Δημοσιεύουμε μερικές από τις επιστολές που λάβαμε

Από τον Σεβασμιώτατο, Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο.

Αγαπητέ μου κ. Πρόεδρε, Αγαπητά Μέλη του Συλλόγου, επι ταις εορταις των Χριστουγέννων και του Νέου Σωτηρίου Έτους 2010, παρακαλώ, να δεχθείτε, τας από κέντρων ψυχής εορτίους ευχάς και προσρήσεις μου. Ταπεινώς εύχομαι η Χάρις και η Ευλογία του δι ημάς Νηπιάσαντος Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, χαριτώνη, αγιάζη και φωτίζη την ζωήν υμών, ο δε νέος Ενιαυτός αποβή ειρηνικός, ευφρόσυνος, εύκαρπος και ευλογιμένος.
Ευχαριστώ δια το ωραίο ημερολόγιον του νέου έτους 2010 με τίτλο «Λογοτεχνικό ταξίδι στη Λέσβο του χθές» και του περιοδικού του Συλλόγου σας.

Μετά πολλής αγάπης, ο Μυτιλήνης Ιάκωβος.


Από την Ακαδημία Αθηνών.

Προς Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Ε.Π.ΟΙ. ''Το Δελφίνι'' Σκάλα Λουτρών, Υπ’ όψιν κ. Δ. Παπαχρυσού, Προέδρου.
Σας ευχαριστώ θερμά για την αποστολή του ημερολογίου έτους 2010 με θέμα «Λογοτεχνικό ταξίδι στη Λέσβο του χθες» καθώς και του τεύχους 15 του Περιοδικού σας, τα οποία αποτελούν μια αξιόλογη συμβολή στην καταγραφή και προβολή της λαογραφίας και του λαϊκού πολιτισμού γενικότερα, γεγονός για το οποίο σας συγχαίρω. Καλή συνέχεια στο έργο σας και ελπίζω πάντα στη συνεργασία σας. Εύχομαι καλές γιορτές και ένα δημιουργικό 2010.

Με εκτίμηση, η Διευθύντρια Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη.


Από τον Αρχιμανδρίτη κ. Χρυσόστομος Τσίρη.

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι του Συλλόγου "το Δελφίνι".
Σας συγχαίρω δια το έργον Σας. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωσή σας στο αίτημα μου για την αποστολή των δύο βιβλίων που με ενδιαφέρουν. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου τα αποστείλετε με αντικαταβολή, στα στοιχεία που σας ανέφερα. Θα ήθελα πραγματικά κάποια στιγμή να επισκεφτώ το νησί και τον Σύλλογό σας, καθώς και η καταγωγή μου είναι μικρασιατική (εκ Σμύρνης και Κυδωνιών), και τον άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης τιμώ ως προστάτη μου και άγω τα ονομαστήρια μου κατά την εορτή του, αλλά και με το θέμα έχω ασχοληθεί, καθώς στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, υπέβαλλα εργασία με θέμα "Η προσφορά της Εκκλησίας και του Ιερού Κλήρου στη Μ. Ασία και τον Πόντο, από το 1913 ως το 1922"
Από την μικρασιατική πόλη της Πτολεμαϊδος

Μετ' ευχών, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τσίρης.


Από τον κ. Δημ. Κεφαλίδη.

Αγαπητέ κ. Παπαχρυσέ, επιτέλους έρχομαι να σας ευχαριστήσω για το καλαίσθητο ημερολόγιο 2010, που βρήκα να με περιμένει υπομονετικά, στο γυρισμό μας απ το κάτασπρο Μέλανα Δρυμό. Επίσης και για το μεστό πληροφοριών Δελτίο του Συλλόγου σας. Αξιοπρόσεχτο κατόρθωμα «το λογοτεχνικό ταξίδι στη Λέσβο του χτες» στο πολυσύνθετο θέμα της Λεσβιακής Άνοιξης, θέμα που κατά τη ταπεινή μου γνώμη, δεν είναι ακόμα συνολικά ξεψαχνισμένο! Λείπουν πολλοί μπροστάρηδες σαν τους Δελήδες, το Κουντουρά, Βαρελτζίδη, Λευκιά, Σαραντάκο κ.α. Όμως τι να πρωτοαναφερθεί σε ένα ημερολόγιο? Παρακολουθώ το θεάρεστο πολιτιστικό σας έργο, μέσω του τοπικού τύπου, είτε πρόκειται για περιβαντολογικά προβλήματα, σε συντονισμό με τους φίλους μου εκ Γέρας, είτε για εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες σας. Αυτό που είναι καινούργιο για μένα είναι η δεντροφύτεψη του Άγιου-Σιδερου. Λέτε να προφτάσω να τον δω να πρασινίζει απ την απέναντι ακτή της Απιδιάς το Λάκκο? Επιτρέψτε μου μαζύ με τις ευχές μου για ένα δημιουργικό 2010, να καταθέσω κι εγώ τον οβολό για το ΔΕΛΦΙΝΙ σας.

Με άπειρη εκτίμηση Δ. Κεφαλίδης.


Από τον κ. Αριστείδη Κλήμη.

Προς κ. Δημήτριον Παπαχρυσόν, Σύλλογον Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι».
Έλαβα το νέο ημερολόγιο του Συλλόγου σας για το 2010 και την από 14-3-2009 απόδειξη για τα χρήματα (50 ευρώ) που παλαιότερα σας είχα στείλε. Επίσης την έκδοση «Τα Νέα μας».
Σας ευχαριστώ θερμά. Εξακολουθώ πάντα να υποστηρίζω το έργο σας, παρά την μεγάλη ηλικία μου (95 ετών) και τις κινητικές δυσχέρειές μου. Σας εμβάζω εσώκλειστα ευρώ 60 για ενίσχυση του έργου σας που είναι πολύ αξιόλογο. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να σας επισκεφθώ λόγω των κινητικών μου δυσχερειών. Φιλικά Α. Κλήμης.

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον περασμένο Ιούνιο τον θάνατο του κ. Αριστείδη Κλήμη, φανατικού και διαχρονικού υποστηρικτή των δράσεων του Συλλόγου μας. Άνθρωπος με αξίες και αρχές, που ήξερε να αγωνίζεται, και να ακολουθεί το δρόμο του καθήκοντος. Ήταν πολυγραφότατος, πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, ποτέ δεν έμεινε αδρανής στα τόσα χρόνια ζωής που του χάρισε ο Μεγαλοδύναμος. Νηφάλιος μέχρι το τέλος του βίου του, πρόσφερε πολλά στην πνευματική ζωή του τόπου μας. Ο Σύλλογός μας, θλίβεται για την απώλειά του, συμπαρίσταται στην οικογένειά του και εύχεται ο μεγαλοδύναμος κύριός μας, να τον αναπαύσει.


Από την κ. Κωνσταντίνα Τζαναβάρα.

Αξιότιμοι κύριοι, καλή κι ευλογημένη χρονιά! Ο Θεός να ευλογεί τα έργα σας και τις οικογένειές σας! Έπεσε στα χέρια μου το πολύ ωραίο βιβλιαράκι «Γνωριμία με την Καινή Διαθήκη» του Θεολόγου κ. Στυλ. Μπαϊρακτάρη, του οποίου την ανατύπωση κάνατε προκειμένου να το προσφέρετε στα μέλη σας και στους φίλους σας. Σας συγχαίρω γι αυτή σας την πρωτοβουλία και την ωραία σκέψη σας να θελήσετε να «γνωρίσετε» στους ανθρώπους την Αγία Γραφή. Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη, γιατί υπήρξα μαθήτρια στο Γυμνάσιο του Συγγραφέα και τότε μας το είχε προσφέρει σε όλα τα παιδιά. Έχω την ευτυχία να συναντώ συχνά τον Κύριο Καθηγητή (μένουμε σχετικά κοντά), ο οποίος ζει μόνος και παρά την ηλικία του ακόμη ασχολείται με την ιεραποστολική εργασία και με την αποστολή φυλλαδίων και βιβλίων του σε φίλους και γνωστούς.
Είναι θαυμαστό το έργο του και ιδιαίτερα η ενασχόλησή του με ότι αφορά την Καινή Διαθήκη και τη μελέτη της. Ο ίδιος μου μίλησε για την ενέργειά σας αυτή και δόξαζε το Θεό, που βρέθηκαν άνθρωποι μετά από μισό αιώνα να ανατυπώσουν το βιβλιαράκι αυτό που ειλικρινά περιέχει ύλη θαυμαστή και ωφέλιμη. Εγώ μένω στο Παγκράτι και είμαι υπεύθυνη σε ένα οικοτροφείο παιδιών, που συνάμα κάνει και ιεραποστολική εργασία στους ανθρώπους που το διακονούν. Αν σας έχουν περισσέψει κάποια βιβλιαράκια και θέλετε να διατεθούν, μπορείτε να μου τα στείλετε και σίγουρα «θα πιάσουν τόπο». Αν τα έχετε όλα διαθέσει, δεν πειράζει. Η ενέργειά σας αυτή μας κινεί το ενδιαφέρον και ίσως το κάνουμε και εμείς. Ο λόγος του Θεού πρέπει να μπαίνει σε κάθε σπίτι γιτί έχει μέσα του ανακαινιστική δύναμη. Θερμές ευχές σε όλους σας!

Με εκτίμηση Κων/να Τζαναβάρα.


Από Ρόζα και Αντώνη

Bruxelas, la de agosto de 2010
Μας έμεινε τόσο έντονο εκείνο το πρωί στο μουσείο σας, που θα ήθελα να σας πω και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ για το πάθος σας, και που μας γνωρίσατε με τόση ζωντάνια εκείνο το κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας (έτσι έψαξα πάρα πάνω και διαβάζω τώρα για τη Σμύρνη).
Να είστε πάντα καλά! Σας ευχόμαστε όμορφη ευτυχία.
Rosa + Αντώνης
*Την παραπάνω επιστολή γραμμένη πάνω σε κάρτα λάβαμε στις 22-8-2010, από τους παραπάνω Πορτογάλους αποστολείς οι οποίοι είχαν επισκεφθεί το Μουσείο μας.


Επιστολή από την Ακαδημία Αθηνών.

Με επιστολή του προς το Σύλλογό μας το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών μας λέει τα παρακάτω. "Ελάβαμε το ημερολόγιό σας έτους 2008 με θέμα «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922», καθώς και το ετήσιο τεύχος του περιοδικού με τις δραστηριότητες του Συλλόγου σας, που είχατε την καλοσύνη να μας στείλετε για τη βιβλιοθήκη μας και σας ευχαριστούμε θερμά. Σας παρακαλούμε να μας ενημερώνετε για νεότερες εκδόσεις σας, χρήσιμες στο επιστημονικό έργο του κέντρου μας.

Με εκτίμηση
Η διευθύντρια
Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη ,Δ.Φ.


Επιστολή από τον κ. Α. Κλήμη

Έλαβα το ημερολόγιο 2008 που τύπωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι» καθώς και το 13ο τεύχος «Τα Νέα μας». Σας ευχαριστώ πολύ. Θερμές ευχές σε όλους εκεί (λυπούμε που δεν μπόρεσα ακόμα να σας επισκεφθώ. Ελπίζω το καλοκαίρι, αν έλθω στη Μυτιλήνη). Εκλεκτές και οι δύο εκδόσεις. Τις διάβασα. Συγχαρητήρια για το όλο έργο σας. Και στη Νομαρχία που χρηματοδότησε. Εμβάζω Ευρώ 100 για να βοηθήσω την όλη προσπάθεια (με ταχυδρομική επιταγή).

Φιλικά
Αριστείδης Κλήμης.


Επιστολή από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και μέλη του Συλλόγου, δια τας επι τοις Χριστουγέννοις και τω νέω έτει 2008 πολυτίμους ευχάς σας, εκ μέσης ψυχής και καρδίας θερμώς ευχαριστών, εύχομαι όπως η Χάρις και Η Ευλογία του δι ημάς Νηπιάσαντος Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού χαριτώνη, αγιάζη και φωτίζη την ψυχήν και την ζωήν υμών ο δε νέος ενιαυτός αποβή ειρηνικός, ευφρόσυνος, εύκαρπος και ευλογιμένος. Ευχαριστώ θερμά δια το ωραίον ημερολόγιον του Συλλόγου σας και το περιοδικό σας.

Μετ ευχών και αγάπης
ο Μυτιλήνης Ιάκωβος.


Επιστολή από το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

Κυρίες / κύριοι,

Σας ευχαριστούμε θερμά που είχατε την καλωσύνη να μας αποστείλετε την καλαίσθητη έκδοσή σας «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922». Σκάλα Λουτρών Λέσβου. Ημερολόγιο 2008 καθώς και το πρόσφατο τεύχος της περιοδική σας έκδοσης «Το Δελφίνι». Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας και καλή και δημιουργική χρονιά.

Μετά τιμής
Βαρβάρα Κοντογιάννη , υπεύθυνη βιβλιοθήκης-αρχείου.


Επιστολή 2η από την Ακαδημία Αθηνών

Σας ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκρισή σας και την προθυμία σας να μας βοηθήσετε στο έργο καταγραφής των εθνοτοπικών φορέων.
Ελάβαμε τα συμπληρωμένα έντυπα που μας στείλατε. Για την πληρέστερη επεξεργασία των στοιχείων και την εισαγωγή τους στη βάση δεδομένων παρακαλούμε να μας στείλετε ένα αντίγραφο του καταστατικού σας (παλαιότερο & πρόσφατο).
Εν ευθέτω χρόνω, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η καταχώρηση των στοιχείων των εθνοτοπικών φορέων, θα σας στείλουμε δείγμα της βάσης δεδομένων.
Καλή συνέχεια στο έργο σας και ελπίζουμε πάντα στη συνεργασία σας.

Με εκτίμηση
Η Διευθύντρια Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη


Επιστολή από τη Δημοτική βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής.

Παραλάβαμε στην βιβλιοθήκη μας τα βιβλία που μας παραχωρήσατε με τους εξής τίτλους:

Α) 17ο Συνέδριο Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) με θάμα «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Β) 14ο Συνέδριο Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων με θέμα «Βιολογική γεωργία και βιολογική κτηνοτροφία».
Γ) Πρακτικά 12ου Συνεδρίου με θέμα «Γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα».
Δ) Πρακτικά 13ου Συνεδρίου με θέμα «Δάση – Χωροταξία - Τουρισμός».
Ε) Πράσινο επιχειρείν Ιωάννη Ζήση.
ΣΤ) Δύο ετήσιες εκδόσεις του Συλλόγου σας «Τα νέα μας» 2007 τεύχος 12 και 2008 τεύχος 13.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την ευγενική σας αυτή προσφορά, που για μας είναι πολύτιμη, στη συλλογή της βιβλιοθήκης «ΠΕΠΗ ΔΑΡΑΚΗ»

Με εκτίμηση
Ελένη Χρυσού-Αλτιπαρμάκη, βιβλιοθηκονόμος


EMAIL από την κ. Σεβαστή Μωραΐτη

Ονομάζομαι Σεβαστή Μωραϊτη. Βρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη και σε λίγες μέρες θα επισκεφτώ τη Φώκαια. Την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε η γιαγιά μου και εκδιώχτηκε με την καταστροφή. Αναρωτιέμαι εάν έχετε κάποιους καταλόγους ονομάτων των τότε κατοίκων της Φώκαιας που ίσως με βοηθούσαν να βρω κάποιο δρόμο ή σπίτι. Η γιαγιά μου ονομαζόταν Σεβαστή Δεληγιάννη. Οι γονείς της Ιωάννης και Ιωάννα και τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια της Ηλίας και Τάσος των οποίων τα ίχνη έχουν χαθεί, αφού και ο ερυθρός σταυρός τότε δεν είχε βρει κάτι!

Και στην συνέχεια με 2ο email
Κύριε Δημήτρη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Φώκαια όλες οι αισθήσεις μου έγιναν ένα με το τοπίο, τη γλώσσα, τις μυρωδιές, τα όμορφα σπίτια και τις πολύχρωμες ψαρόβαρκες που η γιαγιά μου θυμόταν σαν όνειρο. Τα λόγια μου είναι πολύ φτωχά για να περιγράψουν και αυτό που είδα και αυτό που ένιωσα! Με μεγάλη μου χαρά σας προσφέρω κάποιες από τις φωτογραφίες!


EMAIL από τον κ. Φώτη Κουτζαγιώτη

Απ ότι είδα το όνομά μου υπάρχει και στην Λέσβο! Το λέω αυτό γιατί γεννήθηκα στην Ν. Ιωνία του Βόλου από Μικρασιάτες γονείς και παππούδες από τα παράλια της Μ. Ασίας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου ήρθαν πρόσφυγες το `22 κυνηγημένοι από τους Τούρκους. Αγνοούσα μέχρι σήμερα ότι υπάρχουν άνθρωποι με το δικό μου επίθετο σε άλλο μέρος της Ελλάδας. Το όνομα Κουτζαγιώτης είναι από τα Βουρλά και το Εγγλεζονήσι, ενώ της μητέρας μου είναι Κεσμετζή και είναι (βέβαια) από τον Τσεσμέ! Θα ήθελα πραγματικά να σας γνωρίσω όλους σας και ειδικότερα τον κ. Κουτζαγιώτη Μανώλη και την οικογένειά του! Πολλούς χαιρετισμούς

Φώτης Κουτζαγιώτης


EMAIL από τον κ. Λυμπουρίδη Δημήτρη

Έλαβα το νέο ημερολόγιό σας και ευχαριστώ.
Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια σε σένα και στους άλλους συνεργάτες σου για την πολύ αξιόλογη δουλειά που κάνετε. Σίγουρα κάποια στιγμή θα έλθω αποκλειστικά για το μουσείο και το φωτογραφικό σας υλικό από το οποίο με την άδειά σας θα ήθελα κατ' επιλογήν να χρησιμοποιήσω κάποιες φωτογραφίες. Για το βιβλίο Ιστορίας 1897-1927 πιστεύω ως το Πάσχα να έχω τελειώσει με τη συγκέντρωση και πρώτη επεξεργασία της βασικής βιβλιογραφίας και το σκανάρισμα και μετατροπή σε κείμενο 10.000 περίπου σελίδων από το υλικό αυτό. Με τον τρόπο αυτό θα βρίσκω ταχύτατα τις αναφορές στη βιβλιογραφία για κάθε θέμα και κάθε ιστορικό πρόσωπο που θα επεξεργάζομαι την κάθε στιγμή. Λεπτομέρειες θα σου γράψω αφού προχωρήσω κάπως.

Φιλικότατα
Δημήτρης Λυμπουρίδης


EMAIL από την κ. Παρασκευή Κουντουρούδα

Συγχαρητήρια για την ωραία δουλειά που κάνετε. Με πολύ συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια διαβάζω για το Σύλλογό σας. Θα ήθελα να γίνω και εγώ μέλος αφού είμαι και εγώ από πρόσφυγες γονείς και κάποια στιγμή όταν έλθω Μυτιλήνη να σας φέρω ορισμένα πράγματα που έχω και τα φυλάγω σαν κόρη οφθαλμού να προστεθούν στο Μουσείο.

Σας ευχαριστώ με εκτίμηση Παρασκευή Κουντουρούδα.


Επιστολή από την κ. Αντιγόνη Κόλλια (Καναδάς)

Αγαπητέ κ. Δημήτρη σας συναντήσαμε το καλοκαίρι και συγκινηθήκαμε με την τρομερή δουλειά που ο Σύλλογός σας έχει κάνει στο Μικρασιατικό Μουσείο. Σας στέλνω το Μικρασιατικό ημερολόγιο που σας υποσχέθηκα. Ανήκε στον πατέρα μου Παναγιώτη Κεραμιδά από το Αδραμύτι. Ελπίζω να το εκθέσετε με τα άλλα αντικείμενα στο Μουσείο.
Με εκτίμηση και ελπίζοντας να σας δούμε το καλοκαίρι.


Επιστολή από τον κ. Καλουμενίδη Ιωάννη (Ηράκλειο Κρήτης)

Αξιότιμοι κύριοι του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών. Διάβασα με συγκίνηση το σχόλιο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία της 26 -1-2006 στο Νο 9171 φύλλο της, για το ημερολόγιο που εκδώσατε για την Πέργαμο. Είμαι και εγώ παιδί της Περγάμου γεννημένος στην Κρήτη, από πατέρα Περγαμηνό. Ονομάζομαι Καλουμενίδης Ιωάννης του Αλεξάνδρου. Ο παππούς Καλουμενίδης Γιαννακός υπήρξε διδάσκαλος του Γένους στο Δημοτικό Σχολείο της Περγάμου. Σας παρακαλώ θερμά αν σας είναι εύκολο και εφικτό στείλτε μου αυτό το ημερολόγιο και θα σας είμαι υπόχρεος και ευγνώμων. Η διεύθυνσή μου είναι Καλουμενίδης Ιωάννης Πιέρ Λεοστίκ 5 Ηράκλειο Κρήτης (Γράψτε μου κάποιο λογαριασμό σας σε τράπεζα για να σας στείλω κάποιο συμβολικό ποσό για τις ανάγκες του Συλλόγου σας). Σας ευχαριστώ και περιμένω να ικανοποιήσετε την επιθυμία μου, να μάθω για την αγαπημένη μου Πέργαμο.

Με τιμή
Καλουμενίδης Ιωάννης.


Επιστολή από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου

Αγαπητοί φίλοι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου σας ευχαριστεί θερμά για την αποστολή του ωραιωτάτου ημερολογίου έτους 2006, εκδόσεως του Συλλόγου σας, που συνοδεύει τόσο εποικοδομητικά τις εορταστικές ευχές. Σας ευχαριστούμε για την επιμελημένη έκδοσή του, για τον τρόπο που αναφέρεσθε και διατηρείτε άσβεστη την εθνική μνήμη προς τις αλησμόνητες πατρίδες και σας ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο για νέες επιτυχημένες δημιουργίες. Σας διαβιβάζουμε τις καλλίτερες ευχές μας για υγεία, προκοπή και αγάπη με τον καινούργιο χρόνο, προσωπικά και οικογενειακά, στα μέλη του συλλόγου σας. Με τους φιλικούς μας χαιρετισμούς.

Για το Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.
Η Γ.Γ. Χριστίνα Δενδρινού.


Επιστολή από τον κ. Λευκαδίτη Τάκη (Αθήνα)

Φίλε Πρόεδρε, εύχομαι σ εσένα προσωπικά, στην οικογένειά σου, στα μέλη του Δ.Σ. και σόλα τα μέλη του Συλλόγου που επάξια εκπροσωπείτε, χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία – ευημερία – πρόοδο και προκοπή. Στο δε "ΔΕΛΦΙΝΙ" να έχει καθαρές και γαλήνιες θάλασσες, ώστε να σας μεταφέρει με ασφάλεια από τις χαμένες πατρίδες άσβεστη τη φλόγα της παράδοσης και του πολιτισμού. Είναι γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια παρακολουθώ τις συλλογικές σας δραστηριότητες. Δεν διστάζω να πω ότι στην αρχή είχα αρκετούς ενδοιασμούς όσον αφορά το μέλλον που μπορούσε να έχει ο Σύλλογός σας που βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη γωνιά της πατρίδας μας. Δεν αργήσατε όμως και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα να με διαψεύσετε. Ομολογουμένως χαίρομαι γι αυτό. Δεν διακατέχομαι πλέον από κανένα αίσθημα ανησυχίας, όσο εσύ και τα μέλη του Συλλόγου σας ακάματα αγωνίζεστε να διατηρήσετε και παράλληλη να μεταδώσετε στη νέα γενιά, όλα αυτά τα στοιχεία που απαρτίζουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, την οποία με σεβασμό παραλαμβάνετε κι επιδέξια την μετουσιώνετε σε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Φίλε Δημήτρη, εκτίμησή μου είναι ότι βρίσκεστε σε σωστό δρόμο, παράλληλα αντιλαμβάνομαι ότι, αυτός ο δρόμος που έχετε επιλέξει είναι ανηφορικός και δύσβατος. Μη κατέβετε, εντείνετε τις προσπάθειές σας και να είσθε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλειώδες. Το μέλλον του Συλλόγου σας διαγράφετε ελπιδοφόρο αφού συνοδοιπόρους έχετε ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, τη νεολαία. Μ αυτά τα στοιχεία το "ΔΕΛΦΙΝΙ" θα πλέει σε πελάγη δημιουργίας και αγόγγυστα θα ενώνει το χθες με το σήμερα και θα οραματίζεται ένα ελπιδοφόρο αύριο. Συνεχίστε την προσπάθειά σας με το ίδιο κέφι κι ενδιαφέρον. Ο Σύλλογός σας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Εγώ προσωπικά θέλω να σας ευχαριστήσω γι αυτό που κάνετε για όλους εμάς, οι οποίοι ως απλοί θεατές παρακολουθούμε τις πολυποίκιλες δραστηριότητές σας. Μικρό δείγμα της έμπρακτης ευγνωμοσύνης μου είναι η αποστολή αυτών των λίγων σε αριθμό βιβλίων, για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του Συλλόγου σας.

Με αισθήματα φιλίας.
Λευκαδίτης Τάκης.


Επιστολή από τους Αλατσατιανούς Αττικής

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών ΣΚΑΛΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
Είχα πληροφορηθεί με χαρά για το γεγονός των εγκαινείων της στέγης σας αλλά η πρόσκλησή σας από τη μια με χαροποίησε και από την άλλη με λύπησε που λόγω υποχρεώσεων δεν μπορώ να παρευρεθώ. Το συζητούσαμε εδώ και καιρό με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος κ. Θανάση Λαγοδήμο και μάλιστα λέγαμε να συνταξιδέψουμε και να μοιραστούμε τη χαρά σας, που να είστε σίγουροι ότι είναι και δική μας χαρά. Άλλο ένα σωματείο στην μεγάλη αγκαλιά των ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ! Και μάλιστα στη Λέσβο που για τους Αλατσατιανούς έχει μία ειδική σημασία στην ιστορία τους. Μαζί με τη Χίο ήταν τα δύο πρώτα μέρη που πάτησαν το πόδι τους μετά τη φρίκη που έζησαν.
Σας ευχόμαστε να είναι καλλορίζικη και δημιουργική. Μέσα από την πολυετή μου πείρα σας εύχομαι ολόψυχα να στεγάσει μόνο την αγάπη, το ζήλο και το ενδιαφέρον των μελών της για τη διάσωση και διάδωση τής πολύτιμης κληρονομιάς μας μακριά από προσωπικούς ανταγωνισμούς και τοπικά ή πολιτικά συμφέροντα.
Πολλούς χαιρετισμούς προσωπικά στον κ. Παπαχρυσό.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Μαστροσταμάτη Μαριάννα Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αλατσατιανών Αττικής
Πρόεδρος Δ.Σ. 'Ενωσης Μικρασιατών Δήμου Βύρωνα


Επιστολή από το ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Προς το Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου.
Αγαπητοί φίλοι,
Τα εγκαίνια του Μουσείου της Προσφυγικής Μνήμης, έχουν τραγική επικαιρότητα λόγω των γεγονότων που εκτυλίσσονται σήμερα στο Λίβανο.
Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ σας ευχαριστεί για την πρόσκληση και σας εύχεται καλή επιτυχία. Η προσπάθειά σας είναι πράγματι αξιέπαινη.
Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ 6946-381707, ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 6977-686838, ΖΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 6977-606820, ΚΑΡΑΤΖΟΣ ΚΙΜΩΝ 6977-303202, ΜΙΧΑΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6944-862254, ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6974-640419, ΦΑΝΑΡΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6938-712638
Βόλος 8/8/2006


Επιστολή – Ευχαριστήριο από τον Ιερέα Λουτρών

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λουτρών ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» δια την συνδρομήν χρηματικού ποσού υπέρ συντηρήσεως παλαιάς εικόνος Αναστάσεως του Ιερού ημών Ναού.

Μετ ευχών και αγάπης ο εφημέριος
Παν. Χατζηβασιλείου.


Επιστολή από την Πολιτιστική εταιρεία «ΠΑΝΟΡΑΜΑ»

Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε το ημερολόγιο του Συλλόγου σας, για το έτος 2007, το αφιερωμένο στα νησιά «Ίμβρος – Τένεδος» και σας συγχαίρουμε για το θαυμάσιο αποτέλεσμα. Θερμές ευχές για τα Χριστούγεννα, Ευτυχισμένο και Ειρηνικό το 2007.


Περίληψη Επιστολής από τον κ. Στρατή Πάντα (Πολιχνίτος)

Με επιστολή του προς τον Νομάρχη Λέσβου την οποία κοινοποιεί και στο Σύλλογό μας ο κ. Στρατής Πάντας από τον Πολιχνίτο ζητεί την ηθική υποστήριξη του Συλλόγου μας για την εκπόνηση του αγάλματος του Ευέλπιδος 1ης τάξεως Γεωργίου Ν. Κουβελίδη, που έπεσε στη μεγάλη μάχη της Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων την 20-5-1941, προκειμένου να στηθεί τούτο στον Πολιχνίτο, όπου μεγάλωσε ο ήρωας και όπου φυλάσσονται τα καθαγιασμένα οστά του.
Ο Γιώργος Κουβελίδης δεν είχε αδέλφια ούτε άλλους συγγενείς και ήρθε στην Ελλάδα προσφυγόπουλο από τη Μικρά Ασία με τους γονείς του το 1922 σε ηλικία ενός έτους.


Ο Σύλλογός μας απάντησε με την παρακάτω επιστολή.

Κύριε, Στρατή Πάντα λάβαμε την επιστολή σας την σχετική με την πρόταση που κάνετε προς την Νομαρχία Λέσβου [και την οποία κοινοποιείτε σε μας] σχετικά με το στήσιμο στον Πολιχνίτο του Ανδριάντα του συντοπίτη σας και Ευέλπιδος 1ης τάξεως Γεωργίου Κουβελίδη που έπεσε στη μεγάλη μάχη της Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων την 20-5-1941.
Ο Γιώργος Κουβελίδης που χάρη σε σας μάθαμε ότι ήρθε προσφυγόπουλο με τους γονείς του το 1922 μας κάνει να νοιώθουμε περήφανοι όλοι οι Έλληνες και πολύ περισσότερο όσοι έχουμε μικρασιάτικη καταγωγή γι αυτό ο Σύλλογός μας στηρίζει ηθικά αυτή την προσπάθεια και παρακαλεί τόσο τον μικρασιατικής επίσης καταγωγής Νομάρχη Λέσβου κ. Παύλο Βογιατζή όσο και τον Δήμαρχο Πολιχνίτου κ. Συκά, να συνδράμουν σ αυτή την προσπάθεια έτσι ώστε να ευοδωθεί και να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Εμείς από την πλευρά μας θα είμαστε στην διάθεσή σας να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στην υλοποίηση αυτής της πρότασης και σαν πρώτο δείγμα σας ενημερώνουμε ότι, με τις πενιχρές οικονομικές μας δυνατότητες διαθέτουμε ήδη προς το παρόν το μικρό ποσό των 300 Ευρώ.
Σας ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία σας αυτή και σας προσκαλούμε όποτε βρεθείτε στη Σκάλα Λουτρών να επισκεφθείτε το Σύλλογό μας για να γνωριστούμε από κοντά και προ παντός να μας κρατάτε ενήμερους για την πορεία αυτής της προσπάθειας.


Επιστολή από την Πολιτιστική εταιρεία «ΠΑΝΟΡΑΜΑ»

Προς τον Σύλλογο Μικρασιατών
Σκάλας Λουτρών Λέσβου
«Το Δελφίνι»

Αγαπητοί φίλοι,

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για το εξαιρετικό Ημερολόγιο του 2008 με θέμα το «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922», το οποίο μας στείλατε. Παράλληλα, θέλουμε να σας συγχαρούμε για το εκδοτικό εγχείρημα. Τόσο σε ό,τι αφορά στα κείμενα, όσο και στο εικονογραφικό υλικό, αλλά και στην εκδοτική-καλλιτεχνική επιμέλεια.

Από το βιβλίο αναδύεται η αγάπη, ο ενθουσιασμός και η πίστη μίας αμάδας που, με προσωπικό μόχθο, δραστηριοποίησε την κοινωνία και κινητοποίησε τους μηχανισμούς για να διατηρηθεί η μνήμη και να διασωθούν οι δεσμοί. Η αξιοζήλευτη πρωτοβουλία σας επιβραβεύτηκε με τη φωτεινή παρουσία και ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Είμαστε στη διάθεσή σας για ο,τιδήποτε μπορούμε να συνεισφέρουμε κι ευχόμαστε να έχετε πάντοτε στην καρδιά τα μπερεκέτια της Ανατολής για να τα μοιράζεστε με όλους μας.

Εκ μέρους της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα
Μαριάννα Κορομηλά


Επιστολές από τον κ. Δημ. Λυμπουρίδη

Αγαπητέ Δημήτρη

Σ' ευχαριστώ για τα θαυμάσια ημερολόγια.Κάνετε εξαιρετική δουλειά, συγχαρητήρια. Η Μικρά Ασία δεν χάθηκε ποτέ ζει στις καρδιές όλων όσων άγουν την καταγωγή τους από εκεί. Οι στενοκέφαλοι εχθροί του Μεγάλου Βενιζέλου έθαψαν ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του Ελληνισμού. Μερικές από τις φωτογραφίες σας με ενδιαφέρουν και πολύ θα ήθελα μερικές από αυτές να χρησιμοποιηθούν στο βιβλίο μου. Αν υπάρχει δυνατότητα, με αναφορά βέβαια της πηγής θα ήθελα να με πληροφορήσεις. Για άλλη μια φορά σε ευχαριστώ με ιδιαίτερη συγκίνηση, κυρίως για τις φωτογραφίες από το Αϊβαλί τη γενέτηρα της μάνας μου!

Φιλικότατα
Δημ. Λυμπουρίδης


Επιστολή από την κ. Τιτίνα Λοιζίδου Κύπρος

Αγαπητέ κύριε Παπαχρυσέ,
Σας ευχαριστώ πολύ για τα κείμενα και που με θυμηθήκατε. Σας συγχαίρω για το Μουσείο σας και την δουλειά που έχετε κάμει. Είναι δύσκολο να μην ταυτιστεί κανείς Κύπριος με την Μικρασιατική Καταστροφή και με τον εθνικό ξεκλήρισμα που έγινε στην Μικρά Ασία. Λόγω της υπόθεσης μου εναντίον της Τουρκίας προσπαθώ να μαζέψω υλικό το οποίο έχει να κάνει με την νομική πτυχή των περιουσιών και το υλικό των δηλώσεων θα μου είναι πολύ σημαντικό. Γι' αυτό και σας ευχαριστώ που θα μου το στείλετε. Επίσης διερωτώμαι αν υπάρχουν άτομα – οικογένειες που είχαν ασφάλειες για τις περιουσίες τους και αν διασώθηκαν ασφαλιστικά έγραφα της εποχής εκείνης. Θα ευχαριστηθώ πόλη να σας ξεναγήσω στην Κύπρο όποτε έλθετε.
Σας ευχαριστώ και πάλι και σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο τον καινούριο Χρόνο.

Με τις ευχές μου
Τιτίνα Λοϊζίδου


Επιστολή από τον κ. Παν. Αγιακάτσικα

Γεια σας και Καλή Χρονιά προς το Σύλλόγο σας
Λάβαμε το νέο σας Ημερολόγιο 2007 (όπως και πέρσι) μαζί με την περιοδική έκδοση του περιοδικού σας. Σας ευχαριστούμε γιά όλα. Πολύ όμορφα και τα δύο και πάρα πολύ επιμελημένα με μεράκι. Βλέποντας τις δραστηριότητές σας αλλά και τα πεδία - οικολογία, Μικρά Ασία - θα ήθελα να έχουμε την "όποια" συνεργασία, προκειμένου να μπαίνουν κάποια άρθρα και στην εφημερίδα μας ΓΕΡΑ και έτσι να έχουμε μια ανάλογη αναφορά στους αναγνώστες του περιοδικού μας. Επίσης συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εδώ και αρκετά χρόνια κάνουμε εκδηλώσεις, κατά τις οποίες μπορούν να προκείψουν και συνεργασίες, πχ. πριν μερικά χρόνια είχαμε κάνει ημερίδα για τα μεταλλαγμένα στο Πέραμα και στη Μυτιλήνη. Ακόμη η προβολή και η ανάδειξει του Μικρασιάτικου πολιτισμού είναι κάτι που λείπει από τη Γέρα, αν και υπάρχουν πάρα πολλοί είναι από την Μικρά Ασία. Προσωπικά, έχω πάει αρκετές φορές στα απέναντι παράλια για διάφορους λόγους. Πέρσι για να συναντίσω Τούρκους μουσικούς που έχουν ενδιαφέρον και για την Ελληνική μουσική. Εδώ σχετικό το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Η Λέσβος" http://www.muammerketencoglu.com/roportajlar/gr/I_Lesvos_Mas.pdf.
Ακόμη ελπίζω να ετοιμάσω ένα άρθρο για το αρχαίο ελληνικό ελαιοτριβείο των Βουρλών στο οποίο είχα δημοσιεύση στην ΓΕΡΑ, αλλά τώρα με φωτογραφικό υλικό. Εφόσον θέλετε θα σας στείλω τις συλλογές μου με Μικρασιάτικα τραγούδια όπως και τα Μυτιληνιά. Το καλοκαίρι έχουμε ένα μικρό συγκρότημα (με νεαρούς) με κλαρίνο, σαντούρι, κιθάρα , τουμπελέκι και παίζουμε αποκλειστικά Μικρασιάτικά και Μυτιληνιά... θα ήθελα πολύ να έρθουν και τα χορευτικά σας στο Πέραμα να μας χορέψουν με την ανάλογη μουσική...

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Αγιακάτσικας
Πρόεδρος Παγγεραγωτικού Συλλόγου Μυτιλήνης (Εν Αθήνα)
Εκπαιδευτικός


29-9-2009 Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρισαγωτών.

Αγαπητοί συμπατριώτες πληροφορηθήκαμε από τον τύπο την ίδρυση από το Σύλλογό σας του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922 στη Σκάλα Λουτρών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είδαμε ότι στο Μουσείο σας εκτίθεται και το ημερολόγιο του Βρισαγώτη έφεδρου ανθυπολοχαγού του Μικρασιατικού μετώπου Ηλία Κώσση. Επειδή είχαμε ακούσει για την τυχαία ανεύρεση του παραπάνω ημερολογίου, αλλά δεν μπορέσαμε να το διαβάσουμε, θα σας παρακαλούσαμε, εάν δεν σας κάνει κόπο, να μας γράφατε δυο λόγια για το ιστορικό της ανεύρεσής του και, εάν είναι δυνατόν, να μας στέλνατε και μια φωτοτυπημένη σελίδα του για να το προβάλουμε το ιστορικό αυτό ντοκουμέντο του συγχωριανού μας Ηλία Κώσση μέσα από το περιοδικό που εκδίδει ο Σύλλογός μας, του οποίου το τελευταίο τεύχος σας αποστέλλουμε. Το περιοδικό μας ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ ΤΗΣ ΒΡΙΣΑΣ κυκλοφορεί ευρέως τόσο στο νησί μας τη Λέσβο, όσο και στις άλλες πόλεις της Ελλάδος, καθώς και στο εξωτερικό και η δημοσίευση του ημερολογίου πιθανώς να ενθαρρύνει και άλλους να βγάλουν από τα σεντούκια τους αναλόγου σημασίας ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του Μικρασιατικού Ελληνισμού, αλλά και θα αναδείξει ευρύτερα και τη δική σας προσπάθεια να διασώσετε τα στοιχεία εκείνα της δημιουργικής δράσης των Ελλήνων της Μ. Ασίας που τροφοδοτούν και κρατούν ζωντανή την εθνική μνήμη.

Σας είμαστε ευγνώμονες. Με εκτίμηση Β. Ψαριανός.

8-8-2009 Από κ. Κοτζαερίδη Γεώργιο.

Αγαπητοί φίλοι γειά σας. Κατ αρχάς συγχαρητήρια για το έργο σας. Είμαι και εγώ ένας μερακλής μικρασιάτης με καταγωγή από τα Κουβούκλια Προύσας. Αγωνίζομαι και εγώ πολλά χρόνια για την διάσωση της παράδοσής μας. Έχω γράψει κάποια βιβλία και έχω κάνει πολλές εκθέσεις με θέμα πάντα την πολυαγαπημένη Μικρά Ασία, μια από αυτές «Η Παναγία του Νόστου» βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης. Θα χαιρόμουν πολύ αν μπορούσαμε να εκθέσουμε κάποιες από τις εργασίες μου στην πανέμορφη περιοχή σας. Χαιρετίσματα από την όμορφη Βέροια.

6-8-2009 Από τον κ. Αναστάση Παπαληγούρα, υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου ¨ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ». Λυπάμαι όμως ειλικρινά διότι, λόγω ανειλημμένων κυβερνητικών υποχρεώσεων, δεν μπορώ να παρευρεθώ. Ο ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και η μετεγκατάστασή αρκετών από αυτούς στη Λέσβο χάρισε μια καινούργια πατρίδα στους πρόσφυγες αλλά και εξ αγχιστείας παιδιά στο νησί. Μεταξύ των οικισμών που γεννήθηκαν από αυτή την αναγκαστική συμβίωση ήταν και ο Συνοικισμός της Σκάλας Λουτρών, οι κάτοικοι του οποίου πρόσφεραν πολλά στην οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη της Λέσβου.
Εδώ και δυό δεκαετίες περίπου ίδρυσαν τον Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό και Οικολογικό Σύλλογο αποφασισμένοι να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο σε τομείς που έχουν σχέση με τον πολιτισμό αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιθυμώ, ειδικότερα, να συγχαρώ τον Σύλλογο για την ίδρυση του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης σε μια προσπάθεια να τιμήσουν όλους αυτούς που ήρθαν τότε στην Ελλάδα κουβαλώντας πολιτισμό, ήθη και έθιμα αλλά και σεβασμό προς τη γενέτειρα που τον μετουσίωσαν σε αγάπη και ευγνωμοσύνη προς τη νέα τους πατρίδα. Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μου ότι το Μουσείο θα αποτελέσει σημαντικό «όπλο» κατά της ιστορικής λήθης. Εύχομαι αθρόα προσέλευση στην αποψινή εκδήλωση καλή διασκέδαση σε όλους.

17-6-2009 Από τον κ. Λεωνίδα Σιδηρόπουλο.

Αξιότιμοι κύριοι του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών γειά σας. Ονομάζομαι Λεωνίδας Σιδηρόπουλος, είμαι 40 ετών και ασχολούμαι με την ιστορία και την λαογραφία της Μ. Ασίας από το 1991.
Εδώ και δύο χρόνια, έχω δική μου εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Καβάλας, Ηχώ - 105,1 με τίτλο «Μικρασιατικοί παλμοί» που μεταδίδετε κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 3.00 με 5.00 το απόγευμα.
Από την εκπομπή μου, έχω παρουσιάσει πολλά βιβλία Μικρασιατικού ενδιαφέροντος γιατί πιστεύω ότι αυτά τα βιβλία, δεν πρέπει να λείπουν από καμιά βιβλιοθήκη. Τελείως πρόσφατα, έμαθα ότι ο Σύλλογός σας, έχει επανεκδώσει το βιβλίο του Κοσμά Πολίτη, «Ο Χρυσόστομος Σμύρνης».
Θα ήθελα λοιπόν, θερμά να σας παρακαλέσω, αν γίνεται, να μου στείλετε ένα αντίτυπο του βιβλίου σας, προκειμένου να το παρουσιάσω από την εκπομπή μας. Μοκρασιατικής καταγωγής και εγώ, έχω επισκεφτεί το πανέμορφο νησί σας, πριν από αρκετά χρόνια, αποκομίζοντας τις καλλίτερες εντυπώσεις.

Με εκτίμηση, Λεωνίδας Σιδηρόπουλος.

14-3-2009 Από τον κ. Αριστείδη Κλήμη.

Ευχαριστώ για την αποστολή του βιβλίου περί του Χρυσοστόμου Σμύρνης. Σας συγχαίρω για την έκδοση. Στη μεγάλη βιβλιοθήκη μου (που είναι τώρα στο υπόγειο) νομίζω ότι υπάρχει το βιβλίο το παλαιό. Πολύ καλά κάνατε και το επανεκδώσατε. Όταν έλθω στη Μυτιλήνη θα φροντίσω να σας επισκεφθώ. Σας εμβάζω εσωκλείστως Ευρώ 50 , μικρή ενίσχυση για το μεγάλο έργο σας.

21-12-2008 Από την κ. Μαγδαληνή Χριστοφορίδου

Ονομάζομαι Μαγδαληνή Χριστοφορίδου είδα την δουλειά σας και ενθουσιάστηκα. κ Δημήτρη δεν γνωρίζω αν μπορείτε να με βοηθήσετε. Η καταγωγή του παππού μου και της γιαγιάς μου ήταν από το Αϊβαλί. Μετά το διωγμό ήρθαν στη Μυτιλήνη (ΚΩΜΗ) και έζησαν αρκετά χρόνια εκεί παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρία παιδιά. Μάλιστα ήταν και για πέντε χρόνια πρόεδρος στη Κώμη την περίοδο 1940 περίπου. Αν υπάρχουν στοιχεία η αρχεία με ονόματα η αν γνωρίζεται που μπορώ να βρω θα σας ήμουν ευγνώμων. Αναζητώ ονόματα και στοιχεία της οικογένειας μου. Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ του παππού μου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ η ΓΚΛΟΥΚΟΥ ήταν από Αιβαλί Σας ευχαριστώ πολύ ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα. κ. Δημήτρη εγώ και η οικογένεια μου μένουμε στη Δροσιά (Αθήνα) και διαθέτω ελεύθερο χρόνο .Θα ήταν λοιπόν χαρά μου αν μπορούσα να βοηθήσω σε κάτι.