Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου - Το Δελφίνι

Οι δραστηριότητές μας το 2012

Η Χοροεσπερίδα μας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο ξενοδοχείο Κουντουρουδιά

Δελφίνι
Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η χοροεσπερίδα του Συλλόγου μας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στις 10 το βράδυ στο ξενοδοχείο ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΥΔΙΑ. Η ανακαινισμένη αίθουσα του ξενοδοχείου ήταν κατάμεστη από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που για μια ακόμη χρονιά έδειξαν ότι, παρά την κρίση, στηρίζουν τις εκδηλώσεις μας και μας δίνουν κουράγιο για να συνεχίσουμε το έργο που επιτελούμε ανελλιπώς εδώ στη Σκάλα Λουτρών από το 1990. Το κέφι ήταν παντού διάχυτο και ο χορός ασταμάτητος αφού η εξαίρετη ορχήστρα του ξενοδοχείου μας κράτησε συντροφιά μέχρι τις πρωινές ώρες. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης διενεργήθηκε λαχειοφόρος αγορά με πολλά και πλούσια δώρα , όλα προσφορές των καταστημάτων και των επιχειρήσεων της Μυτιλήνης και του χωριού μας.
Με την αλλαγή του χρόνου αμέσως μετά τις 12.00 κόπηκε η βασιλόπιτα του Συλλόγου μας, με τις ευλογίες του ιερέα του χωριού μας του Παπά Παναγιώτη, η οποία μοιράστηκε σε όλα τα τραπέζια. Τυχερή της βραδιάς με κλήρωση ήταν η κ. Ανδριώτου Μερόπη που με τον αριθμό 158 κέρδισε το φλουρί της πίτας, ένα ασημένιο χειροποίητο Κωσταντινάτο, προσφορά του χρυσοχοείου Βέτσικα, καθώς και ένα επώνυμο γυναικείο ρολόι χειρός, προσφορά από το χρυσοχοείο Γεωμηλά. Η εξυπηρέτηση του ξενοδοχείου ήταν πολύ καλή, το φαγητό εξαιρετικό και όλοι οι παρευρισκόμενοι έφυγαν με τις καλλίτερες εντυπώσεις.
Και του χρόνου με υγεία.

Παιδική εορτή και κόψιμο βασιλόπιτας.

Δελφίνι
Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά την παραμονή των Φώτων στις 5 η ώρα το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Κουντουρουδιά παιδική γιορτούλα με τη συμμετοχή όλων των μικρών μας φίλων μαζί με τους γονείς τους. Η γιορτή περιελάμβανε, κόψιμο βασιλόπιτας και απονομή δώρων από τον Σύλλογο σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, κουκλοθέατρο και ατομικό παιδικό μακιγιάζ από το μέλος του Συλλόγου μας την κ. Νάσια Δαφιώτη η οποία ομολογουμένως ενθουσίασε όλα τα παιδιά. Οι μητέρες είχαν φέρει μαζί τους διάφορα γλυκίσματα όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, κέικ και όλων των ειδών τις λιχουδιές. Όλοι περάσαμε πραγματικά υπέροχα και πρόθεσή μας είναι αυτή την γιορτούλα να την καθιερώσουμε να επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο αυτή την εποχή. Ο Σύλλογός μας ευχαρίστησε το ξενοδοχείο αφού πρόσφερε αφιλοκερδώς τόσο την αίθουσα όσο και τα διάφορα ποτά που προσφέρθηκαν στους ενήλικες.


Με πρωτοφανή κακοκαιρία ο Αγιασμός των υδάτων στη Σκάλα Λουτρών.

Δελφίνι
Δελφίνι

Με βροχερό καιρό και θυελλώδεις νοτιάδες πραγματοποιήθηκε η φετινή εορτή των Θεοφανίων στη Σκάλα Λουτρών με αποτέλεσμα η συμμετοχή των κατοίκων του Δημοτικού διαμερίσματος Λουτρών να είναι αρκετά περιορισμένη. Μετά την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λουτρών ο ιερέας μαζί με το εκκλησίασμα κατέβηκαν στην προβλήτα της Σκάλας Λουτρών όπου και έγινε η καθιερωμένη θρησκευτική τελετουργία και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα. Λόγω της έντονης κακοκαιρίας δεν υπήρξαν κολυμβητές και ο Σταυρός ανεσύρθη από τον Ιερέα δεμένος με μια γαλάζια κορδέλα και απελευθερώνοντας συμβολικά ένα άσπρο περιστέρι. Παρόντες ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Τσακύρης, ο δημ. σύμβουλος κ. Παντ. Πατερέλλης, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Λουτρών καθώς και το Δ.Σ. με τα μέλη του Συλλόγου μας. Μετά τον Αγιασμό των υδάτων το Πολιτιστικό κέντρο Λουτρών έκοψε την Βασιλόπιτά του προσφέροντας από ένα κέρασμα σε όσους παρευρέθησαν.

Με πρωτοφανή κακοκαιρία και ο Αγιασμός των υδάτων στη Χαραμίδα.

Δελφίνι

Μετά τον Αγιασμό των υδάτων που έγινε στη Σκάλα Λουτρών ο ιερέας της ενορίας του χωριού μας και οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους, ξεκίνησαν για να παρευρεθούν στον αγιασμό των υδάτων στην περιοχή της Χαραμίδας, κάτω από την ταβέρνα του κ. Π. Βουτσαρδέλλη. Εκεί περίμεναν πολλοί κάτοικοι της περιοχής, καθώς και αρκετοί Μυτιληνιοί οι οποίοι το έχουν καθιερώσει κάθε χρόνο τέτοια μέρα να έρχονται στη Χαραμίδα για τον Αγιασμό των υδάτων. Η καθιερωμένη τελετή πραγματοποιήθηκε κάτω από πολύ δυσμενείς καιρικές συνθήκες με προπέτασμα για τον αέρα τα αυτοκίνητα των παρευρισκομένων και τον Σταυρό ανέσυραν από τη θάλασσα από κοινού δύο χειμερινοί κολυμβητές, ο κ. Σωτήρης Μαμουνής και ο κ. Μιχάλης Μακρής. Αμέσως μετά ακολούθησε και εδώ το κόψιμο της βασιλόπιτας των κατοίκων της περιοχής και το σχετικό κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους με πρωτεργάτες την κ. Άσπα Αβαγιανού, την κ. Μαρία Βουτσαρδέλλη, την κ. Αμπατζή κ.α.

Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση.

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Συλλόγου μας. Κατά την διάρκεια της Γ.Σ. έγινε ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός για το έτος 2011 και συζητήθηκαν διάφορες προτάσεις για την μέχρι τώρα πορεία του Συλλόγου, καθώς και για τα τρέχοντα θέματα κυρίως δε για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης του οικισμού μας. Η Γ.Σ. ενέκρινε τους μέχρι τότε χειρισμούς του Δ.Σ. του Συλλόγου και τους εξουσιοδότησε για την συνέχιση της προσπάθειας αυτής.

Παρουσίαση βιβλίου στο Επιμελητήριο Λέσβου
«Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία – Μικρασιατική καταστροφή»

Δελφίνι

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 και από ώρα 18.00 έως 20.00 παρουσιάσαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου το επανεκδοθέν από το Σύλλογό μας βιβλίο του Μιχαήλ Ροδά με τίτλο : «Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία – Μικρασιατική καταστροφή». Τα κείμενα του Μιχαήλ Ροδά γράφτηκαν το 1924 και δημοσιεύτηκαν αρχικά στις εφημερίδες «Εθνική Φωνή»> και «Ελεύθερον Βήμα». Ο ίδιος τα συγκέντρωσε το 1947 με σκοπό να τα εκδώσει, τον βρήκε ωστόσο ο θάνατος και το σχετικό βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1949, με πρωτοβουλία του γαμπρού του, Γιώργου Γερακάκη, και με τη βοήθεια των Γ. Συριώτη, Α. Ζαφειρόπουλου, Γ. Φτέρη και Γ. Βαλέτα, κυκλοφορώντας σε 1.000 αντίτυπα. Στην έκδοση εκείνη περιλαμβάνονταν όλα τα στρατιωτικά, πολιτικά και άλλα έγγραφα που διακινήθηκαν μέσω της Ύπατης Αρμοστείας της Σμύρνης την περίοδο 1918 - 1922, όταν ο Μιχαήλ Ροδάς ήταν ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της υπηρεσίας. Η επανέκδοση του πρωτοτύπου σε 500 αντίτυπα από το Σύλλογό μας «Το Δελφίνι», είχε ως στόχο να ρίξει και πάλι «φως» σε όλο αυτό το υλικό, που είχε γίνει πλέον δυσεύρετο.
Κατά την παρουσίαση της νέας αυτής έκδοσης του Συλλόγου στο Επιμελητήριο Λέσβου, η αίθουσα της εκδήλωσης ήταν σχεδόν γεμάτη. Οι εισηγητές κ. Αλφόνσος Δελής και κ. Παναγιώτης Αλεξέλλης μίλησαν για τη σπουδαιότητα του βιβλίου, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Παπαχρυσός είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης. Η κ Νάσια Δαφιώτη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, διάβασε μια σειρά από επιστολές γνωστών και μη αναγνωστών, που έτυχε να πάρουν στα χέρια τους την έκδοση ή επιθυμούν να την αποκτήσουν. Μεταξύ των παραπάνω, ο διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του «National Geographic», κ. Νικόλαος Μάργαρης, προκειμένου να αξιοποιήσει το υλικό του για την έκδοση τόμου σχετικά με τον Ελληνισμό της Ιωνίας, φοιτητές, αλλά και Μικρασιάτες από όλη τη χώρα, οι οποίοι εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για την έκδοση, ευχαριστώντας το Σύλλογο για τη συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ή ζητώντας του επιπλέον πληροφορίες. «Θα ήθελα να γίνω γνώστης, εγώ και τα παιδιά μου, των πραγματικών γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή και στην προσφυγιά τους γονείς μου και παππούδες μου. Σας ευχαριστώ πολύ και να προβαίνετε πάντα σε τέτοιες πρωτοβουλίες, ώστε να διατηρήσουμε τις μνήμες και τις ρίζες μας», αναφέρει σε επιστολή της κάτοικος της Νέας Σμύρνης.
Το βιβλίο διατίθεται από το Σύλλογό μας στην τιμή των 20 ευρώ.

Παρουσίαση του βιβλίου «Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία-Μικρασιατική καταστροφή»
του Μιχαήλ Ροδά και του ημερολογίου 2012 με τίτλο «Πατρίδα μου Μικρά Ασία»
στο Επιμελητήριο Λέσβου στις 29-1-2012.
Ομιλία του Φιλολόγου κ. Παναγιώτη Αλεξέλλη.

Δελφίνι

- Είναι κοινός τόπος το ότι η παρουσίαση ενός συγγραφικού έργου καθορίζεται κυρίως απ’ το είδος του, αλλά διατηρεί πάντα ένα βασικό χαρακτηριστικό: δεν παύει να είναι μια κριτική αποτίμηση του έργου έστω και κάπως εξωραϊσμένη. Στο ποιητικό έργο πρυτανεύει μεταξύ άλλων η αποτίμηση του λυρισμού και της αισθαντικότητας, και το ίδιο περίπου ισχύει και για το πεζό λογοτέχνημα, μαζί βέβαια με το θέμα του δράματος, την ένταση και την ποιότητα.
- Για το επιστημονικό και ιστορικό έργο όμως δεν ισχύουν τα ίδια. Ιδιαίτερα για το ιστορικό – τέτοιο έχουμε εδώ – πίστευα πάντα ότι, πέρα απ’ την παρουσίαση των φραστικών μέσων και του περιεχομένου – γιατί υπάρχει το εναργές αλλά και το υπαινικτικό περιεχόμενο – εκείνο που επιβάλλεται είναι η διερεύνηση της ρεαλιστικής απόδοσης των καταγραφών, της υπερβατικότητας, δηλαδή της αντικειμενικότητας, άρα και της εγκυρότητας των σχολίων, και πάνω απ όλα η αναζήτηση αναλογιών του ΤΟΤΕ με το ΣΗΜΕΡΑ, η οποία και ΜΟΝΟ θα μπορέσει να οδηγήσει σε σωστές ερμηνείες και – γιατί όχι – σε διδαχές και αναπροσαρμογές των σύγχρονων δράσεων και στόχων. Ήταν αναγκαία η εισαγωγή αυτή για να προσδιορίσει την οπτική, με την οποία προσεγγίζονται εδώ τα δύο βιβλία.
- Το πρώτο, του Μιχαήλ Ροδά, δεν μπορεί φυσικά να αρνηθεί κάποια υποκειμενικότητα στη θεώρηση των πραγμάτων που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική έμφαση, όπως το «προϋπήρξαμεν εκεί (οι Έλληνες στη Μικρά Ασία) από της εποχής του Θεού, του πυρός και του ηλίου», όταν ο Ροδάς ήθελε να τονίσει ότι οι Έλληνες υπήρξαν οι παλαιότερα εγκατεστημένοι στα παράλια αυτά. Ούτε όμως και ο κριτικός αναγνώστης μπορεί να αρνηθεί την εγκυρότητα των καταγραφών μια και κάθε σχόλιο στηρίζεται σε επίσημα έγγραφα, στα οποία ο Ροδάς είχε απόλυτη πρόσβαση ως διευθυντής του γραφείου τύπου της Ύπατης Αρμοστείας Σμύρνης, τις μαύρες αυτές για τον Ελληνισμό μέρες. Το άλλο, το ημερολόγιο του 2012, είναι ένα πραγματικά συγκινητικό αφιέρωμα, διανθισμένο με παλιές φωτογραφίες και κείμενα Μυριβήλη και Κόντογλου μαζί μ’ αυτά που είναι γραμμένα απ’ τους Μικρασιάτες της Σκάλας Λουτρών, στους οποίους άλλωστε οφείλεται και η επανέκδοση του βιβλίου του Ροδά.
- Έτσι, πρωτ’ απ’ όλα θα αναγνωρίσουμε ως δεδομένη την ιστορική αλήθεια και δικαιοσύνη που επικαλείται ο Μιχαήλ Ροδάς, αλλά και την εγκυρότητα της πληροφόρησης που παρέχει το ημερολόγιο, πέρα από κάποιο πικρά νοσταλγικό στοιχείο. Ύστερα όμως πρέπει να στραφούμε στην αναζήτηση των παραλληλισμών και συσχετισμών του 1922 με το 2012, γιατί αυτή ΜΟΝΗ θα είναι και η κορυφαία δικαίωση αυτής της ιστορικής καταγραφής.
- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια απ’ τις ζοφερότερες στιγμές του Ελληνισμού ήταν η Μικρασιατική καταστροφή. Ο Δημήτρης Φωτιάδης θα τη θεωρήσει ως τη μελανότερη σελίδα της Ελληνικής ιστορίας και θα επικαλεστεί τη σύμφωνη γνώμη του Γάλλου ιστορικού E. Driault στο έργο του «La question d’ orient” 1918-38 και του Octave Merlier που στην έκθεση του κέντρου Μικρασιατικών σπουδών γράφει: «Η απώλεια της Μικράς Ασίας σήμανε το τέλος πλέον των 20 αιώνων Ελληνικής ιστορίας» και πιο κάτω «Αν το 1453 σήμανε το τέλος του Βυζαντίου, το 1922 σήμανε το τέλος της Ελληνικής παρουσίας ανατολικά του Αιγαίου». Επίσης αναφέρεται η άποψη του Αμερικανού προξένου στη Σμύρνη, George Horton, που στο βιβλίο του «Η μάστιγα της Ασίας» παραλληλίζει τη συμφορά με την καταστροφή της Καρχηδόνας απ’ τους Ρωμαίους. Σε ανάλογα όπως συμπεράσματα καταλήγει και ο Στήβεν Ράνσιμαν και πολλοί άλλοι μελετητές της ιστορίας του Ελληνικού πολιτισμού.
- Ύστερ’ από 90 χρόνια, τα αίτια της καταστροφής δεν μπορούν πια να θεωρηθούν συγκεχυμένα ούτε να αποδοθούν σε τυχαίες συγκυρίες. Είναι βέβαια ένα κράμα κακοτυχίας και εσφαλμένων επιλογών, αλλά απ’ το φυλετικό μίσος των δύο λαών (ιδιαίτερα τον εθνικισμό των Τούρκων), την πείσμονα και ιδιοφυή στρατηγική του Κεμάλ, την ασύγγνωστη προδοσία των συμμάχων και το διχαστικό πνεύμα των Ελλήνων, κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι το τελευταίο αυτό υπήρξε ο κύριος υπεύθυνος για την εξαλλαγή της θριαμβικής συνθήκης των Σεβρών στην ταπείνωση της συνθήκης της Λωζάνης με όλες τις απώλειες εδαφών και τις «ανταλλαγές» πληθυσμών.
- Η Διχόνοια! Ο δρεπανηφόρος ίσκιος που συντροφεύει πιστά τον Ελληνισμό, κοντά 3000 χρόνια ιστορίας. Αυτή κατέλυσε τη Χρυσή Εποχή με τον Πελοποννησιακό πόλεμο, αυτή διέλυσε το κληροδότημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στους επιγόνους, άφησε ανοιχτές πύλες στο Ρωμαϊκό περίπατο, πετσόκοψε τη Βυζαντινή αυτοκρατορία, παραλίγο να σβήσει τη φλόγα του ’21, στον 20ο αιώνα έφερε το Μεγάλο Διχασμό, σήκωσε αδελφοκτόνο χέρι στον εμφύλιο και έφερε στις ψυχές χολή και στο νου σκοτάδι. Κι άφησε στις μέρες μας διάδοχο ένα σχεδόν παρανοϊκό ιδεολογικό πλουραλισμό και μια ισοπεδωτική αναξιοκρατία δίπλα σ’ ένα χυδαία επιδεικτικό καταναλωτισμό, που όλ’ αυτά μαζί ανταγωνίζονται στην αποκαθήλωση όλων των ειδώλων και σταθερών που είναι τόσο απαραίτητες για την επιβίωση ενός λαού όσο το οξυγόνο για τη ζωή.
- Κι αλλού υπήρξε Διχόνοια. Και άλλοι λαοί είχαν λόγους – και σοβαρότερους – για αυτοπεριφρόνηση και αμοιβαίο μίσος. Η Αμερική τον εμφύλιο του 19ου αιώνα, η Ισπανία με το 1,5 εκατομμύριο νεκρούς του δικού της εμφυλίου, η Γαλλία την επαίσχυντη ήττα του 1940, το Βισύ, το Αλγέρι... Για να μη μιλήσουμε για Ιταλία, Γερμανία και άλλες, κα.. Καμιά όμως απ αυτές δεν άφησε τον εαυτό της να διολισθήσει σε μαζοχιστική αυτοάρνηση, διαστροφή της Εθνικής Ιστορίας, στανική εκρίζωση της Εθνικής συνείδησης και απώλεια του ίδιου του Εθνικού Φρονήματος που αποτελεί την πιο αδιαπέραστη άμυνα για την επιβίωση και το κίνητρο για την προκοπή ενός λαού.
- Αναλογίες του ’22 με το σήμερα!. Αλλά σήμερα οι υπαρξιακοί κίνδυνοι του Ελληνισμού είναι μεγαλύτεροι από τότε. Σε κάποια επιφυλλίδα του , ο Χρήστος Γιανναράς έγραφε ότι ήταν πάντα πρόκληση, όχι δυστυχία του να είσαι Έλληνας και αμφέβαλλε αν σήμερα σ’ ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού απαντάται ενεργός έγνοια να συνεχίσει να υπάρχει το Ελληνικό έθνος – κράτος και στον 22ο αιώνα. Ήδη, τη διαχείριση του αρχαιοελληνικού και Βυζαντινού πολιτισμού διεκδικούν Δυτικοί που εγγυώνται υπέρτερη καλλιέργεια, συσπείρωση γύρω στην πολιτεία τους, παραγωγικότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
- Διατρέχουμε, ναι, εποχή οξύτατης κρίσης. Αλλ’ αυτή είναι το σύμπτωμα της ασθένειας, όχι η ασθένεια η ίδια με το όνομα – που το είπαμε ήδη - και τα αίτιά της. Αίτια όπως:
-την άμβλυνση του αισθητηρίου του Ελληνικού λαού. Του αισθητηρίου της γλώσσας, της ιδέας του ωραίου και του καλού, της αξιοπρέπειας, του δικαίου…
-τον παραπλανητικό εξωραϊσμό νεολογισμών: η εγκληματικότητα λέγεται πια «παραβατικότητα», η αναρχία «αντιεξουσιαστικός χώρος», και η ανατροπή και ο ανατρεπτικός από αρνητική έχουν προσλάβει θετική φόρτιση, έχουν γίνει έπαινος και καμάρι.
-Η παραμικρή ανθρώπινη επιφύλαξη απέναντι στο απωθητικό, στο αφύσικο, στο επικίνδυνο έγινε «δυσανεξία» και ρατσισμός και το ανθρωπιστικό αίσθημα αντικαταστάθηκε απ’ την «ανοχή του διαφορετικού» για ν’ αφήσει έδαφος στη σύγχυση των ηθικών ποιοτήτων και στη λοιμική του αμοραλισμού. Χαρακτηριστικά επίκαιρο είναι ένα ποίημα του Χαλίλ Γκιμπράν που η ποιητική ευαισθησία της κυρίας Κονιαρέλλη-Σιακή ανέσυρε και δημοσίευσε εντελώς πρόσφατα στον τοπικό τύπο:


Το έθνος να λυπάστε,
αν φορεί ένδυμα που δεν ύφανε.
Ψωμί αν τρώει, αλλά όχι απ τη σοδειά του.
Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του.
Το έθνος να λυπάστε,
που δεν υψώνει τη φωνή,
παρά μονάχα στην πομπή της κηδείας.
Που δεν συμφιλιώνεται
παρά μονάχα μεσ’ τα ερείπιά του.
Που δεν επαναστατεί,
παρά μονάχα σαν βρεθεί ο λαιμός του
ανάμεσα στο σπαθί και την πέτρα.
Το έθνος να λυπάστε,
που έχει αλεπού για πολιτικό,
απατεώνα για φιλόσοφο,
μπαλώματα και απομιμήσεις είναι η τέχνη του.
Το έθνος να λυπάστε,
που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους.

- Αναλογίες του ’22 με το σήμερα! Κίνδυνος δεν είναι η πάντα παρούσα εξ Ανατολών φοβέρα, ούτε ο σφετερισμός της Ελληνικής Ιστορίας απ’ τους Σκοπιανούς, ούτε η απαξιωτική και εκμεταλλευτική στάση των Δυτικών. Είναι ο απροκάλυπτος αφελληνισμός των Ελλήνων, ιδιαίτερα των νέων, που σύρονται προς μια κοινωνία ουδέτερη, χωρίς ταυτότητα, χωρίς παραδόσεις, χωρίς ιστορία, χωρίς βιώματα και μνήμες, χωρίς μεταφυσική ελπίδα. Η υπέροχη μοναδικότητα του Χριστιανισμού με εκφραστή – όχι προφήτη - αλλά Θεάνθρωπο, Αμνό Θυσίας και κηρύγματα την Αγάπη στον πλησίον, την Ελευθερία απ’ το Πάθος, την Ταπεινοφροσύνη, το Χρέος έχει αντικατασταθεί απ την χαμέρπουσα ιδιοτέλεια του «Ιδιώτη» και την ανευθυνότητα των παραταξιακών προκαταλήψεων.
- Αναλογίες! Το 22 δεν κινδύνεψε η ίδια η υπόσταση της Ελληνικής πατρίδας. Συρρικνώθηκε όμως, σφαγιάστηκαν και ξεριζώθηκαν εκατομμύρια ομογενών και σκόρπισαν σ όλα τα σημεία του ορίζοντα, αλλά απ’ όλους αυτούς κανένας δεν έβαλε βόμβες στους υπεύθυνους δεν έκανε πόλεμο με ανύποπτους αθώους για να ακουστούν τα δίκαια παράπονά του. Πήραν οι Έλληνες το δισάκι τους στον ώμο και μια φούχτα χώμα στο μαντήλι για να φυτέψουν όπου βρεθούν λίγο βασιλικό και φύτεψαν παντού πολιτισμό και προκοπή, στωικά κι αθόρυβα.
- Που να μιλήσει κανείς σήμερα για τις Χαμένες, τις Αξέχαστες Πατρίδες! Για τη Βόρεια Ήπειρο, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, την Αιολίδα, την Ιωνία, κα, κα… Δεν ζητήσαμε τις Χαμένες Πατρίδες! Ο αλυτρωτισμός έσβησε μαζί με τη Μεγάλη Ιδέα! Ζητάμε μονάχα να μας αφήσουν ήσυχους. Το διεθνικό σύνθημα «Let me be» των μικρών και αδύναμων. Αλλ’ ούτε αυτό μας επιτρέπουν. Και δεν ευθύνεται μόνο η έξωθεν απειλή…
Γράφει ο Φωτιάδης: «Και η ελπίδα, καθώς η θράκα έσβησε, σκόρπισε κι αυτή στους 4 ανέμους. Δεν επέζησε ούτε ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, ούτε η μισοτελειωμένη λειτουργία κι ούτε έχει πια νόημα το «πάλι με χρόνια με καιρούς…» Το μόνο που απόμεινε είναι οι Χαμένες Πατρίδες. Κι αυτές ζουν ακόμα στις μνήμες της δικής μου (του) γενιάς. Όταν κι αυτή πάρει το δρόμο που δεν έχει γυρισμό, τότε οι Χαμένες Πατρίδες θα γίνουν μονάχα ιστορία». Αλλά να που έχει άδικο ο Φωτιάδης! Γιατί όσο θα υπάρχει και η δική μου (του γράφοντος) η γενιά και η γενιά των παιδιών και των παιδιών των παιδιών μας, οι Χαμένες Πατρίδες θα μείνουν Αξέχαστες για να συντηρούν τις εθνικές μνήμες και να ανανεώνουν υποθήκες ευθύνης προς την Ελληνική πατρίδα. Και όσο υπάρχουν στη Λεσβιακή ύπαιθρο, σ’ όλη την Ελληνική επικράτεια αλλά και σε ξένους τόπους μακρινούς, Έλληνες γόνοι Μικρασιατών, με Συλλόγους σαν το «Δελφίνι» της Σκάλας Λουτρών να συντηρούν σε Μουσεία την παράδοση, να εκδίδουν βιβλία, να κάνουν αφιερώματα, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι η Ελληνική πατρίδα, παρά τις επιβουλές και τις Διχόνοιες, δεν θα χαθεί. Θα υπάρχει και στον 22ο αιώνα και πολύ πέρ’ απ’ αυτόν. Αυτή είναι η αναλογία του ’22 με το Σήμερα κι αυτή είναι η πεμπτουσία των βιβλίων τούτων,
Τέτοιες δράσεις για τον σύγχρονο Έλληνα είναι ανάσα ελπίδας.
Παναγιώτης Αλεξέλλης.

Παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου του Μιχαήλ Ροδά
«Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία – Μικρασιατική καταστροφή»

Δελφίνι
Δελφίνι

Ο Σύλλογός μας «Το Δελφίνι» σε συνεργασία με την «Λεσβιακή Παροικία» και τον Οργανισμό για τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας ΟΔΕΓ διοργάνωσαν στην Αθήνα την Τετάρτη 28 Μαρτίου, στις 18.30, εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μιχαήλ Ροδά «Η Ελλάδα στη Μικρά Ασία – Μικρασιατική καταστροφή». Η αίθουσα «Δαίδαλος» του Ελληνοβρετανικού Κολεγίου, όπου έγινε η παρουσίαση, ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Σαράντος Καργάκος, ιστορικός-συγγραφέας και ο κ. Στρατής Μολίνος, συγγραφέας - λαογράφος. Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας κ. Καίτη Μεσσηνέζη. Πρώτος πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Δημήτρης Παπαχρυσός ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον ΟΔΕΓ και τους ομιλητές, περιέγραψε το χωριό Σκάλα Λουτρών Λέσβου, το οποίο έχει 350 μόνιμους κατοίκους, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από τα απέναντι παράλια της Μ. Ασίας. Επίσης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Συλλόγου, που είναι προσανατολισμένος στην ανάδειξη του πολιτισμού της Μικρας Ασίας. Μετά τον κ. Δημήτρη Παπαχρυσό, τον λόγο πήρε ο κ. Κώστας Καρκανιάς, Πρόεδρος του ΟΔΕΓ και του Ελληνοβρετανικού Κολεγίου, ο οποίος είπε ότι ο ΟΔΕΓ, ως Ελληνοκεντρικός Οργανισμός, ενδιαφέρεται για την Ελλάδα που αφήσαμε πίσω εκείνη την μαύρη εποχή. Όλοι οι Έλληνες έχουμε μία συγκινησιακή επαφή με αυτά που συνέβησαν τότε και λόγω γειτονίας αλλά και λόγω του ότι από όλα τα μέρη της Μητροπολιτικής Ελλάδας υπήρχαν άνθρωποι που βρέθηκαν και πολέμησαν εκεί. Οι παρουσιαστές του βιβλίου, μεταξύ άλλων επεσήμαναν ότι το υλικό του βιβλίου εκτός από ενδιαφέρον, είναι πρωτόγνωρο και σπάνιο και δεν συναντάται, πουθενά παρά μόνο ίσως στα αρχεία του Ελληνικού κράτους. Τα βιβλία που είχαν μεταφερθεί από τη Λέσβο για τις ανάγκες της παρουσίασης, έγιναν ανάρπαστα αφού δεν μπορέσαμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους και αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε κατάλογο παραγγελιών προς αποστολή του βιβλίου μέσω των ΕΛΤΑ.

Πάσχα στη Σκάλα Λουτρών

Δελφίνι
Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος για έβδομη συνεχή χρονιά οι θρησκευτικές εκδηλώσεις των αγίων ημερών του Πάσχα στο παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος στη Σκάλα Λουτρών. Αυτές ξεκίνησαν με την τέλεση της θείας λειτουργίας το πρωί της Κυριακής των Βαΐων και της ακολουθίας του Νυμφίου το απόγευμα της ίδιας μέρας. Στην συνέχεια το απόγευμα της Μ. Τετάρτης ετελέσθη το Μυστήριο του Ευχελαίου. Την Μ. Πέμπτη ετελέσθη η ακολουθία των παθών και εψάλησαν τα 12 Ευαγγέλια. Την Μ. Παρασκευή έγινε η περιφορά του επιτάφιου και η αποκαθήλωση του εσταυρωμένου με την συμμετοχή όλων των κατοίκων και της νεολαίας του οικισμού μας.
Τέλος το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα υπό το φως των κεριών ετελέσθη η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Ο σύλλογός μας στο τέλος της Θείας λειτουργίας μοίρασε σε όλους τους παρευρισκόμενους κόκκινα αυγά και τσουρέκια. Εμείς από την πλευρά μας ευχαριστούμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης καθώς και το αρμόδιο γραφείο της Μητροπόλεως που μερίμνησαν και ικανοποίησαν το αίτημά μας για αποστολή ιερέα. Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν καθολική και ιδίως των ηλικιωμένων οι οποίοι προσήλθαν με μεγάλη χαρά. Και του χρόνου να είμαστε γεροί να ξαναγιορτάσουμε όλοι μαζί αυτές τις Άγιες ημέρες.

Εξόρμηση καθαριότητας.

Δελφίνι
Δελφίνι

Με την ευκαιρία της 5ης Ιουνίου, ημέρας αφιερωμένης στην προστασία του περιβάλλοντος, ο Σύλλογός μας «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» πραγματοποίησε τρεις εξορμήσεις καθαριότητας στις 9, 10, και 30 Ιουνίου. Καθαρίστηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι της Σκάλας Λουτρών, η παραλία στην προβλήτα (πρώην ΜΑΜΙΔΑΚΗ) και μέρος της παραλιακής οδού Σκάλας Λουτρών-Κουντουρουδιάς από πλήθος σκουπιδιών, κυρίως πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών. Επίσης επισκευάσαμε και βάψαμε όλα τα ξύλινα παγκάκια και τα όργανα της παιδικής χαράς που εγκαταλελειμμένα από το Δήμο Λέσβου δεν επέτρεπαν την ασφαλή χρησιμοποίησή τους από τα μικρά παιδιά. Το μήνυμα που δίδουμε κάθε χρόνο με αυτή την ενέργειά μας είναι ότι είμαστε παρόντες στην προσπάθεια που πρέπει να γίνεται από όλους για την προστασία του περιβάλλοντος, των ακτών και των δημόσιων χώρων εν γένει που αποτελούν σημαντικό χώρο αναψυχής των πολιτών, πόλο έλξης επισκεπτών και πηγή οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας. Ζητάμε από το Δήμο Μυτιλήνης και από το Τοπικό Συμβούλιο Λουτρών, την αυτονόητη φροντίδα από την υποχρέωση που έχουν σε θέματα καθαριότητας του οικισμού μας.

Λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα.

Δελφίνι

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2012 εορτάσθηκε με λαμπρότητα και πλήθος πιστών από τη Σκάλα Λουτρών, τα Λουτρά και τη Μυτιλήνη η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα στο ομώνυμο εκκλησάκι του οικισμού μας στη Σκάλα Λουτρών. Κάθε χρόνο πολλοί πιστοί προσέρχονται για να προσευχηθούν και να θαυμάσουν το γραφικό αυτό εκκλησάκι του οικισμού μας το οποίο ως γνωστό έχει ανακαινισθεί πλήρως με την βοήθεια των κατοίκων και του Συλλόγου μας ο οποίος εξακολουθεί να το φροντίζει και να το συντηρεί όπου είναι απαραίτητο.





Συντήρηση των κτιρίων του Συλλόγου μας.

Δελφίνι

Με την βοήθεια των μελών του Συλλόγου μας και με την αγορά των κατάλληλων υλικών, συντηρήθηκαν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά τα κτίρια της βιβλιοθήκης του Συλλόγου, του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης» και της αίθουσας διδασκαλίας του Μουσικού τμήματος. Επίσης συντηρήθηκαν το γήπεδο μπάσκετ, τα όργανα αθλοπαιδιών και η παιδική χαρά όπου εκτός από το βάψιμο των οργάνων έγινε και επισκευή τους όπου ήταν απαραίτητο. Τα έξοδα που δαπάνησε ο Σύλλογος σε υλικά αλλά και σε πληρωμή εξειδικευμένων εργασιών υπερέβησαν τα 2000 ευρώ και μάλιστα σε δύσκολες οικονομικά συγκυρίες. Δυστυχώς η εγκατάλειψη που βιώνει από τον Δήμο Μυτιλήνης ο οικισμός μας εδώ και αρκετά χρόνια μας αναγκάζει να διαθέτουμε τις λίγες οικονομίες που με κόπο αποκτάμε σε έργα που θα έπρεπε να τα φροντίζει εκείνος η τουλάχιστον να έχουμε την συνδρομή του.

Διαγωνισμός ζωγραφικής και έκθεσης.

Δελφίνι
Δελφίνι

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, ο ετήσιος διαγωνισμός ζωγραφικής και έκθεσης με τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Λουτρών στις 5 Ιουνίου 2012 , ημέρας αφιερωμένης ως γνωστόν στην προστασία του Περιβάλλοντος. Οι τέσσερις πρώτες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην ζωγραφική με θέμα: «Ζωγραφίζω ένα μικρό εκκλησάκι του χωριού μου» και οι δύο μεγαλύτερες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην έκθεση με θέμα: «Συνέντευξη από τον παππού η την γιαγιά σχετική με τα παραδοσιακά παιχνίδια του χωριού μου» Η επιλογή της καλλίτερης ζωγραφικής και της καλλίτερης έκθεσης από κάθε τάξη έγινε από τους δασκάλους του σχολείου και τα παιδιά δούλεψαν με ενθουσιασμό και φαντασία τόσο στην ζωγραφική όσο και στην έκθεση. Τα παιδιά που διακρίθηκαν βραβεύθηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΥΔΙΑ» το Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 στις 9.30 το βράδυ. Τα αποτελέσματα στη ζωγραφική. Από την Α! Τάξη οι Σπανός Χαράλαμπος και Σαρόγλου Αντώνης. Από την Β! Τάξη οι Koζπή Σταυρούλα, Αγιασώτη Μαρία και Ευαγγέλου Χριστίνα. Από την Γ! Τάξη οι Λέλεκας Κωνσταντίνος και Αλεξίου Μαρία. Από την Δ! Τάξη οι Κουκώνης Ιωάννης και Κοζπή Ταξιαρχούλα. Από την Ε! Τάξη οι Αχλάδα Μαρία και Αραμπατζή Παναγιώτα. Από την ΣΤ! Τάξη οι Ντινιακός Μαρίνος, Σταυριανός Γεώργιος και Αχλάδας Παναγιώτης.


«Κολυμβητικός διάπλους Μικρασιατικής Μνήμης»

Δελφίνι
Δελφίνι

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή και του εορτασμού του Πολιούχου του Περάματος Γέρας, Αγίου Παντελεήμονος, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012, στις 10 το πρωί, για πρώτη φορά, συμβολικά, «Κολυμβητικός Διάπλους» του Κόλπου Γέρας, με αφετηρία την Κουντουρουδιά και τερματισμό το Πέραμα, με την ονομασία «Διάπλους Μικρασιατικής Μνήμης».
Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος μας «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ», ο «Παγγεραγωτικός» Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας, και ο Μορφωτικός Σύλλογος Περάματος «ΠΟΣΕΙΔΩΝ».
Συμμετείχαν 58 συνολικά κολυμβητές, 43 άνδρες και 15 γυναίκες, ηλικίας από 8 έως 70 ετών. Όλοι τους τερμάτισαν, χωρίς προβλήματα, στο Πέραμα, που ήταν και ο τελικός προορισμός. Η απόσταση που διανύθηκε ήταν περίπου 1100 μέτρα και ο χρόνος που έκαναν οι κολυμβητές παρόλο που ο διάπλους ήταν συμβολικός και όχι διαγωνιστικός κυμάνθηκε από 14 περίπου, λεπτά ο πρώτος μέχρι 72 λεπτά ο τελευταίος.
Ανάμεσα στους κολυμβητές ξεχώρισαν οι ομάδες του τμήματος κολύμβησης του «Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης» και των «Αργοναυτών».
Με την άφιξη των πρώτων κολυμβητών στο Πέραμα ξεκίνησε και η τέλεση του Μικρασιατικού εθίμου το «Κοντάρι», το οποίο επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονος, πολιούχου Περάματος.
Στην ασφαλή διεξαγωγή του κολυμβητικού διάπλου συνέβαλαν, αποφασιστικά, o Λιμενικός Σταθμός Περάματος Γέρας, τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος ΠΛΣ 762 και ΠΛΣ 186 ΚΕΑ καθώς και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Τις ευχαριστίες μας, επίσης, οφείλουμε στον ιατρό κ. Σαντζιλιώτη Κώστα που συνόδευσε τον διάπλου, στον πρόεδρο του Τ.Σ. Περάματος κ. Χρυσίδη Κίμωνα για τις αδειοδοτήσεις που διεκπεραίωσε και στον κ. Ευστράτιο Καραντώνη, ο οποίος διέθεσε τη βάρκα του για τη δωρεάν μεταφορά των αθλητών και των συνοδών τους από την Κουντουρουδιά στο Πέραμα και αντιστρόφως. Τέλος, σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους και μοιράστηκαν αναμνηστικά καπελάκια. Πρόθεση όλων των διοργανωτών και των συμμετεχόντων είναι, αυτή η επιτυχημένη εκδήλωση να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία.

Θερινή χοροεσπερίδα και βράβευση των αριστούχων μαθητών.

Δελφίνι
Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η χοροεσπερίδα τ ου Συλλόγου μας το Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 στον ανακαινισμένο θερινό χώρο του ξενοδοχείου ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΥΔΙΑ”. Με την συμμετοχή των μελών και των φίλων του Συλλόγου περάσαμε μια υπέροχη βραδιά δίπλα στη θάλασσα, με θέα το Πέραμα και τα απέναντι χωριά της Γέρας. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη βράβευση των αριστούχων μαθητών του τοπικού διαμερίσματος Λουτρών.

Βραβεύτηκαν οι παρακάτω:
Λίγκος Χαράλαμπος του Αργύρη από την Α! γυμνασίου
Ταλιαντζής Ιωάννης του Σταύρου από την Α! γυμνασίου
Ευαγγέλου Μαρία του Ασημάκη από την Α! γυμνασίου
Δράκου Χαρίκλεια του Δημητρίου από την Β! γυμνασίου
Σιμιτζής Παναγιώτης του Γεωργίου από την Γ! γυμνασίου
Τατάκη Ευστρατία του Παναγιώτη από την Γ! γυμνασίου
Τασιοπούλου Παναγιώτα του Γεωργίου από την Α! λυκείου
Σφακιανός Κωνσταντίνος του Γεωργίου από την Γ! λυκείου και
Ευαγγέλου Ιωάννης του Ασημάκη από την Γ! λυκείου
Επίσης εδόθησαν έπαινοι σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών γιατί πρώτευσαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής και έκθεσης με θέμα το περιβάλλον ο οποίος είχε πραγματοποιηθεί στις 5 του περασμένου Ιουνίου. Οι μαθητές που διακρίθηκαν είναι οι παρακάτω. Σπανός Χαράλαμπος και Σαρόγλου Αντώνης από την Α! δημοτικού
Κοζπή Σταυρούλα, Αγιασσώτη Μαρία και Ευαγγέλου Χριστίνα από την Β! δημοτικού
Λέλεκας Κωνσταντίνος και Αλεξίου Μαρία από την Γ! δημοτικού
Κουκώνης Ιωάννης και Κοζπή Ταξιαρχούλα από την Δ! δημοτικού
Αχλάδα Μαρία και Αραμπατζή Παναγιώτα από την Ε! δημοτικού
Ντινιακός Μαρίνος, Σταυριανός Γεώργιος και Αχλάδας Παναγιώτης από την ΣΤ! δημοτικού

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των δώρων της λαχειοφόρου αγοράς του Συλλόγου και κέρδισαν οι παρακάτω αριθμοί. 1ος λαχνός το νούμερο 660 κέρδισε το ποδήλατο.
2ος λαχνός το νούμερο 373 κέρδισε την τηλεόραση.
3ος λαχνός το νούμερο 212 κέρδισε το ατμοσίδερο.
4ος λαχνός το νούμερο 266 κέρδισε τον ανεμιστήρα.


Διήμερες εκδηλώσεις του Συλλόγου, 22 και 23 Αυγούστου 2012 για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Δελφίνι
Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις (22 και 23 Αυγούστου) του Συλλόγου μας οι οποίες ήταν αφιερωμένες στα 90 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή και είχαν τίτλο «Συννεφιάζει». Η όλη εκδήλωση της Τετάρτης 22 Αυγούστου ήταν εστιασμένη στην φιλία ενός Τουρκόπουλου και ενός Ελληνόπουλου με την λογοτεχνική ματιά του Μενέλαου Λουντέμη και συνοδευόταν από ένα οδοιπορικό με τραγούδια, χορούς και παιδικά παιχνίδια των παραλίων της Μικράς Ασίας. Στα κείμενα, η Αθανασία Δαφιώτη (θεατρολόγος και μέλος του Συλλόγου) με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο μας συγκίνησε και μας έκανε να κλάψουμε γι αυτές τις μικρές μα τόσο ανθρώπινες ιστορίες που συνέβησαν σ αυτά τα τραγικά χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής. Στα τραγούδια η χορωδία γυναικών της Σκάλας Λουτρών κατέπληξε το κοινό που παρακολουθούσε την εκδήλωση αφού παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία γνωστά αλλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες. Τους παραδοσιακούς χορούς της εκδήλωσης όπως και την μουσική κάλυψε αφιλοκερδώς η «Πάραλος Πολιτιστική Παρέμβαση» με εξαιρετική επιτυχία. Στα παιδικά παιχνίδια η συμμετοχή των μικρών μας φίλων έδωσε μια άλλη διάσταση στην εκδήλωση, χαρούμενη όμως αυτή τη φορά. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης 22-8-2012 με την τέλεση του εσπερινού, την περιφορά της εικόνας της κοιμήσεως της Θεοτόκου και την σχετική αρτοκλασία στον αύλιο χώρο του Μουσείου και τελείωσαν με το μοίρασμα του Μικρασιάτικου «Καβουρμά» (φαγητό από ρεβίθια και κρέας) που μαγείρεψαν οι νοικοκυρές του χωριού. Την επομένη το πρωί 23-8-2012 τελέσθηκε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία στην Παναγιά την Αψηλή όπου προσφέρθηκαν καφές και διάφορα εδέσματα από τον Σύλλογό μας μετά το πέρας της λειτουργίας.

Εκδηλώσεις μνήμης

Δελφίνι

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης οι εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο πλαίσιο της 90ης επετείου από τη Μικρασιατική καταστροφή. Η Μικρασιατική καταστροφή καταγράφεται στις ποιο θλιβερές σελίδες του Ελληνικού Έθνους, στιγματίστηκε από την απώλεια ανθρώπων και πατρίδων, δημιούργησε πρόσφυγες και σκόρπισε δυστυχία. Αυτοί οι πρόσφυγες πληγωμένοι από τη βαρβαρότητα και τη φρίκη ήρθαν στην Ελλάδα αγωνίστηκαν για την επιβίωσή τους και συνέβαλαν με τους αγώνες τους στην ανανέωση και στην πρόοδο της Ελληνικής κοινωνίας. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ετελέσθη δοξολογία και αρτοκλασία στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Επάνω Σκάλα και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Νικόλαος Χριστόπουλος, σχολικός σύμβουλος Θεολόγων Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που συγκίνησε όλο το εκκλησίασμα. Μετά την δοξολογία επακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον χώρο του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας με την συμμετοχή της Στρατιωτικής Μουσικής της 98 ΑΔΤΕ. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας παραβρέθηκε σύσσωμο τόσο στην τέλεση της δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου όσο και στην συνέχεια με κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας μάνας μαζί με τους υπόλοιπους Συλλόγους και τις αρχές του τόπου.


Αγορά εξοπλισμού στο ιατρείο της Σκάλας Λουτρών

Δελφίνι

Λόγω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η οποία καθιερώθηκε από τον περασμένο Ιούνιο υπήρξε αδυναμία συνταγογράφησης των φαρμάκων των κατοίκων της Σκάλας Λουτρών οι οποίοι θα έπρεπε για τον λόγο αυτό να μεταβαίνουν στο ιατρείο των Λουτρών για να εξυπηρετηθούν πράγμα δύσκολο αν κρίνουμε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι ηλικιωμένα άτομα και επομένως θα ήταν πολύ δύσκολο να υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία.
Ο Σύλλογός μας θέλοντας να εξυπηρετήσει τους κατοίκους του οικισμού μας έκανε επαφές τόσο με τον Δήμο Μυτιλήνης όσο και με το νοσοκομείο για την προμήθεια του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, πράγμα όμως που δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και ως εκ τούτου παρά τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες προέβη στην δαπάνη αγοράς αυτού του εξοπλισμού το κόστος του οποίου ανήλθε περίπου στα 750 ευρώ.
Έτσι από τον περασμένο Αύγουστο οι κάτοικοι εξυπηρετούνται όπως πρωτύτερα από το ιατρείο της Σκάλας Λουτρών το οποίο υπενθυμίζουμε ότι έχει στηθεί πριν 6 περίπου χρόνια πάλι από τον Σύλλογό μας στον αύλιο χώρο του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922».

Εξώδικη Διαμαρτυρία του Συλλόγου μας για τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης.

Δελφίνι
Δελφίνι












Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και πάσης Αρχής. Εξώδικη Διαμαρτυρία, Καταγγελία, Πρόσκληση και Δήλωση με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.

Του εις Σκάλα Λουτρών Λέσβου εδρεύοντος, Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών Λέσβου «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» και των 205 μελών αυτού ατομικά, που έχουν εξουσιοδοτήσει νόμιμα με το υπ αρ. 29/2012 πρακτικό το Δ.Σ. αποτελούμενο από τους, Δημήτριο Παπαχρυσό πρόεδρο, Αγγελική Σταματέλλη Αντιπρόεδρο, Μαρία Δασκάλου Γενική Γραμματέα, Μιχάλη Τουρλή Ταμία, Δώρα Βέντου μέλος, Τζένη Παλκάνικου μέλος, και Βικτώρια Λιόφλου μέλος, να συντάξει και κοινοποιήσει την παρούσα.
Προς τους: Φωκίωνα Βουνάτσο, Δήμαρχο Λέσβου, Ιωάννη Βατό, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Σωτήρη Μαρινάτο, πρόεδρο Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου ΔΕΥΑΛ, Δέσποινα Μπώκου, προϊσταμένη τεχνικών υπηρεσιών ΔΕΥΑΛ, Παρασκευά Φινδανή, επιβλέποντα κατασκευαστικών έργων ΔΕΥΑΛ. Κοινοποιουμένη: Υπουργό Εσωτερικών Σταδίου 27 Τ.Κ. - 10183 Αθήνα, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, προκυμαία Μυτιλήνη, Προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών Βορείου Αιγαίου, Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης.
Μετά τη δημοπράτηση του έργου ύδρευσης – αποχέτευσης της Σκάλας Λουτρών Λέσβου από την τότε Δημοτική Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Μυτιλήνης (ΔΕΥΑΜ) και με προβλεπομένη χρονική διάρκεια εκτέλεσης του έργου 10 μήνες, ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2009 οι εργασίες του προαναφερθέντος έργου από την αναλαβούσα την εκτέλεσή του εταιρία «ΙΣΤΟΣ ΑΕ» και έγιναν οι εκσκαφές τόσο επί της Νομαρχιακής οδού Μυτιλήνης Κουντουρουδιάς επί μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων όσο και επί της παρακαμπτηρίου κεντρικής οδού προς τη Σκάλα Λουτρών μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρων.
Μετά πάροδο 18 μηνών από την έναρξή του, και ενώ το έργο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το αργότερο σε 10 μήνες ήτοι μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο του 2010, αυτό εγκαταλείφθηκε ημιτελές από τον Δεκέμβριο του 2010 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2011 χωρίς να πραγματοποιείται καμία εργασία κατά το διάστημα αυτό.
Μετά την ετήσια διακοπή οι εργασίες ξανάρχισαν τον Ιανουάριο του 2012 από καινούργιο συνεργείο και αυτές γινόντουσαν αποσπασματικά όπως και πριν με την παρουσία ελάχιστων εργαζομένων (συνήθως 2 η 3 ατόμων) και όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδος.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της αδικαιολογήτου μακράς καθυστέρησης και υπέρβασης κάθε λογικού χρονικού ορίου ολοκλήρωσης του μικρού αυτού έργου και αποκατάστασης της πλήρους και ακινδύνου κυκλοφορίας των οδών προς Κουντουρουδιά και Σκάλα Λουτρών είναι, η μεν Νομαρχιακή οδός προς Κουντουρουδιά να είναι ημικατεστραμμένο το οδόστρωμα με διαρκείς κινδύνους για πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων η δε κεντρική οδός προς Σκάλα Λουτρών να είναι πλήρως ανασκαμμένη και αποκλεισμένη από την κυκλοφορία οχημάτων σε αρκετά σημεία, με ανοιχτά φρεάτια, χαντάκια, πέτρες, σωλήνες, χώματα, μπάζα, μηχανήματα, κτλ χωρίς καν τις απαραίτητες σημάνσεις με αποτέλεσμα η διεύθυνση του ΚΤΕΛ Μυτιλήνης να εκδώσει ανακοίνωση και να μην εκτελεί τα δρομολόγια του λεωφορείου προς τη Σκάλα Λουτρών από τον Ιούνιο του 2011.
Αποτέλεσμα αυτής της επί τριετία και πλέον κατάστασης ο οικισμός της Σκάλας Λουτρών είναι πλήρως απομονωμένος, οι υπερήλικες, τα παιδιά και γενικώς όλοι οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι, υπό όλες τις καιρικές συνθήκες (χειμώνα – καλοκαίρι) να περπατάνε ενίοτε φορτωμένοι με ψώνια και βάρη 1,5 χιλιόμετρο για να πάνε στα σπίτια τους.
Εκτός της ανωτέρω ταλαιπωρίας, η κεντρική οδός με τα ανοικτά και αφύλακτα φρεάτια, ορύγματα, μπάζα, μηχανήματα εγκαταλειμμένα κτλ και με κατεστραμμένο τον δημοτικό φωτισμό της, είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη και έχουν γίνει σοβαρά ατυχήματα πεζών (πτώσεις σε ανοικτά ορύγματα, σπάσιμο ποδιών κτλ). Πλέον αυτών η Σκάλα Λουτρών έχει απομονωθεί τελείως τουριστικά επί τριετία και πλέον από επισκέπτες στις ταβέρνες, στα ενοικιαζόμενα, στα ξενοδοχεία στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 κτλ προξενώντας ανυπολόγιστη οικονομική ζημία σε όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής. Ακόμη έχει υποβιβαστεί πλήρως η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Σκάλας Λουτρών διότι εκτός από τα προβλήματα της κεντρικής οδού, όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι, (γήπεδο μπάσκετ, βιβλιοθήκη, παιδική χαρά, χώροι αθλήσεως, περιπάτου κτλ) έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και είναι απρόσιτοι και επικίνδυνοι στο ευρύ κοινό. Από τις 11-10-2010 και εφεξής μέχρι σήμερα ενημερώσαμε εγγράφως και κατ επανάληψη τόσο το Δήμαρχο Μυτιλήνης όσο και τη ΔΕΥΑΜ (σημερινή ΔΕΥΑΛ) με επανειλημμένα έγγραφα για τα σοβαρά προαναφερθέντα προβλήματα, κινδύνους και ζημιές που έχουν δημιουργηθεί από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση και την πλημμελή εκτέλεση των εργασιών του έργου. Κάναμε επίσης επανειλημμένες προφορικές ενημερώσεις για τα θέματα αυτά προς τον Δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τον πρόεδρο και τον προϊστάμενο κατασκευαστικών έργων της ΔΕΥΑΛ χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Επίσης από τις 20-9-2011 έχουμε αποστείλει σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Μυτιλήνης, όμως ουδέποτε μέχρι σήμερα πήραμε οποιαδήποτε απάντηση από τις παραπάνω αρχές ούτε επεδείχθη οποιαδήποτε επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου και την επαναφορά του τρόπου ζωής των κατοίκων σε φυσιολογικά επίπεδα με εξάλειψη των υπαρκτών και αποδεδειγμένων κινδύνων που προαναφέρθηκαν. Το μόνο που πήραμε όλο αυτό το διάστημα ήταν προφορικές διαβεβαιώσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα στις επανειλημμένες επισκέψεις μας στους ανωτέρω.
Αυτή τη στιγμή είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να υποστούν οι κάτοικοι για τέταρτο συνεχή χειμώνα τις ίδιες και χειρότερες ταλαιπωρίες και τους ίδιους κινδύνους με αποκλεισμό του χωριού τους και με κίνδυνο της ζωής τους λόγω ενδεχόμενων ατυχημάτων, πλέον των τεραστίων οικονομικών ζημιών που έχουν υποστεί, της ταλαιπωρίας και της ψυχικής κούρασης που ήδη αισθάνονται από την πλήρη υποβάθμιση του τρόπου της ζωής τους καθώς ευρίσκονται πλέον όλοι σε κατάσταση απελπισίας και κοινωνικής αναταραχής.
Στην απίθανη περίπτωση συνεχίσεως της επί μακρόν αδιαφορίας κάθε αρμοδίας αρχής και οργάνου εκ των καθών προς τους οποίους απευθύνεται η παρούσα να ενεργήσει άμεσα στην αποκατάσταση και επαναλειτουργία όλων των εκκρεμοτήτων του έργου και ειδικότερα στην πλήρη και άμεση αποκατάσταση και άμεση ασφαλτόστρωση της κεντρικής οδού της Σκάλας Λουτρών ούτως ώστε να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα η καθημερινότητα και η ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Σκάλας Λουτρών και να αποφευχθούν περεταίρω οικονομικές ζημίες και άμεσοι κίνδυνοι ατυχημάτων και ζωής, δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμεθα όλοι εμείς οι 205 κάτοικοι εφ ενός να επιδιώξουμε ενώπιον παντός αρμοδίου ποινικού δικαστηρίου την κατά νόμο τιμωρία τόσο των καθών απευθύνεται η παρούσα για τις προφανείς παράνομες ενέργειες και παραλήψεις των, όσο και κάθε άλλου αδρανούντος η παρανομούντος εκπροσώπου η οργάνου αρχής για παράβαση καθήκοντος και οποιαδήποτε άλλη κολάσιμη από τους νόμους και τις διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου και τις αντίστοιχες διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα και επί πλέον να απαιτήσουμε κατ’ αυτών έκαστος εξ ημών των 205 ενώπιον των αστικών δικαστηρίων ατομικά κάθε νόμιμη αποζημίωσή μας για αποδεδειγμένη θετική και αποθετική ζημία μας εκ των παραπάνω ενεργειών και παραλείψεών τους καθώς και κάθε νόμιμη χρηματική αποζημίωση ηθικής βλάβης για τον αποδεδειγμένο υποβιβασμό της ποιότητας ζωής και της ταλαιπωρίας ενός εκάστου εξ ημών και των μελών των οικογενειών τους.
Καλούνται οι αρχές, προϊστάμενες και εποπτεύουσες προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα για να λάβουν γνώση, όπως παρέμβουν άμεσα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που εκ του νόμου διαθέτουν τόσο προς αναζήτηση των πάσης φύσεως ασφαλώς ευθυνών κατά των παραπάνω κατά των οποίων απευθύνεται η παρούσα, όσο και προς άμεσο τερματισμό της επί τριετία και πλέον συνεχιζόμενης από υπαιτιότητα των καθών ταλαιπωρίας των κατοίκων και αποκλεισμού της Σκάλας Λουτρών.
Συνημμένα επιδίδεται με την παρούσα τόσο στους καθών απευθύνεται όσο και σ αυτούς που κοινοποιείται, αντίγραφο DVD της κατάστασης του έργου που βιντεοσκοπήθηκε στις 25-8-2012.
Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής, με επιφύλαξη κάθε γενικά νομίμου δικαιώματός των υπογραφόντων την παρούσα όσο και εκάστου των 205 μελών και κατοίκων που μας έχουν εγγράφως εξουσιοδοτήσει, να επιδώσει νόμιμα ανά ένα αντίγραφο της παρούσας προς ένα έκαστο των καθών προς τους οποίους απευθύνεται αυτή και προς ένα έκαστον προς τους οποίους απλώς κοινοποιείται κατά τα ανωτέρω, προς γνώσιν τους και για κάθε νόμιμη συνέπεια, αντιγράφων ολόκληρο το περιεχόμενο στις αντίστοιχες εκθέσεις επίδοσης που θα συντάξει παραδίδων συγχρόνως προς όλους κατά την επίδοση και ένα αντίγραφο του προαναφερθέντος DVD αναφέροντας σε κάθε έκθεση επίδοσης ότι παρέδωσε και το DVD.

Μυτιλήνη 3-9-2012

Εκδήλωση μουσικού τμήματος.

Δελφίνι
Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ετήσια εκδήλωση του μουσικού τμήματος του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών Λέσβου «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ», την Κυριακή 23-9-2012 το απόγευμα στην αυλή του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον οι γονείς των παιδιών και πολλά μέλη του Συλλόγου οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά την πρόοδο των παιδιών τους στη μουσική και να τα καμαρώσουν γι αυτό. Στο μουσικό τμήμα του Συλλόγου συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 36 παιδιά ηλικίας από 6 έως 17 ετών και τα μαθήματα για όσους ενδεχομένως ενδιαφέρονται γίνονται στην αίθουσα του Συλλόγου στη Σκάλα Λουτρών κάθε Σάββατο και Τρίτη το απόγευμα. Στην εκδήλωση έπαιξαν κιθάρα και τραγούδησαν οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες. Βατζάκα Χριστίνα, Βατζάκα Μαριλένα, Μωυσιάδου Βασιλική, Εγγλέζου Μελπομένη, Λέλεκας Κωνσταντίνος, Θύμιατζης Βαγγέλης, Χλαχλά Μιχαέλα, Κουκώνης Ιωάννης, Κουκώνης Ραφαήλ, Μεταξάς Ερμογένης, Μεταξάς Γεώργιος, Καλιοντζής Θεόδωρος, Καλιοντζής Παναγιώτης, Κέντζης Μαρίνος, Γκύζα Κωνσταντίνα, Γκύζα Γεωργία, Ντηνιακός Μαρίνος, Σαράκης Ακίνδυνος, Ευαγγελέλλη Μαρία, Αλεξίου Μαρία, Δράκου Δήμητρα, Αραμπατζής Μίλτος, Αραμπατζή Παναγιώτα, Καραντώνης Μιχάλης, Μωυσιάδου Αλεξάνδρα, Κομνηνός Απόστολος, Κρητικός Γαβριήλ, Μύνικνα Μαρία, Κιλεξίζη Μαρία, Στρίγκου Αναστασία, Κανέλος Άγγελος, Γκαγκάνης Βασίλης, Τριανταφύλλου Παναγιώτης, και Λύρας Δημήτρης.

Εορτή Αγίου Νικολάου

Δελφίνι
Δελφίνι

Με λαμπρότητα και με τη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου και όλων των κατοίκων του χωριού μας, πραγματοποιήθηκαν στη Σκάλα Λουτρών, οι εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και των αλιέων.
Συγκεκριμένα, με την παρουσία του εφημέριου Αγίου Γεωργίου Λουτρών, τριών ιεροψαλτών και στρατιωτικού αγήματος από την μονάδα καταδρομέων του Περάματος, ετελέσθη στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου της Σκάλας Λουτρών, η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση της εικόνας (του Αγίου Νικολάου, φερμένη το 1922 από τον Τσεσμέ της Μ. Ασίας), με κατεύθυνση την προβλήτα μπροστά από το πρώην πυρηνελαιουργείο. Μετά την ευλογία των άρτων ο ιερέας και το στρατιωτικό άγημα επιβιβάσθηκαν στη βάρκα του κ. Ευστράτιου Καραντώνη από την Κουντουρουδιά και κρατώντας την εικόνα του Αγίου την περιέφεραν, ρίχνοντας το στεφάνι που την πλαισίωνε στην θάλασσα και ευχόμενοι ήρεμα ταξίδια για τους ναυτικούς και τους αλιείς μας. Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων οι παριστάμενοι κατέληξαν στην Βιβλιοθήκη του Συλλόγου όπου προσφέρθηκαν διάφορα εδέσματα και καφές, από τις νοικοκυρές του οικισμού μας.
Μόνη παραφωνία στις εκδηλώσεις, η άθλια κατάσταση και η πλημμελής καθαριότητα που επικρατεί στους δρόμους και στους δημόσιους χώρους της Σκάλας Λουτρών, από την εγκατάλειψη των έργων στο λιμανάκι και σ αυτά της ύδρευσης – αποχέτευσης.
Και του χρόνου με υγεία.


Το ημερολόγιό μας για το 2013.

Δελφίνι

Με τίτλο «Μικρασιατική εκστρατεία - Πορεία Μεραρχίας Αρχιπελάγους» κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του Συλλόγου μας για το έτος 2013. Το αφιερώσαμε κυρίως σε όσους έλκουν την καταγωγή τους από τα απέναντι παράλια της Μικράς Ασίας με σκοπό να διδαχθούν από την τραγική αυτή περιπέτεια του Ελληνισμού και να μην επαναλάβουν ποτέ τα τραγικά λάθη της εποχής εκείνης. Πρόκειται για επιτραπέζιο ημερολόγιο, το δέκατο στη σειρά από αυτά που εκδίδει ο Σύλλογός μας τα τελευταία χρόνια, είναι συλλεκτικό κομμάτι με 164 σελίδες και περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφίες-ντοκουμέντα, από την Μικρασιατική εκστρατεία.

Πρόλογος Πριν από ενενήντα περίπου χρόνια έλαβε χώρα η μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε ο Ελληνισμός. Το Γένος δεν έχασε τότε απλώς ένα τμήμα του, αλλά στην κυριολεξία, απώλεσε τον μισό εαυτό του. Σε όλες τις εποχές της ιστορίας μας, η Μ. Ασία αποτελούσε το ένα από τα δύο βάθρα του Ελληνισμού. Μετά το 1922, έχει μείνει μόνο το ένα, η κυρίως Ελλάδα. Με την παρούσα έκδοση ο Σύλλογος Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών Λέσβου φέρνει στην επικαιρότητα, εν μέρει, μέσω ενός αυθεντικού οδοιπορικού της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, όσα συνέβησαν τότε, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας. Το χειρόγραφο αυτό οδοιπορικό (έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου κειμένου με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις) γραμμένο από τον Βρυσσαγώτη έφεδρο ανθυπολοχαγό της Μεραρχίας Αρχιπελάγους Ηλία Ν. Κώσση εκτίθεται στο «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922» στη Σκάλα Λουτρών δοσμένο από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου «Μίλτος Κουντουράς». Μέσα από αυτό το οδοιπορικό, αποσπάσματα του οποίου έχουν μεταφερθεί στο παρόν ημερολόγιο, δίδεται στον αναγνώστη από πρώτο χέρι, περιληπτικά, όλη η πορεία της Μεραρχίας Αρχιπελάγους τόσο κατά την προώθησή της στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας όσο και κατά την υποχώρηση (σημειώνουμε ότι οι ημερομηνίες που αναφέρονται είναι με το παλαιό ημερολόγιο). Οι καταδιώξεις, ο διωγμός, η απέλαση, η άτακτη φυγή υπό συνθήκες πολέμου, η απώλεια των προσώπων, των υλικών αγαθών, της προγονικής γης και της κοινωνικής υπόστασης, είναι το αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης καταστροφής. Τις ευχαριστίες μας στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου «Μίλτος Κουντουράς» για το βιβλίο που φιλοξενείται στο Μουσείο μας, στον ιατρό κ. Τιμολέοντα Κουτσουραδή, στον Δ/ντή του Ελληνικού N. Geographic κ. Ν. Μάργαρη και στον Μυτιληνιό κ. Θεόδωρο Πελεκάνο για το φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησαν με ιδιαίτερη προθυμία από τα αρχεία τους, καθώς και στον καθηγητή-φιλόλογο κ. Παναγιώτη Αλεξέλλη για την επιμέλεια των κειμένων του ημερολογίου αυτού. Χαμένες πατρίδες, τι θα απογίνετε σαν φύγουν από τη ζωή και οι τελευταίοι που δακρύζουν ακόμη για σας;

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών Λέσβου.

Δωρεά βιβλίων στο Σύλλογό μας

Δελφίνι

Ευχαριστούμε θερμά τους κ.κ. Αλεξέλλη Παναγιώτη, Παυλάκη Μάριο, Κινικλή Μαρικούλα, Τασιοπούλου Παναγιώτα, Πελεκάνο Θεόδωρο, Λεκάκη Γιώργο, Παπάλα Προκόπη, Χατζηαναγνώστου Τάκη, Δαλαμάγκα Γιώργο, πάτερ Γιουσμά Αθανάσιο, Αναγνωστοπούλου Μαρία, Παπαχρυσό Γιώργο, Buonomo Joshef, Δούκα Μάκη , Σαράτση Νίκο , Ιωάννου - Βαλειάδου Όλγα, ΚΕΜΙΒΟ, Λεωνιδοπούλου Μυρσίνη, Ψωμαδέλλη Γιώργο, Αντωνόπουλο Κωνσταντίνο και Δρ. κ. Τσολακίδη Στέφανο από την εταιρεία ΚΛΕΟΣ ΑΕ για τα βιβλία που προσέφεραν στη βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας. Ο Σύλλογός μας παρακαλεί όσους έχουν βιβλία που δεν τα χρειάζονται να μας τα χαρίσουν για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης μας η οποία ήδη στεγάζεται στο καινούργιο κτίριο που κατασκευάσαμε στη Σκάλα Λουτρών και που αυτή τη στιγμή τα βιβλία που διαθέτει ξεπερνούν τις 6.000.


Ευχαριστήρια

Ευχαριστούμε θερμά τους παρακάτω.
*Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την αγορά ημερολογίων του Συλλόγου μας έτους 2013 με τίτλο «Μικρασιατική Εκστρατεία».
*Τους χορηγούς του ημερολογίου μας που διαφημίζονται μέσα από τις σελίδες του.
*Τα καταστήματα της Μυτιλήνης και όσους προσφέρουν δώρα στις εκδηλώσεις μας.
* Τον κ. Σαράτση Νίκο που επιδιορθώνει χωρίς αμοιβή τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας.
*Τα διάφορα συνεργεία που κάνουν ειδικές τιμές για τις εργασίες του Συλλόγου καθώς και όσους προσφέρουν εθελοντικώς την εργασία τους.
*Όλους όσοι χάρισαν τα πολύτιμα κειμήλια που στεγάστηκαν στο Μουσείο μας.
*Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε το συγχωριανό μας Δημήτρη Γρηγορέλλη που από ιδρύσεως του Συλλόγου μας , μας έχει παραχωρήσει αφιλοκερδώς το πατρικό του σπίτι στη Σκάλα Λουτρών για την στέγαση δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας.


Οικονομικές ενισχύσεις

Για τους σκοπούς του Συλλόγου μας προσφέρθηκαν τα παρακάτω ποσά.

Κατσαλή Γεωργία 30 ευρώ
Σεβαστός Δημήτριος 50 ευρώ
Κατανάκης Μιχάλης 50 ευρώ
Κρητικός Σταύρος 100 ευρώ
Κρητικού Βίκυ 100 ευρώ
Μπαστούνη Μυρσίνη 20 ευρώ
Λεωνιδοπούλου Μυρσίνη 50 ευρώ
Λευκαδίτης Παναγιώτης 50 ευρώ
Γρημάνη Τραχανιά Μυρσίνη 150 ευρώ
Κεφαλίδης Δημήτρης 50 ευρώ
Τσουμάκης Ευστράτιος 100 ευρώ
Γεωργιάδου Ιφιγένεια 100 ευρώ
Δριβελέγκας Ιωάννης 20 ευρώ
Αναγνωστοπούλου Μαρία 20 ευρώ
Σύλλογος γυναικών Παμφίλων 20 ευρώ
Επισκέπτης στο Μουσείο 5 ευρώ

Περγαμηνού Γαρουφαλιά 20 ευρώ στη μνήμη του συζύγου της Ευστρατίου.
Μανδαμά Ελπίδα 50 ευρώ στη μνήμη της εκλιπούσης αδελφής της Φρόσως
Παπαδάκης Ιωάννης 50 ευρώ στην μνήμη του εκλιπόντος πατέρα του Θεοδώρου
Παπαδάκης Παναγιώτης 50 ευρώ στην μνήμη του εκλιπόντος πατέρα του Θεοδώρου

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας τους ευχαριστεί θερμά και καλεί τα μέλη του να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογός για αναβάθμιση του οικισμού μας , έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο βαρύ φορτίο των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει και να ολοκληρώσουμε τους στόχους μας σε σύντομο χρονικό διάστημα.