρασκευής 8-1-2010.


                Ο Πρόεδρος                                        Ο Πρόεδρος
	του Συλλόγου  Μικρασιατών                        του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Γέρας
	Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ»
	
	   Δημ. Παπαχρυσός                                     Γεώργιος Ζορμπάς	

Έκθεση φωτογραφιών με θέμα:«Φώκαια 1913-1920: Η μαρτυρία του Felix Sartiaux»

Δελφίνι

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού προσέλκυσε η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Φώκαια 1913 - 1920: Η μαρτυρία του Felix Sartiaux», που παρουσιάστηκε από το Σάββατο 23 μέχρι και την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010, στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Λέσβου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι».

Επρόκειτο για μια έκθεση διοργανωμένη σε συνεργασία και με τη στήριξη της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, του Φ.Ο. Μυτιλήνης, του Επιμελητηρίου και της νομαρχίας Λέσβου, η οποία περιελάμβανε ανέκδοτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα, τόσο από τη ζωή και την καθημερινή εργασία στη Φώκαια της περιόδου 1913 - 1920, όσο και του λεγόμενου «πρώτου» διωγμού των Ελλήνων από τα μικρασιατικά παράλια, το 1914.
Η ίδια έκθεση έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν τόσο στη Σκάλα Λουτρών και το Πλωμάρι, όσο και στην Αθήνα, τη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής και τη Μασσαλία της Γαλλίας - τη «Φώκαια της Γαλλίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, ο ερευνητής ιστορικών φωτογραφιών, συγγραφέας και υπεύθυνος για το συγκεκριμένο λεύκωμα κ. Χάρης Γιακουμής.

Μοναδικά ντοκουμέντα…

Ήταν ένα δύσκολο έργο και μια μεγάλη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Γιακουμής στην παρουσίασή του, μιλώντας για τη συλλογή του φωτογραφικού, ιστορικού και άλλου υλικού που ήταν απαραίτητα για την ολοκλήρωση του λευκώματος, μιας πολυτελούς, δίγλωσσης έκδοσης (τυπωμένη στην ελληνική και στη γαλλική). Ο ίδιος, μάλιστα, ανέφερε ότι η ανακάλυψη των φωτογραφικών πλακών που χρησιμοποιήθηκαν έγινε «δια θαύματος», αφού βρέθηκαν στα χέρια του πριν από τρία χρόνια σε έναν πλειστηριασμό, όπου τις αγόρασε από έναν έμπορο της Τουρκίας. Στη συνέχεια, αναζητώντας πληροφορίες για το Felix Sartieux (Φελίξ Σαρτιώ) στο διαδίκτυο, ανακάλυψε πως επρόκειτο για το μόνο ξένο μάρτυρα του διωγμού του 1914 και του μόνου που διέθετε αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.

Δελφίνι

Την εκτενή και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των φωτογραφιών του Felix Sartiaux από τον κ. Γιακουμή ακολούθησε η παρουσίαση από τον ερευνητή και συγγραφέα Αλφόνσο Δελή τού βιβλίου τού Κοσμά Πολίτη «Χρυσόστομος ο Σμύρνης», έκδοσης του 1934 της εφημερίδας «Πατρίς», που πρόσφατα επανεκδόθηκε από το Σύλλογό μας «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ»





… από σήμερα στο Μουσείο του Συλλόγου

Δελφίνι

Τόσο το λεύκωμα των φωτογραφιών της Φώκαιας, όσο και το βιβλίο «Χρυσόστομος ο Σμύρνης», κατά τη διάρκεια της έκθεσης διατίθεντο σε τιμή κατά πολύ χαμηλότερη από την αρχική τους. Μάλιστα, τα διατιθέμενα λευκώματα έφεραν και τη σφραγίδα του Felix Sartieux και αποτελούσαν έτσι, συλλεκτικά κομμάτια.
Σημαντικό είναι ότι το υλικό έχει παραχωρηθεί πλέον στο «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922» της Σκάλας Λουτρών και θα είναι διαθέσιμο για το κοινό.

Η σημασία τόσο της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε, όσο και της δωρεάς του υλικού στο Μουσείο μας, είναι πολλαπλή για εμάς. Ο βασικός λόγος είναι ότι το 60% περίπου των κατοίκων της Σκάλας Λουτρών είναι Φωκιανοί, καθώς και ότι το κοινό της Μυτιλήνης μπορεί να μάθει πλέον πολύ περισσότερα πράγματα για τον πρώτο διωγμό του 1914, που σε πολλούς παραμένει ακόμη άγνωστος. Να μάθουν οι νεώτερες γενιές περισσότερα πράγματα για τις πατρογονικές τους εστίες, να ξεσκονίσουν τη μνήμη τους.







Καταστροφή δένδρων από τα έργα ύδρευσης στην Κουντουρουδιά.

Δελφίνι

Οξύτατη διαμαρτυρία απηύθυνε ο Σύλλογός μας με δελτίο τύπου στα ΜΜΕ της Λέσβου για την αναιτιολόγητη καταστροφή 25 περίπου δένδρων κατά την διάρκεια εργασιών για τοποθέτηση σωλήνων ύδρευσης στο δρόμο προς την Κουντουρουδιά.
Συγκεκριμένα το απόγευμα της 9-2-2010 στην Νομαρχιακή οδό από Σκάλά Λουτρών προς Κουντουρουδιά ξεκίνησε η εκσκαφή του οδοστρώματος για την τοποθέτηση σωλήνας ύδρευσης, και αμέσως ειδοποιήθηκε ο Σύλλογός μας από μέλη του για την καταστροφή και για τους βανδαλισμούς που έγιναν σε πολλά δένδρα και καλλωπιστικά φυτά σε μήκος περίπου 100 μέτρων, από τα μηχανήματα της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.

Αμέσως μέλη του Συλλόγου μεταβήκαμε εκεί όπου και διαπιστώσαμε ότι δούλευε το συνεργείο καταστρέφοντας όλα τα δένδρα που βρίσκονται στην άκρη του δρόμου και τους είπαμε να ειδοποιηθεί άμεσα ο επιβλέπων μηχανικός του έργου για να διαπιστώσει τους βανδαλισμούς και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για αποτροπή της συνέχισης της αναίτιας αυτής καταστροφής.
Ας σημειωθεί ότι έχουν καταστραφεί 25 περίπου δένδρα και καλλωπιστικά φυτά τα οποία είχαν φυτευτεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας από το 1994, μερικά δε από αυτά είχαν ύψος 4 μέτρα.
Οι υπεύθυνοι του έργου αλλά και οι …από τα γραφεία επιβλέποντες μηχανικοί της ΔΕΥΑΜ τι έχουν να μας πουν. Αίσχος κύριοι.

Σοβαρά προβλήματα από τις εργασίες για τον βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων της Σκάλας Λουτρών.

Δελφίνι

Μετά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις εργασίες που γίνονται για τον βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων της Σκάλας Λουτρών ο Σύλλογός μας απέστειλε στις 11-10 2010 το παρακάτω έγγραφο προς την Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΜ και επιφυλάσσετε για περαιτέρω ενέργειες εφ όσον δεν ληφθούν υπ όψιν και δεν διορθωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί

Προς: Δ.Ε.Υ.Α.Μ. Υπ όψιν, προϊσταμένου κ. Φυντανή
Θέμα: Προβλήματα από έργα βιολογικού Σκάλας Λουτρών.

Κύριε προϊστάμενε της τεχνικής υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. δια της παρούσης επιστολής σας ενημερώνουμε για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την πλημμελή και ανοργάνωτη εκτέλεση των εργασιών του βιολογικού της Σκάλας Λουτρών από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο.

Συγκεκριμένα:

  1. Η εκτέλεση των εργασιών γίνετε με πολύ βραδείς ρυθμούς με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, (ενώ το έργο έχει δημοπρατηθεί από τον Ιούλιο του 2009 με διάρκεια εκτέλεσης 10 μήνες αυτή τη στιγμή Οκτώβριος του 2010 και η κατάσταση είναι απελπιστική).
  2. Λόγω των έργων ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στον οικισμό είναι κλειστός για περίπου τρεις μήνες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει το λεωφορείο για να κάνει το δρομολόγιο και οι κάτοικοι να αναγκάζονται να περπατούν 1500 περίπου μέτρα για να πάνε στα σπίτια τους.
  3. Στα σημεία που έχουν τελειώσει τα έργα (Μάιος 2009) δεν έγινε άμεσα επίστρωση με μπετόν η άσφαλτο, με αποτέλεσμα η σκόνη και οι λάσπες όταν βρέχει να έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και πολλές διαμαρτυρίες των κατοίκων.
  4. Έχει γίνει κατάληψη από την εταιρεία όλων των ελεύθερων χώρων, (πλατείες, παιδική χαρά, γήπεδο μπάσκετ, λιμανάκι δρόμους κ.α.) με απόθεση χωματουργικών υλικών, μηχανημάτων, υλικών, μηχανών κτλ τα οποία εκτός του ότι εμποδίζουν την πρόσβαση των κατοίκων στους κοινόχρηστους χώρους δημιουργούν και κινδύνους για πρόκληση ατυχημάτων.
  5. Η σήμανση των σκαμμένων ορυγμάτων είναι πλημμελής και δημιουργεί κινδύνους ατυχήματος.
  6. Η αποκατάσταση των οδών στα λίγα σημεία που έχει πραγματοποιηθεί δεν έχει γίνει με τρόπο ώστε αυτοί οι δρόμοι να επανέλθουν στην προηγούμενή τους κατάσταση (π.χ. όπου υπάρχει πλακόστρωση αυτή αποκαθίσταται με μπετόν).
  7. Οι ζημιές που έχουν γίνει σε σπίτια και περιφράξεις οικοπέδων λόγω των έργων του βιολογικού από τα μηχανήματα της εταιρείας δεν έχει αποκατασταθεί σε αρκετές περιπτώσεις.
  8. Η προχειρότητα με την οποία κατά την άποψή μας γίνετε το έργο μας δημιουργεί την εντύπωση ότι θα υπάρξουν και μελλοντικά προβλήματα σχετικά με την ορθή λειτουργία του.

Κύριε προϊστάμενε, όλα τα προαναφερθέντα και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αυτά γίνονται (με ανειδίκευτο κυρίως προσωπικό στην πλειονότητά του) εκτός από την όχληση των κατοίκων, έχουν δημιουργήσει μια αρνητική και άθλια εικόνα στα μάτια των τουριστών και των επισκεπτών, εικόνα που δεν συναντάς ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες, γι αυτό σας επισημαίνουμε και τις δικές σας ευθύνες για την τροπή που έχει πάρει αυτό το έργο. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως την σπουδαιότητά του για το περιβάλλον και μέχρι στιγμής δείξαμε υπερβολική κατανόηση στα πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, όμως αυτή η κατάσταση όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και κυρίως με τον ίδιο τρόπο που όλα αυτά γίνονται

Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημ. Παπαχρυσός

Δενδροφυτεύσεις.

Δελφίνι

Άρχισε η περίοδος των αναδασώσεων και αρκετοί από εμάς πιθανώς θα συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα δενδροφύτευσης. Συνήθως οι περισσότεροι που συμμετέχουν στις δενδροφυτεύσεις δεν ξέρουν να φυτέψουν σωστά ένα δενδράκι και επί πλέον είναι αδύνατο να επαρκέσουν οι ειδικοί [εθελοντές, γεωπόνοι-κτλ] για να διδάξουν και να επιβλέψουν το σωστό φύτεμα.
Η πείρα απέδειξε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία στις δενδροφυτεύσεις οφείλεται στο κακό φύτεμα γι αυτό σας παραθέτουμε τις βασικές οδηγίες που θα πρέπει να γνωρίζετε εφ όσον σκοπεύετε να ασχοληθείτε με αυτή τη δραστηριότητα.

  1. Εάν τα δενδρύλλια είναι σε πλαστικές σακούλες αφαιρούμε το πλαστικό και προσέχουμε να μην σπάσει η μπάλα με το χώμα και τις ρίζες του φυτού.
  2. Τοποθετούμε το δεντράκι στη λακκούβα που θα το φυτέψουμε.
  3. Προσθέτουμε ή αφαιρούμε χώμα κάτω από το δεντράκι έτσι ώστε η μπάλα να μην βγαίνει ψηλότερα από την επιφάνεια του εδάφους.
  4. Γεμίζουμε την λακκούβα με χώμα μέχρι τη μέση και βάζουμε πάσαλο για να στηρίξουμε το δεντράκι (αν χρειάζεται).
  5. Πατάμε με τα πόδια μας το χώμα γύρω-γύρω από το δεντράκι για να συμπιεστεί το έδαφος.
  6. Διαμορφώνουμε το χώμα γύρω από το δεντράκι σαν μια λεκάνη που έχει το σχήμα χωνιού, ώστε το νερό να συγκεντρώνεται στις ρίζες του δέντρου.



Καλή επιτυχία.

Το Δελφίνι σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Δελφίνι

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία όλες οι εργασίες για το Ευρωπαϊκό σχέδιο «Η Ευρώπη χρειάζεται ενεργούς πολίτες» στο πλαίσιο του προγράμματος Grundtvig – Εκπαίδευση Ενηλίκων, στο οποίο συμμετείχε ο Σύλλογός μας μαζί με τις χώρες Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία και Εσθονία.
Υπενθυμίζουμε ότι οι συναντήσεις που έγιναν στις διάφορες χώρες, με την συμμετοχή νέων, αλλά και ατόμων άνω των 50 ετών κατά την διάρκεια των οποίων από την πλευρά μας έγινε παρουσίαση στοιχείων του Ελληνικού πολιτισμού, μεταφορά εμπειριών από τους ηλικιωμένους στους νεότερους καθώς και παρουσίαση των δράσεων του Συλλόγου μας.

Κατά την διάρκεια του προγράμματος από τον Οκτώβριο του 2008 έως και τον Ιούλιο του 2010 πραγματοποιήθηκαν 12 ταξίδια στο εξωτερικό σε διάφορες χώρες και όσοι συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για άλλες κουλτούρες, να συζητήσουν, αλλά και να διασκεδάσουν, ανοίγοντας έτσι διαύλους επικοινωνίας με ανθρώπους άλλων πολιτισμών. Ήδη έχει αναρτηθεί φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις του Συλλόγου μας (στα πλαίσια του προγράμματος Grundtvig) στη βάση δεδομένων ΕΚΤ – Ευρωπαϊκός Κοινός Θησαυρός (EST – European Shared Treasure) και έχουν υποβληθεί τα δικαιολογητικά και το Final Report,όπως είχαμε υποχρέωση.

ΝΕΛΕ ΛΕΣΒΟΥ - Μαθήματα παραδοσιακού κεντήματος στο Σύλλογό μας.

Δελφίνι

Στα πλαίσια των μαθημάτων που χρηματοδοτεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία μαθήματα «Παραδοσιακού Κεντήματος», από την επιμορφώτρια και μέλος του Συλλόγου μας κ. Βικτώρια Ευαγγέλου – Λιόφλου, την περίοδο από 21-4-2010 έως και τις 14-7-2010.

Τα μαθήματα που διήρκεσαν συνολικά 75 ώρες, πραγματοποιήθηκαν στην βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας στη Σκάλα Λουτρών και τα παρακολούθησαν συνολικά 14 άτομα. Τα παραδοσιακά κεντήματα που έφτιαξαν κατά την διάρκεια των μαθημάτων οι κυρίες που τα παρακολούθησαν θα εκτεθούν προσεχώς σε έκθεση, σε ημερομηνία που θα καθορισθεί από την Γραμματεία της ΝΕΛΕ.

Βράβευση του Συλλόγου μας.

Δελφίνι

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Κοινωνίας – Μέρες Περιβάλλοντος», που διοργανώθηκαν από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου και τον Φυσιολατρικό Όμιλο Μυτιλήνης Υδάτινο στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου, βραβεύθηκε ο Σύλλογός μας «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ», το απόγευμα της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου 2009.

Στην εκδήλωση η οποία συγκέντρωσε αρκετό κόσμο, ο «Υδάτινος» έκανε την παρουσίαση και την βράβευση του Συλλόγου μας ως πρότυπο Μη Κυβερνητικού Οργανισμού, αφού χωρίς να εξαρτάται από καμιά κρατική στήριξη έχει αναπτύξει πολύ σπουδαίο έργο μέσα στα χρόνια λειτουργίας του, δρώντας μάλιστα σε ένα μικρό χωριό της περιφέρειας, όπως είναι η Σκάλα Λουτρών. Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε και η παρουσίαση της ιστοσελίδας του Συλλόγου μας, μέσα από την οποία φαίνεται τόσο η λειτουργία όσο και οι δραστηριότητές του. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής, ο οποίος συνεχάρη το Σύλλογό μας για το πλούσιο και πολυποίκιλο έργο του, καθώς και τον «Υδάτινο» για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης.

Τελικός επίλογος για το τούρκικο Δ/Ξ CIHAN.7

Δελφίνι

Αφού μας ταλαιπώρησε επί 16 χρόνια απομακρύνθηκε επιτέλους στις 2-7-2010 το δεξαμενόπλοιο CIHAN.7 από την ευαίσθητη οικολογικά περιοχή του κόλπου Γέρας και ποιο συγκεκριμένα από το καρνάγιο της Σκάλας Λουτρών, όπου είχε ανελκυθεί στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου.

Είναι γνωστό πως το ζήτημα της διάλυσης των πλοίων, είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια, καθώς τα πλοία αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων υλικών, όπως είναι ο αμίαντος, έλαια και λασπώδη κατάλοιπα υδρογονανθράκων, πολυχλωριούχα διφαινύλια PCB και βαρέα μέταλλα στα χρώματα και στον εξοπλισμό τους. Τα πλοία αυτά αποτελούν στην ουσία μια από τις κυριότερες ροές επικίνδυνων αποβλήτων και η διάλυσή τους πρέπει να γίνεται σε πιστοποιημένες μονάδες οι οποίες να είναι κατάλληλα αδειοδοτημένες και να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Ήταν προφανές λοιπόν ότι η διάλυση αυτού του δεξαμενόπλοιου δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο μικρό καρνάγιο της παραλίας της Σκάλας Λουτρών καθώς απαιτούνταν ειδικές αδειοδοτήσεις και τεχνογνωσία για την αποφυγή περιβαλλοντικών προβλημάτων στην περιοχή του κόλπου της Γέρας.

Παρά τις αντιξοότητες και τα ανέλπιστα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στην προσπάθειά μας αυτή.(αντίθετες αποφάσεις τοπικού και Δημοτικού συμβουλίου, συγκέντρωση υπογραφών κτλ) η απομάκρυνση του πλοίου αποτελεί μια ηθική ικανοποίηση για τον αγώνα και τις παρεμβάσεις που από κοινού έκαναν ο Σύλλογος Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» με τον Παγγεραγωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γέρας. Εν κατακλείδι, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως οι ανιδιοτελείς προσπάθειες και οι ενέργειες των δύο Συλλόγων δεν πήγαν χαμένες καθώς η επιμονή και η υπομονή τους για την αυτονόητη εφαρμογή της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας είχαν εν τέλει το ποθούμενο αποτέλεσμα. Τέλος ευχαριστούμε θερμά τα μέλη μας καθώς και όλους του φορείς, υπηρεσίες, MME, άτομα κτλ οι οποίοι έδειξαν να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και μας συμπαραστάθηκαν ποικιλοτρόπως.

Προμηθείς και όχι Επιμηθείς για το Περιβάλλον

Η Γενική Συνέλευση του OΗΕ έχει θεσπίσει την 5η Ιουνίου εκάστου έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων. Είναι όμως πια γεγονός ότι η οξύτητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν χρειάζεται επετειακές αφορμές για την ενεργό συμμετοχή μας και δράση για την επίλυσή τους και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι δυτικές κοινωνίες, το 1/3 του πλανήτη, έχουν επιλέξει μια άγρια και καταστροφική ανάπτυξη χωρίς αρχές και αξίες. Μια ανάπτυξη που αλόγιστα σπαταλά τους φυσικούς πόρους, καταβροχθίζει τα πάντα και ρυπαίνει το νερό, το έδαφος, τον αέρα. Αποτέλεσμα αυτού είναι εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη να πληρώνουν με την εξαθλίωση και συχνά με τη ζωή τους.
Δυστυχώς, συχνά διαπιστώνουμε ότι οι πολιτικές αποφάσεις για το περιβάλλον, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, επιμένουν σε τακτικές ασύδοτης αυθαιρεσίας και λαϊκισμού, που αποδομούν τη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας.
Το περιβάλλον απαιτεί την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη διεκδίκηση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του. Απαιτεί από μας τη διαμόρφωση ενός νέου περιβαλλοντικού ήθους, δηλαδή ενός νέου κοινωνικού ήθους που θα λειτουργήσει ως αφετηρία για ένα βαθύτερο μετασχηματισμό της σκέψης και της πρακτικής μας.

Όσο θα παραμένουμε σκυμμένοι στην καθημερινότητα, καταναλωτές μιας πραγματικότητας και μιας ποιότητας που αντί να μας κάνει να εξεγειρόμαστε, μας αποστασιοποιεί από την ενεργό δράση και πράξη, τόσο θα υπάρχουν πολιτικές ενίσχυσης των ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του γενικού καλού και της προστασίας του περιβάλλοντος. Όσο αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους χωρίς να αντιδρούμε, τόσο θα απέχουμε από την ελπίδα.

Διαγωνισμός ζωγραφικής και έκθεσης.

Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία όπως έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο, ο ετήσιος διαγωνισμός ζωγραφικής και έκθεσης με τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Λουτρών στις 5 Ιουνίου 2010 , ημέρας αφιερωμένης ως γνωστόν στην προστασία του Περιβάλλοντος με την συνεργασία και των δασκάλων του σχολείου.

Τα παιδιά από τις τέσσερις πρώτες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην ζωγραφική με θέμα "Το περιβάλλον που μας αρέσει" και στις δύο μεγαλύτερες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην έκθεση με θέμα "Αλήθεια πως θα ήταν ο κόσμος χωρίς λουλούδια φυτά και ζώα;". Η επιλογή της καλλίτερης ζωγραφικής και της καλλίτερης έκθεσης από κάθε τάξη έγινε από τους δασκάλους του σχολείου και όπως θα δείτε παρακάτω τα παιδιά μας δούλεψαν με ενθουσιασμό και φαντασία τόσο στην ζωγραφική όσο και στην έκθεση. Μάλιστα απέδειξαν ότι γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος και ότι το αγαπούν και ενδιαφέρονται ζωηρώς γι αυτό. Άλλωστε είναι βέβαιο ότι το μέλλον τους ανήκει και δείχνουν ότι θα γίνουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Όλες οι ζωγραφιές και όλες οι εκθέσεις των παιδιών ήταν εξαιρετικές εδώ όμως λόγω χώρου θα δημοσιεύσουμε την πρώτη από κάθε τάξη. Να σημειώσουμε ότι τόσο οι ζωγραφιές όσο και οι εκθέσεις έγιναν στις αίθουσες των τάξεων του σχολείου και όχι στα σπίτια των παιδιών όπου θα μπορούσε να είχαν και την βοήθεια των γονιών τους και αυτό αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την προσπάθειά τους.

Τα αποτελέσματα:

Α! Τάξη διαγωνισμός στην ζωγραφική. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στον μαθητή Λέλεκα Κωνσταντίνο.
Β! Τάξη διαγωνισμός στην ζωγραφική. Το πρώτο βραβείο δόθηκε λόγω ισοβαθμίας στις μαθήτριες Κοζπή Ταξιαρχούλα και Σφακιανού Γαρυφαλιά.
Γ! Τάξη διαγωνισμός στην ζωγραφική. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην μαθήτρια Μωυσιάδου Αλεξάνδρα.
Δ! Τάξη διαγωνισμός στην ζωγραφική. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στον μαθητή Αχλάδα Παναγιώτη.
Ε! Τάξη διαγωνισμός στην έκθεση. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στον μαθητή Αραμπατζή Μιλτιάδη.
ΣΤ! Τάξη διαγωνισμός στην έκθεση. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην μαθήτρια Δράκου Χαρίκλεια.





Πάσχα στη Σκάλα Λουτρών.

Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά οι θρησκευτικές λειτουργίες για τις άγιες ημέρες του Πάσχα στη Σκάλα Λουτρών. Αυτές ξεκίνησαν με την τέλεση της θείας λειτουργίας το πρωί της Κυριακής των Βαΐων και του Νυμφίου το απόγευμα της ίδιας μέρας. Στην συνέχεια το απόγευμα της Μ. Τετάρτης έγινε προηγιασμένη θεία λειτουργία και ευχέλαιο. Την Μ. Πέμπτη εψάλησαν τα 12 Ευαγγέλια και την Μ. Παρασκευή έγινε η περιφορά του επιτάφιου και η αποκαθήλωση στην συνέχεια του εσταυρωμένου με την συμμετοχή όλων των κατοίκων και της νεολαίας του οικισμού μας.

Τέλος το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα υπό το φως των κεριών ετελέσθη η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα αφού με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης και ύστερα από δικό μας αίτημα εστάλη ιερέας γι αυτό το σκοπό. Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν καθολική και ιδίως των ηλικιωμένων οι οποίοι προσήλθαν με μεγάλη χαρά. Και του χρόνου να είμαστε γεροί να αναστήσουμε ξανά με ιερέα στον οικισμό μας

Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Συλλόγου μας. Κατά την διάρκεια της Γ.Σ. έγινε ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός για το έτος 2009 και συζητήθηκαν διάφορες προτάσεις για την μέχρι τώρα πορεία του Συλλόγου, καθώς και για τα τρέχοντα θέματα κυρίως δε για τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με την πρόθεση κοπής του τούρκικου δεξαμενόπλοιου CIHAN.7 στο μικρό καρνάγιο της Σκάλας Λουτρών. Η Γ.Σ. ενέκρινε τους μέχρι τότε χειρισμούς του Δ.Σ. του Συλλόγου και τους εξουσιοδότησε για την συνέχιση της προσπάθειας αυτής.


Πρωτομαγιάτικο στεφάνι στη Νομαρχία Λέσβου.

Ένα πανέμορφο πρωτομαγιάτικο στεφάνι από τριαντάφυλλα και αγριολούλουδα προσφέραμε και φέτος στην Νομαρχία Λέσβου το οποίο έφτιαξαν οι κυρίες του Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Κατά την επίσκεψη στην Νομαρχία Λέσβου τα μέλη του Δ.Σ. ευχήθηκαν στον Νομάρχη κ. Παύλο Βογιατζή καλό μήνα, καλό καλοκαίρι και του χρόνου με αγάπη και υγεία.


Εξόρμηση καθαριότητας.

Δελφίνι

Με την ευκαιρία της 5ης Ιουνίου, ημέρας αφιερωμένης στην προστασία του περιβάλλοντος, ο Σύλλογός μας «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» πραγματοποίησε εξόρμηση καθαριότητας με την βοήθεια των μελών και κυρίως της νεολαίας του οικισμού μας. Καθαρίστηκε η παραλία «Καμάρι» του όρμου της Σκάλας Λουτρών, καθώς και η περιοχή γύρω από το λιμανάκι και το γήπεδο μπάσκετ.

Το μήνυμα που δίδουμε κάθε χρόνο με αυτή την ενέργειά μας είναι ότι είμαστε παρόντες στην ανάγκη προστασίας των ακτών οι οποίες αποτελούν σημαντικό χώρο αναψυχής των πολιτών, πόλο έλξης επισκεπτών και πηγή οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας. Ο καθαρισμός και η προστασία των παραλιών σε συνδυασμό με το ότι αυτές βρίσκονται μέσα στην περιοχή προστασίας του Κόλπου της Γέρας [NATURA 2000] συμβάλουν στην οικολογική ισορροπία και στην ανάδειξη της περιοχής μας. Όπως κάθε χρόνο λοιπόν έτσι και φέτος δώσαμε το παρόν στην προστασία των ακτών μας, για μας, για τα παιδιά μας, για τις επόμενες γενιές, για τα ζώα, τα φυτά και την οικολογική ισορροπία. Ζητάμε την αυτονόητη φροντίδα του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών και του Δήμου σε θέματα καθαριότητας του οικισμού μας ειδικά τώρα το καλοκαίρι που μας επισκέπτονται αρκετοί ξένοι τουρίστες.

Μνήμη Προσκόπων Μικρασίας.

Κατάθεση στεφάνου από το σύλλογό μας «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» την Κυριακή 20 Ιουνίου 2010 κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης μνήμης (από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων), για τους προσκόπους που έχασαν τη ζωή τους στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας στις 17 Ιουνίου του 1919. Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, προσφώνηση προς τους συμμετέχοντες από τον περιφερειακό έφορο προσκόπων Λέσβου, κ. Μπαλάσκα Στρατή, κατάθεση στεφάνων και σύντομους χαιρετισμούς από το Νομάρχη Λέσβου κ. Παύλο Βογιατζή και το Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Νάσο Γιακαλή.


Λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα.

Δελφίνι

Την Τρίτη 27 Ιουλίου 2010 εορτάσθηκε με λαμπρότητα και πλήθος πιστών από τη Σκάλα Λουτρών, τα Λουτρά και τη Μυτιλήνη η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στο ομώνυμο εκκλησάκι του οικισμού μας στη Σκάλα Λουτρών.

Κάθε χρόνο πολλοί πιστοί προσέρχονται για να προσευχηθούν και να θαυμάσουν το γραφικό αυτό εκκλησάκι του οικισμού μας το οποίο ως γνωστό έχει ανακαινισθεί πλήρως με την βοήθεια των κατοίκων και του Συλλόγου μας ο οποίος εξακολουθεί να το φροντίζει και να το συντηρεί όπου είναι απαραίτητο.



Αγορά και τοποθέτηση νέων βιτρινών στο Μουσείο.

Η προσφορά κειμηλίων στο «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922» από τους μικρασιάτες πρόσφυγες συνεχίζετε μα αμείωτο ρυθμό γι αυτό με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας αγοράσθηκαν και προστέθηκαν στο χώρο του Μουσείου δύο νέες βιτρίνες για να εκτεθούν σ αυτές, μέρος από τα νέα πολύ αξιόλογα κειμήλια που πλέον διαθέτουμε. Είναι γεγονός ότι η αυθόρμητη προσφορά τόσων αξιόλογων κειμηλίων μας δημιουργεί την υποχρέωση να αρχίσουμε να αναζητούμε τρόπους υλοποίησης επέκτασης του Μουσείου μας.


Θερινή χοροεσπερίδα και βράβευση αριστούχων μαθητών.

Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η χοροεσπερίδα του Συλλόγου μας το Σάββατο 7-8-2010 στο κτήμα «Ελιά και Θάλασσα» του ξενοδοχείου ΖΑΙΡΑ στη Σκάλα Λουτρών, κατά την διάρκεια της ποίας πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των αριστούχων μαθητών του χωριού μας.

Βραβεύτηκαν οι παρακάτω:
Κοτοπούλης Γεώργιος από την Α! γυμνασίου
Τζανέλλη Μελπομένη από την Α! γυμνασίου
Τασιοπούλου Παναγιώτα από την Β! γυμνασίου
Μωυσιάδου Βασιλική από την Β! γυμνασίου
Κούτλα Άννα από την Β! γυμνασίου
Εγγλέζου Μελπομένη από την Β! γυμνασίου
Παπαχρυσός Απόστολος από την Β! γυμνασίου
Πατέστου Χρυσοβαλλάντη από την Γ! γυμνασίου
Ταλιαντζή Κατερίνα από την Γ! γυμνασίου
Σφακιανός Κωνσταντίνος από την Α! λυκείου
Κοτοπούλης Χρυσοβαλάντης από την Β! λυκείου
Ανδριώτη Μαριάννα από την Γ! λυκείου
Κρητικού Αφροδίτη από την Γ! λυκείου
Παπαχρυσού Παναγιώτα από την Γ! λυκείου

Δελφίνι

Επίσης εδόθησαν έπαινοι σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών γιατί πρώτευσαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής και έκθεσης με θέμα το περιβάλλον ο οποίος είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον.

Οι μαθητές που διακρίθηκαν είναι οι παρακάτω.
Λέλεκας Κωνσταντίνος από την Α! δημοτικού
Κοζπή Ταξιαρχούλα από την Β! δημοτικού
Σφακιανού Γαρυφαλιά από την Β! δημοτικού
Μωυσιάδου Αλεξάνδρα από την Γ! δημοτικού
Αχλάδας Παναγιώτης από την Δ! δημοτικού
Αραμπατζής Μιλτιάδης από την Ε! δημοτικού και
Δράκου Χαρίκλεια από την ΣΤ! δημοτικού

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των δώρων της λαχειοφόρου αγοράς του Συλλόγου μας και κέρδισαν οι παρακάτω αριθμοί.

1ος λαχνός το νούμερο 848 κερδίζει το ποδήλατο
2ος λαχνός το νούμερο 875 κερδίζει το ατμοσίδερο
3ος λαχνός το νούμερο 991 κερδίζει το ραδιόφωνο
4ος λαχνός το νούμερο 303 κερδίζει τον ανεμιστήρα.

Οι τυχεροί μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 6974 640419 κ. Δημήτρη Παπαχρυσό για την παραλαβή των δώρων.

Το κάλεσμα της Προσφυγοπαναγιάς της Αψηλής.

Δελφίνι

Την Κυριακή 22 και την Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις του Συλλόγου μας στον αύλιο χώρο του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» και στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Αψηλής

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση του Εσπερινού και την περιφορά της εικόνος της Παναγίας στον οικισμό μας, η οποία κατέληξε στην αυλή του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης» όπου και έγινε αρτοκλασία και δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Μικρασιατών αδελφών μας. Στη συνέχεια ο Ιερέας της ενορίας μας, ευλόγησε το παραδοσιακό φαγητό καβουρμά (ρεβίθια με κρέας), που είχαν μαγειρέψει οι νοικοκυρές του οικισμού μας και αυτό μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, αφού έγινε αναφορά με ομιλία στην Παναγία μας από την Μαρία Δασκάλου, την Άννα Τσίκνα και την Ειρήνη Σταματέλλη, παρουσιάστηκαν ανέκδοτα νανουρίσματα, τραγούδια της κούνιας, τραγούδια του γάμου, καθώς και ρίμες (παραλογές) της Μικράς Ασίας, όπως αυτές μεταφέρθηκαν από τους πρόσφυγες της Σκάλας Λουτρών. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η Ρίμα (παραλογή) της μικροπαντρεμένης, η οποία προέρχεται από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ (Κρήνη) της Ερυθραίας και λέει:

Δελφίνι
"Μια Κυριακή ημέρα
Το ταχύ, ταχύ
Τα σήμαντρα σημαίνουν
Στην Άγια Κυριακή!

Παώ κι εγώ ο καημένος
Ν' ακούσω λειτουργιά
Θωρώ μια πάντα κι άλλη
Βλεπώ μια κοπελιά!

Θωρώ μια πάντα κι άλλη
Βλεπώ μια κοπελιά
Που κάνει το σταυρό της
Και λάμπει η εκκλησιά!..." κτλ

Η παραπάνω ρίμα έχει βιντεοσκοπηθεί και είναι αναρτημένη στο facebook στη διεύθυνση αυτή , νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο να τη δείτε.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την επομένη 23 Αυγούστου (νιάμερα της Παναγίας) με εκκλησιασμό στην Παναγιά την Αψηλή, με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων της Σκάλας Λουτρών, των Λουτρών αλλά και κατοίκων από τα χωριά της Γέρας οι οποίοι το έχουν έθιμο και έρχονται με τη βάρκα κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα για να τιμήσουν την Παναγία.

Εκδηλώσεις μνήμης.

Δελφίνι

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκαν στη Μυτιλήνη οι εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο πλαίσιο της 88ης επετείου από τη Μικρασιατική καταστροφή. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ετελέσθη δοξολογία και αρτοκλασία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Επάνω Σκάλα και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο εκπαιδευτικός κ. Βασίλης Μακρυπούλιας. Μετά την δοξολογία επακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον χώρο του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας με την συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής της 98 ΑΔΤΕ. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας παραβρέθηκε τόσο στην τέλεση της δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην επάνω Σκάλα όσο και στην συνέχεια με κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας μάνας μαζί με τους υπόλοιπους Συλλόγους και τις αρχές του τόπου.

Όπως είναι ήδη γνωστό η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί με το νόμο 2645/1998, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Η Μικρασιατική καταστροφή δεν είναι ένα απλό ιστορικό γεγονός. Αντιπροσωπεύει μια πραγματική τομή για την Ελληνική Ιστορία. Γιατί πέρα από τα πραγματικά γεγονότα, επέφερε παράλληλα και μια ανανέωση στις δομές της Ελληνικής Κοινωνίας και στον πολιτισμό της. Η Μικρασιατική καταστροφή είναι γεγονός ότι καταγράφεται στις ποιο θλιβερές σελίδες του Ελληνικού Έθνους, στιγματίστηκε από την απώλεια ανθρώπων και πατρίδων, δημιούργησε πρόσφυγες και σκόρπισε δυστυχία. Αυτοί οι πρόσφυγες πληγωμένοι από τη βαρβαρότητα και τη φρίκη ήρθαν στην Ελλάδα αγωνίστηκαν για την επιβίωσή τους και συνέβαλαν με τους αγώνες τους στην ανανέωση και στην πρόοδο της Ελληνικής κοινωνίας.

Ομάδα «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922» και στο Facebook.

Όσοι από τα μέλη του Συλλόγου μας έχετε κάνει προσωπική σελίδα στο facebook μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922» και να απολαύσετε από όπου και αν βρίσκεστε πολλές από τις φωτογραφίες των αντικειμένων που υπάρχουν στο Μουσείο μας καθώς και να το διαδώσετε στους φίλους σας. Αξίζει τον κόπο.


Εκδήλωση του μουσικού τμήματος του Συλλόγου μας.

Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση του Μουσικού τμήματος του Συλλόγου μας, την Κυριακή 3-10-2010 το απόγευμα στην αυλή του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι γονείς και αρκετά μέλη του Συλλόγου οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά την πρόοδό των παιδιών τους και να τα καμαρώσουν γι αυτό. Στο μουσικό τμήμα του Συλλόγου συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 19 παιδιά ηλικίας από 6 έως 17 ετών και τα μαθήματα για όσους ενδεχομένως ενδιαφέρονται γίνονται στην αίθουσα του Συλλόγου στη Σκάλα Λουτρών κάθε Σάββατο απόγευμα.

Στην εκδήλωση έπαιξαν κιθάρα και τραγούδησαν οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες.
Βατζάκα Χριστίνα και Βατζάκα Μαριλένα, Μωυσιάδου Βασιλική, Κουκώνης Ιωάννης, Μεταξάς Ερμογένης και Μεταξάς Γεώργιος, Καλιοντζής Θεόδωρος και Καλιοντζής Παναγιώτης, Γκύζα Κωνσταντίνα, Εγγλέζου Μελπομένη, Ντηνιακός Μαρίνος, Σαράκης Ακίνδυνος, Ευαγγελέλλη Μαρία, Αλεξίου Μαρία, Μήνικνα Μαρία και Δράκου Δήμητρα.

Εορτή Αγίου Νικολάου.

Δελφίνι

Με μεγάλη λαμπρότητα και με την συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού μας, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και των αλιέων, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Με την παρουσία, του εφημέριου της ενορίας Αγίου Γεωργίου Λουτρών, παπά Παναγιώτη και στρατιωτικού αγήματος από την μονάδα καταδρομέων του Περάματος ετελέσθη η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νικολάου με κατεύθυνση το λιμανάκι της Σκάλας Λουτρών. Μετά την ευλογία των άρτων ο ιερέας και το στρατιωτικό άγημα επιβιβάσθηκαν στη βάρκα του κ. Ευστράτιου Καραντώνη από την Κουντουρουδιά και κρατώντας την εικόνα του Αγίου την περιέφεραν, ρίχνοντας το στεφάνι που την πλαισίωνε στην θάλασσα, ευχόμενοι ήρεμα ταξίδια για τους ναυτικούς και τους αλιείς μας.

Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων τα μέλη του Συλλόγου κατέληξαν στην ταβέρνα του Οδυσσέα Παπαμακαρίου όπου γευμάτισαν και γλέντησαν συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας με νησιώτικα τραγούδια μέχρι αργά το βράδυ. Ο Σύλλογός μας κάλυψε τα έξοδα της ορχήστρας.

ΚΟΠΑΝΟΣ : Ο ΡΩΜΗΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Διατίθεται σε προνομιακή τιμή από το Σύλλογό μας, το τρίτομο δερματόδετο έργο του καθηγητή κ. Δημήτρη Νικορέτζου, «ΚΟΠΑΝΟΣ, ο Ρωμηός της Σμύρνης» που αφορά «το έπος της σατιρικής εφημερίδας του Γ.Ι. Αναστασιάδη».
Ο καθηγητής, κ. Νικορέτζος διέθεσε δωρεάν για την ενίσχυση του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922», 80 σειρές του προαναφερθέντος έργου. Το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου μας τον ευχαριστούν θερμά για την προσφορά του αυτή.

Πολλές επισκέψεις στο «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922».

Κάθε χρόνο και καλλίτερα αφού, οι επισκέπτες που έρχονται στο Μουσείο μας, είναι όλο και περισσότεροι και είναι αλήθεια πως ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας. Όμως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σχετικά με τις ώρες λειτουργίας του είναι ανυπέρβλητες αφού παρά τις προσπάθειες που κάναμε δεν κατέστη δυνατόν να εξασφαλίσουμε κάποιο υπάλληλο, για να είναι αυτό ανοικτό και τις πρωινές ώρες. Έτσι αυτή τη στιγμή εκτός από τις απογευματινές ώρες που σχεδόν πάντοτε υπάρχει κάποιο μέλος του Συλλόγου μας, οι επισκέπτες θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τα τηλέφωνα 22510.91170 κ. Ευθαλία Τουρλή και 69746.40419 κ. Δημήτρη Παπαχρυσό για να εξυπηρετούνται.
Κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους εκτός από τους επισκέπτες και τους ξένους τουρίστες, πολλές ήταν οι μορφωτικές επισκέψεις διαφόρων σχολείων και φορέων που μας επισκέφθηκαν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το Δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Λουτρών, το Δημοτικό σχολείο Σκοπέλου Γέρας, το 1ο, το 4ο, το 7ο, το 9ο, το 10ο και το 15ο Δημοτικά σχολεία Μυτιλήνης, το Μουσικό σχολείο Μυτιλήνης, αρκετά στρατευμένα παιδιά μας κ.α. , και όλα αυτά χωρίς να έχει υπάρξει σχετική διαφημιστική προβολή. Οι κολακευτικές αναφορές στο βιβλίο των επισκεπτών είναι πολλές και μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας αυτή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από αυτές.

8-12-2009. Το μουσείο της Σκάλας Λουτρών είναι εντυπωσιακό. Είναι μια ευκαιρία να έρθούμε σε επαφή με το παρελθόν μας. Η γνώση της ιστορίας μας είναι πολύ σημαντική. Συγχαρητήρια για αυτή σας την προσπάθεια. Οι μαθητές του ΣΤ2 τμήματος του 1ου Δ,,Σ. Μυτιλήνης. 23-12-2009. η επίσκεψή του 2ου ΕΤΕΘ γίνεται για να μην σβήσουν οι μνήμες. Πρέπει να θυμόμαστε ότι λαός που ξεχνά την ιστορία του σβήνει από το χάρτη. Νικόλαος Χιονής Ανχης (ΠΖ).
9-2-2010. μας δώσατε την ευκαιρία να κάνουμε μια ωραία αναδρομή στο παρελθόν. Νοιώθουμε υπερήφανοι που είμαστε Μικρασιάτες! Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν, κάνοντας σύγκριση του παρελθόντος με το δικό τους παρόν. Μαρία Χατζηχαλκιά, Δημ. Σχ. Σκοπέλου.
10-3-2010. Για άλλη μια φορά μας ταξιδέψατε σ ένα παρελθόν που αποτελεί πηγή ζωής για όλους μας. Μαριάνθη Λάμπρου, Δ/ντρια 15ου Δ.Σ. Μυτιλήνης.
29-4-2010. Θερμά συγχαρητήρια στο Σύλλογο Μικρασιατών «Το Δελφίνι» για την προσφορά τους στον τόπο τους, τη Σκάλα Λουτρών και γενικότερα στην υπόθεση της Μικρασιατικής Μνήμης. Ευχαριστούμε την κ. Ευθαλία για την υπέροχη ξενάγηση και για το χρόνο που μας διέθεσε με πολλή χαρά. Ενημερωθήκαμε, συγκινηθήκαμε και μάθαμε πολλά… Ζητώντας στο τέλος τις εντυπώσεις των μαθητών μας για να γράψουμε σ αυτό το βιβλίο ακούσαμε πολλά για τα εκθέματα αλλά επιλέγουμε να τελειώσουμε με αυτά που είπε ο μαθητής Γιώργος Συροκώστας: «μου έκανε μεγάλη εντύπωση το ότι οι άνθρωποι δώρισαν στο Μουσείο αυτά τα πράγματα που είχαν μεγάλη αξία γι αυτούς και κουβαλούσαν τόσες μνήμες…». Σας ευχαριστούμε όλους πολύ. Πρέπει τελικά κάθε λαός να γνωρίζει την ιστορία του γιατί αν την ξεχάσει θα αφανιστεί… 9ο Δημ. Σχολείο Μυτιλήνης, υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί, Τηλ. Μουστάκας, Σοφία Σπανού.
3-5-2010. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ όλους εσάς για τον αγώνα που κάνετε, την προσπάθειά σας για να μην ξεχάσουμε τις ρίζες μας. ΙΕΚ Φυλάκων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων Μυτιλήνης.
13-9-2010. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που πρέπει να αγκαλιαστεί και να προβληθεί περισσότερο από την πολιτεία. Διατηρήστε το, διαδώστε το, για να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε. Βασίλης Κυριακόπουλος.
8-10-1010. Μπράβο, μπράβο, μπράβο! Μια προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί, γιατί δε δείχνει παρά κατάθεση ψυχής. Μας μάθατε αυτό που έπρεπε να ξέρουμε όλοι μας, το αυτονόητο. Οι λαοί που ζούνε μονιασμένοι μακριά από μισαλλοδοξίες και συμφέροντα άλλων. Ιδιαίτερα, το λέω με πλήρη συνείδηση, το Οθωμανικό κομμάτι του μουσείου. Υπήρξαν και μουσουλμάνοι που ήταν αδέρφια μας. Νικόλας Ζαφειρίου, ιστορικός αρχαιολόγος, Υπ/ντής μουσικού σχολείου Μυτιλήνης.

Δωρεά βιβλίων στο Σύλλογό μας.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Δημήτρη Νικορέτζο για τα πολλά και εξαιρετικού ενδιαφέροντος βιβλία που μας χάρισε.. Για την τακτοποίησή τους ο Σύλλογός μας έχει παραγγείλει έξτρα έπιπλο βιβλιοθήκης για να τοποθετηθούν. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τους κ.κ. Πελεκάνο Θεόδωρο, Δελή - Αριστοτέλους Θεοδοσία, Τσίκνα Ιωάννη, Καλάργαλη Αριστείδη, Μπαιρακτάρη Στυλιανό, Θωμαίδη Ελευθέριο, Παπαχρυσό Γεώργιο, Χόρμπο Νικόλαο, Πρίμου Σούγιουλτζη Ευανθία, Πρίμου Ανίτα, Παλάζη Στάθη, Σταματέλλη Αγγελική, Σκορδά Παναγιώτη, Κάκο Βασίλη, Αραμπατζόγλου Βούλα, το WWF, τη Νομαρχία Λέσβου και την ΜΚΟ Σόλων, για τα βιβλία που προσέφεραν στη βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας. Ο Σύλλογός μας παρακαλεί όσους έχουν βιβλία που δεν τα χρειάζονται να μας τα χαρίσουν για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας η οποία ήδη στεγάζεται στο καινούργιο κτίριο που κατασκευάσαμε στη Σκάλα Λουτρών και που αυτή τη στιγμή τα βιβλία που διαθέτει ξεπερνούν τις 6.000.

Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο, γιατί προσανατολίζει τη σκέψη σε νέους δρόμους, προσφέρει γνώσεις, πληροφορίες και η γνώση είναι δύναμη. Η μόρφωση ευαισθητοποιεί το άτομο απέναντι στα προβλήματα που αποτελούν τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και τοποθετεί τις βάσεις για τη συνολική πρόοδο του πολιτισμού, συντελεί δε, στη διαμόρφωση ψύχραιμης και νηφάλιας σκέψης μακριά από ακρότητες και φανατισμούς.

Ευχαριστήρια.

Ευχαριστούμε θερμά τους παρακάτω.

*Το Νομάρχη Λέσβου κ. Παύλο Βογιατζή και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου για τη χορηγία τους στην έκδοση του ημερολογίου μας έτους 2011.
*Τον ΟΤΕ Μυτιλήνης, το ξενοδοχείο ΖΑΙΡΑ, το παλαιοπωλείο Παρελθόν του κ. Δεμερτζή Δημήτρη, την καφετέρια Κήπος και τους λοιπούς χορηγούς του ημερολογίου μας.
*Τα καταστήματα της Μυτιλήνης και όσους προσφέρουν δώρα στις εκδηλώσεις μας.
* Τον κ. Σαράτση Νίκο που επιδιορθώνει χωρίς αμοιβή τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας.
* Τον κ. Χάρη Γιακουμή για την παραχώρηση στο Μουσείο του Συλλόγου μας, του Φωτογραφικού υλικού της έκθεσης για τον Felix Sartiaux.
*Τα διάφορα συνεργεία που κάνουν ειδικές τιμές για τις εργασίες του Συλλόγου καθώς και όσους προσφέρουν εθελοντικώς την εργασία τους.
*Όλους όσοι χάρισαν τα πολύτιμα κειμήλια που στεγάστηκαν στο Μουσείο μας.
*Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε το συγχωριανό μας Δημήτρη Γρηγορέλλη που από ιδρύσεως του Συλλόγου μας , μας έχει παραχωρήσει αφιλοκερδώς το πατρικό του σπίτι στη Σκάλα Λουτρών για την στέγαση δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας.



Οικονομικές ενισχύσεις.

Για τους σκοπούς του Συλλόγου μας προσφέρθηκαν τα παρακάτω ποσά.
Γ.Γ. Υπ.Αιγαίου 3000 ευρώ (το 2009).
Καπετάνιος Θεόφιλος 30 ευρώ.
Κατανάκης Μιχάλης 50 ευρώ.
Παπαχρυσός Γεώργιος 50 ευρώ.
Δεμερτζής Ιγνάτιος 50 ευρώ.
Κλήμης Αριστείδης 60 ευρώ.
Κατσαλής Νικόλαος 50 ευρώ.
Θωμαίδης Ελευθέριος 50 ευρώ
Σεβαστός Δημήτριος 100 ευρώ.
Λευκαδίτης Τάκης 50 ευρώ.
Γρημάνη Τραχανιά Μυρσίνη 150 ευρώ.
Μακρή Κατίνα 50 δολ Αυστραλίας.
Κεφαλίδης Δημήτριος 50 ευρώ.
Τσουμάκης Στράτος 100 ευρώ.
Καλαθάς Γρηγόρης 20 ευρώ.
Κρητικού Φρόσω 50 ευρώ.
Γεωργιάδου Ιφιγένεια 100 ευρώ.
Κινικλή Μαρικούλα, 50 ευρώ, στη μνήμη της εκλιπούσης μητέρας της Δωροθέας.
Παπαχρυσός Δημήτριος, 50 ευρώ, αντί στεφάνου για τον εκλιπόντα κ. Θ. Παπαδάκη.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας τους ευχαριστεί θερμά και καλεί τα μέλη του να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογός για αναβάθμιση του οικισμού μας , έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο βαρύ φορτίο των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει και να ολοκληρώσουμε τους στόχους μας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Νέα μέλη του Συλλόγου μας.

Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε στην οικογένεια του Συλλόγου μας τα νέα μέλη του, που είναι οι παρακάτω:
Φραγκουλάκης Ευάγγελος, Παυλάκης Μάριος, Μακρή Κατίνα και ο «Υδάτινος».



Λοιπές δραστηριότητες.

  1. Συντηρήθηκε το κτίριο του Μουσείου με βάψιμο των εξωτερικών τοίχων και των κουφωμάτων (πόρτες και παράθυρα).
  2. Εδόθησαν 200 ευρώ για την επισκευή του εξωκλησιού Αγίου Παντελεήμονος της περιοχής «Καμάρι», της Σκάλας Λουτρών.
  3. Απεφασίσθη να γίνει παραγγελία βιτρίνας για να τοποθετηθεί η στρατιωτική στολή Ιερολοχίτου, του αειμνήστου κ. Γεωργίου Πρίμου.
  4. Απεφασίσθη να γίνει παραγγελία 10 πλαισίων για επέκταση των ικριωμάτων της βιβλιοθήκης του Συλλόγου μας.
  5. Απεφασίσθη η αντικατάσταση των προβολέων του θερινού αμφιθεάτρου του Συλλόγου μας λόγω φθοράς που έχουν υποστεί, καθώς και η αντικατάσταση των καλωδιώσεων.




Μουσικό τμήμα.

Λειτουργεί κάθε Σάββατο από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα και αυτή την περίοδο φοιτούν 22 παιδιά σχολικής ηλικίας τα οποία μαθαίνουν κιθάρα. Τα μαθήματα εκτός από πρακτικά είναι και θεωρητικά έτσι ώστε τα παιδιά να αποκτούν γερές βάσεις και να συνεχίσουν μελλοντικά τις σπουδές τους στην μουσική εφ όσον το επιθυμήσουν.
Η μηνιαία συνδρομή είναι 20 ευρώ και όσοι ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημήτρη Παπαχρυσό στο τηλ. 69746.40419 για περισσότερες πληροφορίες. Δάσκαλος είναι ο κ. Μολυβιάτης Γρηγόρης ο οποίος επί πολλά χρόνια έχει προσφέρει εξαιρετικό έργο.


Νέα τμήματα.

Ο Σύλλογός μας μπορεί να ιδρύσει νέα τμήματα παραδοσιακών μουσικών οργάνων εφ όσον εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από τα μέλη μας. Διευκρινίζουμε ότι για να λειτουργήσει ένα νέο τμήμα θα πρέπει να ενδιαφερθούν κατ ελάχιστο τρία άτομα.


Τμήματα παραδοσιακών τραγουδιών και χορών.

Αυτά τα τμήματα λειτουργούν περιστασιακά και πλαισιώνουν διάφορες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας που έχουν σχέση με τις αλησμόνητες πατρίδες της Μ. Ασίας. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και όσοι ενδιαφέρονται μικροί και μεγάλοι μπορούν να έλθουν σε συνεννόηση με την κ. Ευθαλία Τουρλή στο τηλ. 22510 91170 για να το δηλώσουν.


Γεώργιος Πρίμος 1919-2010

Όρθιος και δραστήριος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο κ. Γεώργιος Πρίμος, τον οποίο είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε μέσα από τη συνεργασία που είχε ο Σύλλογος Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών με το Ίδρυμα «Πέτρος Μάνδρας», που εκπροσωπούσε ως πρόεδρος για πολλά χρόνια. Μέσα από τη συνεργασία μας αυτή, διαπιστώσαμε την εργατικότητα, υπευθυνότητα και διορατικότητα που τον διέκριναν στο χειρισμό διαφόρων θεμάτων που απασχολούσαν το Ίδρυμα.
Υπό της άριστης συνεργασίας μαζί του, ο Σύλλογός μας κατόρθωσε και υλοποίησε έργα υποδομής στη Σκάλα Λουτρών, σε χώρο που ανήκε στο ίδρυμα, με την δημιουργία χώρου αθλοπαιδιών, θερινού αμφιθεάτρου και βιβλιοθήκης, έργα που εξυπηρετούν τη νεολαία του χωριού μας αλλά και την επιθυμία του αείμνηστου Πέτρου Μάνδρα που με την περιουσία του δημιουργήθηκε το ομώνυμο Ίδρυμα.
Ως επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας, ενδιαφερόταν πάντοτε για τις δραστηριότητές μας και συμμετείχε στις περισσότερες από αυτές. Πριν δύο περίπου χρόνια είχαμε την τιμή να μας εγκαινιάσει τη βιβλιοθήκη της Σκάλας Λουτρών με την επωνυμία «Πέτρος Μάνδρας», κόβοντας την κορδέλα των εγκαινίων και συγχαίροντάς μας για την πρωτοβουλία αυτή.

Ο κ. Γεώργιος Πρίμος φεύγοντας από τη ζωή, διέκοψε έναν έγγαμο βίο 61 ετών, αφήνοντας τη σύζυγό του Ανίτα, τους 2 υιούς του Μιχάλη και Αντώνη και τα 5 εγγόνια του που υπεραγαπούσε. Πριν από την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως εμπορικός αντιπρόσωπος και ασφαλιστής στη Μυτιλήνη, είχε στρατευθεί το 1940 και έδωσε το παρόν στα πεδία των μαχών της Αλβανίας , της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κρήτης. Με την επιστροφή του στη Μυτιλήνη (περίοδος κατοχής) ως μέλος αντιστασιακής οργάνωσης, για να αποφύγει τη σύλληψη του από τους κατακτητές Γερμανούς, δραπέτευσε με βάρκα στην Τουρκία μαζί με άλλους αγωνιστές και κατατάχθηκε στον «Ιερό Λόχο» του Χ. Τσιγάντε. Ως Ιερολοχίτης έλαβε μέρος σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις της ερήμου, κυρίως στην Τύνιδα εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων του στρατάρχη Ρόμελ. Στη συνέχεια, έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου για την απελευθέρωση των υπό γερμανική κατοχή νησιών του Αιγαίου. Τιμήθηκε σε όλα τα πεδία των μαχών και έτυχε πολλών διακρίσεων. Η στρατιωτική στολή του αείμνηστου Ιερολοχίτη κ. Γεωργίου Πρίμου έχει δοθεί από τη σύζυγό του κ. Ανίτα στο Σύλλογό μας και θα εκτίθεται στη βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας με την επιθυμία να δοθεί σε κάποιο Πολεμικό Μουσείο που ενδεχομένως μελλοντικά να ιδρυθεί στη Λέσβο.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συμπαρίσταται ολόψυχα στη θλίψη της οικογένειας για την απώλεια του αγαπημένου τους κ. Γεωργίου Πρίμου.

Ο αλησμόνητος «θείος Δημητρός».

Πριν λίγο καιρό μας άφησε αναχωρώντας για το αιώνιο χωρίς γυρισμό ταξίδι, ένας ξεχωριστός άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο τέως πρόεδρος της κοινότητας Λουτρών, ο Δημήτρης Σαμαρτζής ή όπως όλοι τον αποκαλούσαμε, «ο θείος Δημητρός».

Δελφίνι

Έφυγε απ τη ζωή σε βαθιά γεράματα και με ήσυχη τη συνείδηση ότι έπραξε το καθήκον του με ανιδιοτέλεια στα χρόνια που βρισκόταν στο τιμόνι της κοινότητας Λουτρών. Ο Δ. Σαμαρτζής διακρίθηκε γιατί είχε πάντα σε πρώτη προτεραιότητα το καλό του τόπου του και ήταν από τους τελευταίους εκπροσώπους ενός σημαντικού κεφαλαίου της αυτοδιοίκησης στη Λέσβο, που χαρακτηρίσθηκε από αγνούς και ανιδιοτελείς υπηρέτες των τοπικών συμφερόντων. Ήταν από τους προέδρους που πάλεψαν και πρόσφεραν το «είναι» τους και την καρδιά τους για το κοινό καλό.
Εδώ στη Σκάλα Λουτρών όλοι, θυμόμαστε τον άνθρωπο που βρισκόταν στο κοινοτικό τιμόνι της περιοχής πριν την περίοδο Β. Μαμώλη και τον αναπολούσαμε με νοσταλγία. Η σεβάσμια, ισορροπιστική και γεμάτη θυμοσοφία μορφή του ενέπνεε το σεβασμό σε όλους μας.
Η κηδεία του έγινε στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Λουτρών με τη μέγιστη δυνατή σεμνότητα, όπως άρμοζε στο χαρακτήρα του και η σωρός του ενταφιάσθηκε στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη των Λουτρών. Αιωνία σου η μνήμη «Θείε Δημητρό».
Στη φωτογραφία ο Δ. Σαμαρτζής εγκαινιάζει το θερινό αμφιθέατρο του Συλλόγου μας στη Σκάλα Λουτρών το 1996.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011.

Με τίτλο «Φώκαια 1914: Ο πρώτος ξεριζωμός» κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του Συλλόγου μας για το έτος 2011. Το αφιερώσαμε στους κατοίκους του προσφυγικού Συνοικισμού της Σκάλας Λουτρών οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τα απέναντι παράλια της Μικράς Ασίας και σε ένα μεγάλο ποσοστό, είναι Φωκιανοί. Επιλέξαμε φωτογραφικό υλικό και κείμενα κυρίως από το λεύκωμα «Φώκαια 1913 - 1920: Η μαρτυρία του Felix Sartiaux».

Δελφίνι

Πρόκειται για επιτραπέζιο ημερολόγιο, το όγδοο στη σειρά από αυτά που εκδίδει ο Σύλλογός μας τα τελευταία χρόνια, είναι συλλεκτικό κομμάτι και περιλαμβάνει φωτογραφίες-ντοκουμέντα, τόσο από τη ζωή και την καθημερινή εργασία στη Φώκαια της περιόδου 1913 - 1920, όσο και του λεγόμενου «πρώτου» διωγμού των Ελλήνων από τα μικρασιατικά παράλια, το 1914. Πρόλογος Η Φώκαια της Μικράς Ασίας είναι ένας τόπος με χιλιάδες χρόνια ιστορίας, ο οποίος βίωσε στο πέρασμα των αιώνων εποχές ακμής και ευημερίας, αλλά και πολέμους και καταστροφές. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι κάτοικοί της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε παροδικά είτε οριστικά. Ωστόσο οι χρονολογίες “1914” και “1922” είναι κομβικές, αφού τότε το ελληνικό στοιχείο που ουσιαστικά δημιούργησε τις πόλεις της Παλαιάς αλλά και της Νέας Φώκαιας εγκαταλείπει οριστικά τη Μικρασιατική γη.
Ένας τόπος όμως ακόμα και αν καταστραφεί, παραμένει ζωντανός στις καρδιές των ανθρώπων που έζησαν και δημιούργησαν σε αυτόν. Έτσι και οι Φωκιανοί κατάφεραν μέσα από την απερίγραπτη οδύνη του ξεριζωμού να πάρουν μαζί τους τον τόπο τους, κρατώντας ζωντανή την ανάμνηση της χαμένης πατρίδας. Σήμερα 89 χρόνια μετά, αρκετοί Φωκιανοί βρίσκονται στη Μυτιλήνη , την Αττική, τη Χαλκιδική, την Κρήτη, το Βόλο κ.α
Στη Σκάλα Λουτρών η πλειονότητα του προσφυγικού πληθυσμού της (άνω του 60%), έλκει την καταγωγή του από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας. Η ιστορία της ιωνικής αυτής πόλης αποτελεί τον κρίκο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και μας συγκροτεί ως κοινωνία και ως κοινότητα. Ένα μέρος αυτής της ιστορίας παρουσιάζεται στο «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922», που έχει δημιουργήσει ο Σύλλογός μας, όπου εκτίθενται ανάμεσα στα λοιπά κειμήλια και εκείνα που έφεραν από την αλησμόνητη πατρίδα τους οι Φωκιανοί πρόσφυγες. Το ημερολόγιο τούτο, αποτελεί φόρο τιμής σ΄ αυτούς.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους προσέφεραν και προσφέρουν τους ανεκτίμητους και τελευταίους πλέον ΄΄θησαυρούς΄΄ της Μικράς Ασίας, προορισμένους να θυμίζουν στους παλιότερους και να διδάσκουν τους νεότερους. Ένα επιπλέον ευχαριστώ στο συνοδοιπόρο Νομάρχη Λέσβου τον κ. Παύλο Βογιατζή και σε όλο το Νομαρχιακό Συμβούλιο που οκτώ χρόνια τώρα στηρίζουν οικονομικά την έκδοση αυτών των συλλεκτικών ημερολογίων του Συλλόγου μας.
Την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας οφείλουμε επίσης, στον ιστορικό φωτογραφίας κ. Χάρη Γιακουμή, που με μεγάλη προθυμία μας παραχώρησε το σχετικό φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία του Γάλλου αρχαιολόγου και φιλέλληνα Felix Sartiaux.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών Λέσβου.