Δελφίνι Οικολογικός σύλλογος Δραστηριότητες 2016

Οι δραστηριότητές μας το 2019

Κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου μας

Δελφίνι
Δελφίνι














Στην βιβλιοθήκη του Συλλόγου, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 στις 6 το απόγευμα το Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ», έκοψε την βασιλόπιτά του.

Παρόντες ο ιερέας της ενορίας μας ο οποίος την ευλόγησε, ο ψάλτης και μέλος του Συλλόγου κ. Σωτήρης Μαμουνής, ο πρόεδρος του Τοπικού μας Συμβουλίου κ. Βασίλης Μαμώλης, ο πρόεδρος του Αετού Λουτρών κ. Νίκος Σπανός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων κ. Ιωάννης Μολυβιάτης και πολλά μέλη του Συλλόγου.

Το φλουρί, ήταν προσφορά από το χρυσοχοείο «Βέτσικα» και μετά από κλήρωση το κέρδισε η κ. Θεοδώρα Βέντου με τον αριθμό 43. Δεύτερος τυχερός μετά το φλουρί ήταν η κ. Κατερίνα Γρηγορέλλη η οποία με τον αριθμό 39 κέρδισε ένα γυναικείο ρολόι, προσφορά από το κατάστημα «Ρολογάδικο». Στους παρόντες προσφέρθηκαν καφές, αναψυκτικά, και ποτά με διάφορα εδέσματα. Λίγο πριν το κόψιμο της Βασιλόπιτας ο Σύλλογος μας βράβευσε με την απονομή τιμητικής πλακέτας, τον δάσκαλο μουσικής κ. Γρηγόρη Μολυβιάτη για την 20ετή και πλέον προσφορά του στο τμήμα μουσικής του Συλλόγου.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε η κλήρωση των δώρων της λαχειοφόρου αγοράς και κέρδισαν οι παρακάτω αριθμοί:
Ο αριθμός 1155 κέρδισε τον αφυγραντήρα, ο αριθμός 377 κέρδισε την τηλεόραση, ο αριθμός 1132 κέρδισε την καφετιέρα εσπρέσο, ο αριθμός 1064 κέρδισε το ηλεκτρικό υπόστρωμα και τέλος ο αριθμός 676 κέρδισε ένα ρολόι smart watch.

Ο Αγιασμός των Υδάτων στη Σκάλα Λουτρών και στην Χαραμίδα.

Δελφίνι
Δελφίνι














Με απρόσμενη λιακάδα, με τσουχτερό κρύο και με την παρουσία του αντιδημάρχου αυτεπιστασίας του Δήμου Μυτιλήνης κ. Αμπουλού Ιωάννη, του συντονιστή δικτύου κοινοτήτων κ. Προκόπη Σινάνη, του προέδρου της τοπικής μας κοινότητας κ. Μαμώλη Βασίλη, του προέδρου του Αετού Λουτρών κ. Σπανού Νικολάου, του κ. Δημήτρη Μπουρνού εκ μέρους του Συλλόγου αιμοδοτών Μυτιλήνης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρών «Το Λιοστάσι» και του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στην προβλήτα του Αγίου Γεωργίου στη Σκάλα Λουτρών και εν συνεχεία στη Χαραμίδα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λουτρών, όλο το εκκλησίασμα ξεκίνησε για τον αγιασμό των υδάτων στην προβλήτα της Σκάλας Λουτρών όπου διαβάστηκε το ευαγγέλιο πάνω στην εξέδρα που γι αυτό το σκοπό είχε στηθεί και μόλις ο ιερέας είπε το «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…» τρεις νεαροί, αλλά και θαρραλέοι κολυμβητές βούτηξαν στα κρύα νερά του κόλπου Γέρας.

Αυτός που έπιασε πρώτος τον Σταυρό τον οποίο και ανέσυρε στην επιφάνεια, ήταν ο Άκης Κολέας από την Σκάλα Λουτρών, ο οποίος έλαβε και το δώρο του από τον πρόεδρο των Λουτρών, το οποίο ήταν μία χειροποίητη εικόνα του Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά το Τοπικό Συμβούλιο Λουτρών έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα προσφέροντας συγχρόνως και από ένα ποτό στους παρευρισκόμενους. Το φλουρί εδώ έπεσε στην κ. Θεοδώρα Γκλάβα η οποία παρέλαβε το δώρο της που ήταν μια εικόνα της Παναγίας. Μετά τον Αγιασμό των υδάτων που έγινε στη Σκάλα Λουτρών ο ιερέας και οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους, ξεκίνησαν για να παρευρεθούν στον Αγιασμό των υδάτων στην Χαραμίδα όπου περίμεναν πολλοί κάτοικοι της περιοχής, καθώς και αρκετοί Μυτιληνιοί.

Η καθιερωμένη τελετή πραγματοποιήθηκε και εδώ χωρίς προβλήματα και τον Σταυρό ανέσυρε από τη θάλασσα ο νεαρός Ταξιάρχης Γκαγκάνης μαζί με τον κ. Σωτήρη Μαμουνή. Αμέσως μετά ακολούθησε το κόψιμο της βασιλόπιτας των κατοίκων της περιοχής και το σχετικό κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Πάσχα στη Σκάλα Λουτρών

Δελφίνι
Δελφίνι














Ανάσταση. Τα σήμαντρα χτυπούν.
Κι όλα τα δένδρα ανθίζουν πέρα ως πέρα.
Στον κόσμο αυτό ας μάθουν ν αγαπούν
όσοι το μίσος έσπειραν κι ας πουν
«Χριστός Ανέστη» ετούτη την ημέρα.

Στέλιος Σπεράντσας (Σμύρνη 1888- Αθήνα 1962)


Ο Σύλλογός μας, σε συνεργασία με τον ιερέα της ενορίας μας και με το γραφείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης μερίμνησαν και φέτος, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων του οικισμού μας, με την παρουσία ιερέως ειδικά για αυτές τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.

Φέτος ήταν η δέκατη τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιούνται αυτές οι θρησκευτικές εκδηλώσεις οι οποίες ενισχύουν την πίστη μας και μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το πραγματικό νόημα του θανάτου και της Ανάστασης του Κυρίου μας! Με μεγάλη λοιπόν συμμετοχή και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκαν οι ιερές ακολουθίες της Μεγάλης εβδομάδας στο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα της Σκάλας Λουτρών οι οποίες ήταν οι εξής:

*Την Κυριακή των Βαΐων το πρωί, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία από τον πρωτοσύγκελο Μυτιλήνης π. Ιάκωβο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας η «ακολουθία του Νυμφίου» από τον ιερέα της ενορίας μας.
*Την Μ. Τετάρτη το απόγευμα ετελέσθη το «Μυστήριον του Ευχελαίου».
*Την Μ. Πέμπτη το απόγευμα η «ακολουθία των Παθών».
*Την Μ. Παρασκευή το απόγευμα η «αποκαθήλωση» και εν συνεχεία η «ακολουθία του Επιταφίου» και τέλος
*το Μ. Σάββατο στις 11 το βράδυ η «ακολουθία της Ανάστασης».
Το βράδυ της Μ. Πέμπτης είχε προηγηθεί ο στολισμός του επιταφίου από τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια του οικισμού μας, που αφιέρωσαν με μεγάλη χαρά πολλές ώρες, για να είναι ο στολισμός του επιταφίου ο καλύτερος. Γνωστά τα ονόματά τους σε όλους μας (Ευθαλία, Δέσποινα, Ανθούλα, Βικτωρίτσα, Γραμματική, Άννα, Ελένη, Ειρήνη, Βασιλεία, Κατερίνα, Βασούλα, Κλεονίκη, Βούλα, και τόσες άλλες…). Βάσει του εθίμου, κατά την διάρκεια του στολισμού, εψάλη το τραγούδι της Παναγίας και άλλα εγκώμια από όλες τις κυρίες. Κατά την διάρκεια του στολισμού του επιταφίου προσφέρθηκε πρόσφορο, βουτηγμένο σε κόκκινο κρασί και ο στολισμός του επιταφίου στον Άγιο Παντελεήμονα, έληξε γύρω στις 3 το πρωί.

Η περιφορά του επιταφίου σε όλο τον οικισμό της Σκάλας Λουτρών την Μ. Παρασκευή το απόγευμα έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους υπερήλικες να τον ασπαστούν ενώ η χορωδία από την ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου μας έψελνε συνεχώς τα εγκώμια. Τέλος, ο Σύλλογός μας τηρώντας το έθιμο, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο τέλος της Θείας λειτουργίας μοίρασε σε όλους τους παρευρισκόμενους κόκκινα αυγά και τσουρέκια. Εμείς από την πλευρά μας ευχαριστούμε θερμά τον εφημέριο της ενορίας μας π. Παναγιώτη, τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης π. Ιάκωβο, καθώς και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, που μερίμνησαν και ικανοποίησαν το αίτημά μας για αποστολή ιερέα στον οικισμό μας τις ημέρες του Πάσχα. Και του χρόνου να είμαστε γεροί να ξαναγιορτάσουμε όλοι μαζί αυτές τις Άγιες ημέρες.

«Lets do it Greece»
Περιβαλλοντική δράση στη Σκάλα Λουτρών

Δελφίνι
Δελφίνι














Ο Σύλλογός μας «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» συμμετείχε στην Πανελλαδική δράση καθαρισμού ακτών και κοινόχρηστων χώρων «Lets do it Greece» στα πλαίσια της Σχολικής εβδομάδας εθελοντισμού, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019.

Η συνάντηση για το ξεκίνημα της δράσης έγινε στο γήπεδο μπάσκετ της Σκάλας Λουτρών στις 09.30 το πρωί, με την συμμετοχή των μελών του Συλλόγου και των μαθητών όλων των τάξεων του Δημοτικού σχολείου Λουτρών και καθαρίστηκαν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι και οι ακτές της Σκάλας Λουτρών.

Το μήνυμα που δίδουμε κάθε χρόνο με αυτές τις εξορμήσεις καθαριότητας, είναι ότι είμαστε παρόντες στην προσπάθεια που πρέπει να γίνεται από όλους για την προστασία του περιβάλλοντος, των ακτών και των δημόσιων χώρων, που αποτελούν σημαντικό χώρο αναψυχής των πολιτών, πόλο έλξης επισκεπτών και πηγή οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας.

Ευχαριστούμε τους δασκάλους και τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Λουτρών για την συμμετοχή τους, καθώς και το Τοπικό Συμβούλιο Λουτρών, που μεριμνεί και μας διευκολύνει σε θέματα καθαριότητας του οικισμού μας.

Διαγωνισμός ζωγραφικής και έκθεσης

Δελφίνι
Δελφίνι














Πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2019 από τον Σύλλογό μας «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» με επιτυχία, ο ετήσιος διαγωνισμός ζωγραφικής και έκθεσης για το περιβάλλον, με τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Λουτρών.

Οι τέσσερις πρώτες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην ζωγραφική με θέμα: «Χελιδονοφωλιές και χελιδόνια!!!» και οι δύο μεγαλύτερες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην έκθεση με θέμα: «Οι μετανάστες του Ζωικού Βασιλείου!! !!! (Αποδημητικά πουλιά και ψάρια)» Τα παιδιά που διακρίθηκαν βραβεύτηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Αυγούστου στις 7.30 το απόγευμα στον αύλιο χώρο του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης στη Σκάλα Λουτρών.

Διακρίθηκαν:
Από την Α! Τάξη η Μιχαηλέλλη Αγγελική και ο Κόντρα Γκλερίς.
Από την Β1! Τάξη η Ζαμτράκη Πελαγία και η Τσολάκη Ελισάβετ.
Από την Β2! Τάξη η Λύρα Ουρανία και η Τατάκη Αλεξάνδρα.
Από την Γ! Τάξη η Γκέντση Μαριτίνα και η Κλάβα Σοφία.
Από την Δ! Τάξη ο Δασκάλου Φίλιππος και ο Αγιασώτης Ανδρέας.
Από την Ε! Τάξη η Βασιλέλλη Μαρία και
Από την ΣΤ! Τάξη η Τριανταφύλλου Θεανώ.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας ευχαριστεί την διευθύντρια Εριφύλη Χιωτέλλη και τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών, Βαμβακά Μαρία, Κονταξοπούλου Καίτη, Παπουτσάνη Δήμητρα, Ματθαίο Γιάννη, Καλυψώ Σημαντήρη, Γιώργο Γέργο και Παπαρίζου Μαρία για την ουσιαστική βοήθεια και την συνεργασία που είχαμε κατά την διενέργεια του διαγωνισμού.

8ος Κολυμβητικός διάπλους Μικρασιατικής Μνήμης

Δελφίνι
Δελφίνι














Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019 και ώρα 10 το πρωί, πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχή χρονιά, με μεγάλη επιτυχία και ρεκόρ συμμετοχών, ο 8ος Κολυμβητικός Διάπλους Μικρασιατικής Μνήμης του κόλπου Γέρας με αφετηρία την Κουντουρουδιά και τερματισμό το Πέραμα.

Οι 100 κολυμβητές και κολυμβήτριες που συμμετείχαν διήνυσαν την απόσταση των 1.100 μέτρων που χωρίζει την Κουντουρουδιά από το Πέραμα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αφού ο καιρός ήταν καλός και η θάλασσα με πολύ λίγο κυματισμό.
Οι ηλικίες των κολυμβητών που συμμετείχαν ήταν από 8 έως 74 ετών και ο χρόνος που έκαναν κυμάνθηκε από 15 περίπου λεπτά ο πρώτος μέχρι 65 λεπτά ο τελευταίος.

Στην ασφαλή διεξαγωγή του κολυμβητικού διάπλου συνέβαλαν αποφασιστικά, το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος που επέβλεπε συνεχώς τους κολυμβητές, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με το πλωτό σκάφος και τους εκπαιδευμένους διασώστες, καθώς και η παρουσία του ιατρού κ. Μάκη Αξιώτη που ήταν παρών για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες εφ όσον χρειαζόταν. Τις ευχαριστίες μας οφείλουμε σε όλους τους προαναφερθέντες, καθώς επίσης και στους κ.κ. Ευστράτιο Καραντώνη και Στέλιο Χιώτη, οι οποίοι διέθεσαν τις βάρκες τους για τη δωρεάν μεταφορά των αθλητών και των συνοδών τους από την Κουντουρουδιά στο Πέραμα και αντιστρόφως.

Οι συμμετέχοντες μετά την άφιξή τους στο Πέραμα, είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το έθιμο με το κοντάρι που επαναλαμβάνετε κάθε χρόνο την ίδια ημέρα , εορτή του Αγίου Παντελεήμονος.

Τέλος, σε όλους τους κολυμβητές και τις κολυμβήτριες, δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα και καπελάκια για τη συμμετοχή τους. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν:

Ο «Παγγεραγωτικός» Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας,
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ»
Ο «Παγγεραγωτικός» Σύλλογος Αθηνών και
Ο ΑΠΣ Αναγέννηση Ποσειδώνα Περάματος.

Βραδιά παραμυθιού για μικρούς και μεγάλους!!!

Δελφίνι
Δελφίνι














Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019 στις 8 το βράδυ, στη Σκάλα Λουτρών, στον αύλιο χώρο του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» …εκεί στην οδό Παραμυθιών, με αρκετή δροσούλα, περάσαμε πολύ ωραία με την αγαπημένη μας θεατρολόγο και αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας κ. Νάσια Δαφιώτη στο ρόλο της αφήγησης των παραμυθιών και τον εξαίρετο δάσκαλο μουσικής τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στο τραγούδι με την κιθάρα του!!!

Οι μικροί μας φίλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό στα δρώμενα, αλλά και οι γονείς των παιδιών που παραβρέθηκαν απόλαυσαν τα υπέροχα τραγούδια που συνόδευσαν τα παραμύθια, στην εξαιρετική από κάθε άποψη βραδιά…

Μια βραδιά που χάρισε πολλά, πολλά χαμόγελα σε όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα!!! Ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών "Το Δελφίνι" ευχαριστεί από καρδιάς την Νάσια και τον Γρηγόρη για την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν και μάλιστα αφιλοκερδώς!!!

Και του χρόνου με υγεία!!!

Βράβευση αριστούχων μαθητών Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών

Δελφίνι
Δελφίνι














Στον αύλιο χώρο του Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 4-8-2019 το απόγευμα, με επιτυχία και αθρόα συμμετοχή, η εκδήλωση για την βράβευση των αριστούχων μαθητών της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών από τον Σύλλογο Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ».

Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε μια σύντομη ενημέρωση από τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Παπαχρυσό, σχετική με τις τρέχουσες δραστηριότητες του Συλλόγου και εν συνεχεία οι βραβεύσεις άρχισαν με τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου που διακρίθηκαν στην ζωγραφική και στην έκθεση με θέμα το περιβάλλον, μια δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με την συνεργασία του Συλλόγου και των δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών στις 5 Ιουνίου, που είναι η παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον.

Οι 4 πρώτες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην ζωγραφική με θέμα:
«Χελιδονοφωλιές και Χελιδόνια!!!»
και οι 2 μεγαλύτερες τάξεις διαγωνίσθηκαν στην έκθεση με θέμα:
«Οι μετανάστες του Ζωικού Βασιλείου!!!» (Αποδημητικά πουλιά και ψάρια)

Βραβεύτηκαν:
Από την Α! Τάξη η Μιχαηλέλλη Αγγελική και ο Κόντρα Γκλερίς.
Από την Β1! Τάξη Ζαμτράκη Πελαγία και η Τσολάκη Ελισάβετ.
Από την Β2! Τάξη η Λύρα Ουρανία και η Τατάκη Αλεξάνδρα.
Από την Γ! Τάξη η Γκέντση Μαριτίνα και η Κλάβα Σοφία.
Από την Δ! Τάξη ο Δασκάλου Φίλιππος και ο Αγιασώτης Ανδρέας.
Από την Ε! Τάξη η Βασιλέλλη Μαρία.
Από την ΣΤ! Τάξη η Τριανταφύλλου Θεανώ.

Στο σημείο αυτό, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Νάσια Δαφιώτη, διάβασε τις εκθέσεις των παιδιών που διακρίθηκαν και η εκδήλωση συνεχίστηκε με την βράβευση των αριστούχων από το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Βραβεύτηκαν:
Από την Α! γυμνασίου
     η Γκίζα Ευστρατία – Γεωργία
     η Κέντζη Μαρία
     η Μύνηκνα Κωνσταντίνα και
     η Τρουλινού Αικατερίνη

Από την Β! γυμνασίου
     ο Αλεξίου Γιώργος
     η Γεωργιτζίκη Παρασκευή
     η Γιαννακουδάκη Γαβριέλλα Χρυσ/ντη και
     ο Στρίγκος Μάριος

Από την Γ! γυμνασίου
      ο Αρμενάκας Παναγιώτης
      η Ευαγγέλου Χριστίνα και
      η Στυψιανού Μυρσίνη

Από την Α! λυκείου
     η Αλεξίου Μαρία
     ο Κωστής Παρασκευάς και
     ο Λέλεκας Κωνσταντίνος

Από την Β! λυκείου
     η Γεωργιτζίκη Γαρυφαλιά
     η Γκίζα Κωνσταντίνα
     η Ζούρου Χριστίνα και
     η Σφακιανού Γαρυφαλιά

Από την Γ! λυκείου
     η Αραμπατζή Παναγιώτα και
     η Αχλάδα Μαρία

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας κ. Χαράλαμπο Χιωτέλη ο οποίος μας παρουσίασε μια συλλογή φωτογραφιών από την χλωρίδα της Λέσβου και επί πλέον της περιοχής Λουτρών, με στόχο να πάρουν τα παιδιά μια ιδέα από την φύση του νησιού μας.

Εκτός από τον έπαινο και το περιοδικό του Συλλόγου στην τσάντα που δόθηκε στα παιδιά περιλαμβανόταν και διάφορα δωράκια ανάλογα με την ηλικία τους καθώς και το «Το κλειδί της γνώσης». Αυτό ήταν ένα USB STICK 16 Gigabyte σε σχήμα κλειδιού που περιελάμβανε 12 βιβλία σχετικά με το περιβάλλον καθώς και ορισμένα αρχεία από τις δραστηριότητες του Συλλόγου.

Και του χρόνου με υγεία, ευχόμενοι στα παιδιά καλή πρόοδο και στους γονείς καλό κουράγιο και υγεία για να μπορούν να τα υποστηρίζουν όσο έχουν την ανάγκη τους.

21 Αυγούστου 2019 Συναυλία με την ορχήστρα Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Μυτιλήνης

Δελφίνι
Δελφίνι















Το βράδυ της Τετάρτης 21 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο θερινό αμφιθέατρο της Σκάλας Λουτρών η συναυλία με την ορχήστρα Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Μυτιλήνης «Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» και τίτλο «Η μάνα στο Ελληνικό τραγούδι».

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στα πλαίσια του Λεσβιακού καλοκαιριού και υποστηρίχθηκε από το ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου το οποίο κάλυψε το κόστος της ηχητικής εγκατάστασης.

Ήταν η δεύτερη φορά που φιλοξενήσαμε την ορχήστρα, αφού οι περισσότεροι θα θυμάστε την υπέροχη βραδιά που μας χάρισαν την προηγούμενη χρονιά το 2018, με «Τα τραγούδια της ξενιτιάς και της προσφυγιάς».

Η σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Μυτιλήνης με την επωνυμία «Ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» ιδρύθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης το 2015 ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της.

Διευθυντής της σχολής είναι ο πατήρ Ευστράτιος Γιουσμάς ο οποίος έχει ως συνεργάτες του έμπειρους καθηγητές μουσικής του νησιού μας.

Σκοπός της σχολής είναι η διάδοση και η σωστή εκμάθηση της Ελληνικής Μουσικής γι' αυτό και η σχολή είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, δίνοντας την δυνατότητα να παρέχει πτυχία και διπλώματα αναγνωρισμένα από το Κράτος και κάθε χρόνο φοιτούν σ αυτήν αρκετοί σπουδαστές όλων των ηλικιών.

Η χορωδία της Σχολής συμμετέχει αρκετά συχνά, σε συναυλίες, εκδηλώσεις και λατρευτικές συνάξεις εντός και εκτός νησιού, ενώ παράλληλα με την χορωδία λειτουργεί και ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής.

Τα μαθήματα της Σχολής ξεκινούν τον Σεπτέμβριο εκάστου έτους και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο με τις προαγωγικές ή πτυχιακές εξετάσεις.

Από καρδιάς ευχαριστούμε τον πατέρα Ευστράτιο Γιουσμά που αποδέχτηκε το αίτημα του Συλλόγου μας για δεύτερη φορά και παρουσίασε μαζί με την ορχήστρα του, στο θερινό αμφιθέατρο της Σκάλας Λουτρών, την συναυλία – αφιέρωμα με τίτλο: «Η μάνα στο Ελληνικό τραγούδι».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Σύλλογος μας πρόσφερε σε όλα τα μέλη της ορχήστρας από ένα βιβλίο για τον Χρυσόστομο Σμύρνης του Κοσμά Πολίτη ενώ μετά το πέρας αυτής προσφέρθηκε γεύμα σε παραθαλάσσιο κέντρο της περιοχής μας με τα ποτά να είναι προσφορά της ποτοποιίας «ΣΜΥΡΝΙΩ».

22 Αυγούστου 2018 Αφιέρωμα στον Έισα

Δελφίνι
Δελφίνι















Η εκδήλωση της Πέμπτης 22 Αυγούστου ξεκίνησε στις 19.30 με την τέλεση πανηγυρικού Εσπερινού στο εκκλησάκι της Παναγίας με αρτοκλασία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Μικρασιατών προσφύγων από τον ιερέα της ενορίας μας πάτερ Παναγιώτη και συνεχίστηκε με την περιφορά της εικόνας μέχρι την αυλή του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922», όπου συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις οι οποίες περιελάμβαναν:

* Το αφιέρωμα, στον Έισα Τζένινγκς , τον άνθρωπο που έσωσε ένα μεγάλο τμήμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας το 1922 και που μας ανέπτυξε την δράση του, ο πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Δημήτρης Παπαχρυσός.
* Την προβολή ενός ντοκιμαντέρ για τον Έισα Τζένινγκς που ήταν εργασία των παιδιών του 1ου επαγγελματικού Λυκείου Άργους και
* Την διανομή του παραδοσιακού μικρασιάτικου καβουρμά μαγειρεμένος από τις νοικοκυρές του χωριού μας μαζί με ένα ποτηράκι κρασί.
*Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, είχαμε μια έκθεση ζωγραφικής από τον λαϊκό ζωγράφο και πρόεδρο του «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ», Μικρασιάτη στην καταγωγή και φίλο του Συλλόγου μας Αντώνη Γκίκα με έργα του εμπνευσμένα κυρίως από την θάλασσα και την περιοχή του κόλπου Γέρας τα οποία απέσπασαν τον θαυμασμό του κοινού που παρακολουθούσε την εκδήλωση μας.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις μας ολοκληρώθηκαν την επομένη το πρωί 23 Αυγούστου 2019 στην Παναγιά την Αψηλή όπου τελέσθηκε η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία με την παρουσία πολλών κατοίκων, από την Σκάλα Λουτρών, τα Λουτρά και το Πέραμα της Γέρας.

Asa Jennings

Δελφίνι
Δελφίνι














Ο Asa Jennings, γεννήθηκε το 1877 στην Νέα Υόρκη. Στην αρχή ήταν Μεθοδιστής πάστορας και αργότερα έπιασε δουλειά ως γραμματέας στην Χριστιανική Ένωση Νέων Ανθρώπων (YMCA). Στην ηλικία των 28 ετών προσβλήθηκε από φυματίωση σπονδυλικής στήλης. Η ασθένεια τον άφησε με ελαφρά κώφωση και καμπούρα για την υπόλοιπη ζωή του. Είχε ύψος μόλις 1,60. Το 1922 μεταφέρθηκε στα γραφεία της Σμύρνης επειδή ο τότε διευθυντής είχε πάει διακοπές και έτσι του δόθηκε η δυνατότητα να πάρει πρωτοβουλίες και να πραγματοποιήσει αυτά τα οποία εν συνεχεία θα αναφερθούν.

Βρισκόμαστε στον Σεπτέμβρη του 1922. Ο πόλεμος της Ελλάδας με την Τουρκία βρίσκετε στο τέλος του και ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει άρον- άρον την Μικρά Ασία ενώ οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη.

Αρχίζουν πογκρόμ, ληστείες και δολοφονίες, στις οποίες παίρνουν ενεργό μέρος και ντόπιοι Μουσουλμάνοι. Στις 13 Σεπτεμβρίου ξεκινά η πυρκαγιά, ενώ τη φωτιά κατευθύνουν οι Τούρκοι προς τις χριστιανικές συνοικίες, φτιάχνοντας διάδρομο με εύφλεκτα υγρά.

Στην προσπάθεια τους να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα, οι περισσότεροι Χριστιανοί στοιβάζονται στην προκυμαία. Οι Τούρκοι στρατιώτες περικυκλώνουν την παραλία, αφήνοντας τον κόσμο χωρίς νερό και τροφή. Πολλοί από αυτούς πέθαναν από την πείνα και την δίψα, ενώ άλλοι αυτοκτόνησαν, πέφτοντας στη θάλασσα.

Οι φόνοι, οι εμπρησμοί, οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί γίνονταν κάτω από την μύτη των «συμμάχων», που παρακολουθούσαν αδιάφοροι από μακριά τον «συνωστισμό» στην αποβάθρα. Φωτογράφιζαν απαθέστατοι τα γεγονότα, πετώντας μάλιστα πίσω στην θάλασσα τους απεγνωσμένους χριστιανούς που έφταναν ως τα πλοία. Προδομένοι από τους ξένους αλλά -το χειρότερο- και από τους Έλληνες, όσοι τελικά σώθηκαν, το κατάφεραν ύστερα από την ανθρωπιστική παρέμβαση του Αμερικανού πάστορα Asa Jennings που μεσολάβησε και τελικά ύστερα από δύο ημέρες δόθηκε η δυνατότητα σε χιλιάδες πρόσφυγες να βρουν καταφύγιο στα «Πλοία της Συμπόνιας» όπως ονομάστηκαν τότε και να μεταφερθούν στην Ελλάδα.

Προπομπός του Asa Jennings και φωτεινή εξαίρεση της διεθνούς απάθειας μπροστά στο έγκλημα που γινόταν τότε στη Σμύρνη, ήταν ένας άγνωστος Ιάπωνας πλοίαρχος που τις ώρες της μεγάλης σφαγής μόνος αυτός και το πλήρωμα του άδειασαν στην θάλασσα το φορτίο τους για να μαζέψουν όσον το δυνατόν περισσότερες κυνηγημένες ψυχές μπορούσαν. Από τις προκυμαίες έφευγαν οι βάρκες γεμάτες με Έλληνες κυρίως αλλά και Αρμένιους, οι οποίοι κατευθύνονταν προς τα ξένα πλοία, που παρέμεναν για να υπερασπιστούν και να δεχτούν τους συμπατριώτες τους, αλλά δεν είχαν διαταγές για να δεχτούν τους ντόπιους. Έτσι όταν οι βάρκες προσάραζαν στα συμμαχικά πολεμικά πλοία και προσπαθούσαν να δέσουν, οι ναύτες είτε έκοβαν τα σκοινιά, είτε έριχναν ζεματιστό νερό για να τους απωθήσουν. Μερικές από αυτές καταποντίζονταν με τους ανθρώπους, άλλους τους έριχναν στη θάλασσα και στην προκυμαία ορισμένοι προτιμούσαν να πνιγούν από μόνοι τους.

Στα πολεμικά πλοία οι ξένοι ναυτικοί παρακολουθούσαν με τα κιάλια τη σφαγή και φωτογράφιζαν. Αργότερα άρχισαν να παίζουν οι μπάντες των πλοίων, στραμμένες προς την προκυμαία. Δεν άντεχαν να ακούνε τον κόσμο να ουρλιάζει και να σφάζεται. Όμως ο Asa Jennings δεν ήταν από τους ανθρώπους, που θεωρούσε, ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Ούτε από εκείνους, που ξεχώριζε τους ανθρώπους σύμφωνα με το θρήσκευμα τους. Όταν ο ελληνικός στρατός εγκατέλειψε τη Σμύρνη, είχε ήδη οργανώσει την Επιτροπή Σωτηρίας και παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό. Μετά από την πυρκαγιά η έλλειψη νερού, καυσίμων και γενικώς – της τάξης - ταλαιπωρούσε τον κόσμο και ο Asa Jennings πήγε στο τουρκικό στρατόπεδο για να συναντήσει τον Κεμάλ. Οι Τούρκοι έδωσαν στον πάστορα 7 ημέρες διορία για να φυγαδεύσει από την πόλη τον κόσμο, εκτός από τους άνδρες ηλικίας 17-45 ετών, τους οποίους τους περίμεναν τα στρατόπεδα εργασίας προκειμένου να εργασθούν για να επανορθώσουν τις ζημιές που έγιναν από την ελληνική εκστρατεία. Ας δούμε όμως, πως καταγράφει από πρώτο χέρι τα σχετικά γεγονότα ο εγγονός του Asa Jennings, ο Roger Jennings…ο οποίος λέει…


«Αφού έγινε η συμφωνία με τον Κεμάλ ο Asa Jennings ζήτησε και έλαβε μια βάρκα με πηδαλιούχο από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Πρώτα, πήγε στο γαλλικό εμπορικό πλοίο Pierre Loti. Το πλοίο είχε άφθονο χώρο για να αναλάβει τους πρόσφυγες και να τους μεταφέρει με ασφάλεια σε ένα κοντινό ελληνικό νησί.

Ο Γάλλος καπετάνιος όμως δεν ήθελε να εμπλακεί, και απέπλευσε με ένα άδειο πλοίο, ενώ χιλιάδες κόσμου ικέτευαν για να διασωθούν.

Μακρύτερα στο λιμάνι ήταν ένα ιταλικό πλοίο, με το όνομα Κωνσταντινούπολη. Ο Ιταλός καπετάνιος του πλοίου συμφώνησε να αναλάβει 2000 άτομα, αλλά πρώτα έπρεπε να λάβει ένα χρηματικό ποσό. Ο Asa Jennings, το θεώρησε ρεαλιστικό, πλήρωσε το τίμημα και επιβιβάσθηκαν σ αυτό 2000 άτομα. Στη συνέχεια ο Ιταλός καπετάνιος απαίτησε μια αύξηση της αμοιβής. Όταν αντέδρασε σ αυτό ο Asa Jennings, οι Ιταλοί είπαν ότι οι Έλληνες μπορεί να μην αφήσουν τους πρόσφυγες να αποβιβασθούν. Ο Asa Jennings τους απάντησε ότι θα πήγαινε μαζί τους στο ταξίδι προς το λιμάνι της Μυτιλήνης και ότι ο ίδιος θα αναλάμβανε την ευθύνη για την αποβίβαση τους.

Όταν το πλοίο έφθασε στην Μυτιλήνη ο Asa Jennings είδε με έκπληξη Έλληνες στρατιώτες παντού και τα πλοία τους να βρίσκονται αγκυροβολημένα. Δεν υπήρξαν προβλήματα για να βγουν οι πρόσφυγες από το πλοίο που τους μετέφερε και ο Asa Jennings πήγε στο ελληνικό αρχηγείο Στρατού όπου, επανειλημμένα ζήτησε, από τον Έλληνα στρατηγόΦράγκου να διατεθούν τα υπάρχοντα πλοία για την απομάκρυνση όλων των προσφύγων από τη Σμύρνη.

Οι Τούρκοι είχαν εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση, καθώς και το Ναυτικό των ΗΠΑ είχε υποσχεθεί την προστασία των ελληνικών εμπορικών πλοίων. Ο στρατηγός επανειλημμένα αρνήθηκε να θέσει στην διάθεση του τα πλοία και ο Asa Jennings ήταν πολύ απογοητευμένος με τον στρατηγό Φράγκου, έναν Έλληνα ο οποίος ήταν απρόθυμος να σώσει περισσότερους από 300.000 συμπατριώτες του. Ωστόσο, ο Asa Jennings δεν γνώριζε εκείνη την ώρα ότι ο στρατηγός ήταν μέρος μιας ομάδας Ελλήνων αξιωματικών που σχεδίαζαν πραξικόπημα εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Οι αξιωματούχοι χρειάζονταν τα πλοία και τους στρατιώτες για να κερδίσουν την εξουσία και ήταν πιο σημαντικό γι αυτούς από τις ζωές τόσων ανθρώπων.

Καθώς ο Asa Jennings, εξαγριωμένος, βγήκε από νωρίς το πρωί για μια συνάντηση με τον στρατηγό είδε ένα θωρηκτό να μπαίνει στο λιμάνι με το όνομα «Κιλκίς». Ο Asa Jennings επιβιβάστηκε στο ελληνικό θωρηκτό και διαπίστωσε ότι ο καπετάνιος του, ονόματι Θεοφανίδης, ήταν πολύ πρόθυμος να βοηθήσει παρά το γεγονός ότι ένας ανώτερος στρατιωτικός είχε απορρίψει τον Asa Jennings. Ο Asa Jennings στη συνέχεια προχώρησε σε μια σειρά από μηνύματα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τα οποία ο καπετάνιος Θεοφανίδης μετέφραζε στα ελληνικά. Τα μηνύματα εστάλησαν από την αίθουσα ασυρμάτου του πλοίου ως κωδικοποιημένα μηνύματα για ασφάλεια. Στην αρχή η απάντηση ήταν ότι ο πρωθυπουργός κοιμόταν. Ο Asa Jennings ζήτησε ο πρωθυπουργός να ξυπνήσει. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός για να αποφασίσει, ήθελε μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αγγελιοφόροι έπρεπε να σταλούν σε όλη την Αθήνα για να ξυπνήσουν τους υπουργούς ώστε αυτοί να παραστούν στη συνεδρίαση. Ο Asa Jennings είχε μια επταήμερη προθεσμία και βρισκόταν αντιμέτωπος με κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν συμμερίζονταν την αίσθηση του επείγοντος. Τέλος, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, απάντησε λέγοντας ότι δεν θα μπορούσαν τα πλοία να πάνε στη Σμύρνη. Φοβόντουσαν ότι οι Τούρκοι θα συλλαμβάνανε τα πλοία και θα εισέβαλαν στην συνέχεια στα ελληνικά νησιά.

Ύστερα από αυτό ο Asa Jennings έστειλε τελεσίγραφο. Εάν τα πλοία δεν διατίθεντο για τη διάσωση των Ελλήνων και άλλων στη Σμύρνη, το επόμενο μήνυμα του Asa Jennings δεν θα ήταν σε κώδικα. Το μήνυμα θα σταλεί ανοιχτά έτσι ώστε ο κόσμος να γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε στους Τούρκους να σκοτώσουν πάνω από 300.000 Έλληνες πολίτες. Ο εκβιασμός λειτούργησε. Όλα τα πλοία στην περιοχή τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Asa Jennings, καθιστώντας τον προσωπικά υπεύθυνο για κάθε πλοίο που θα χανόταν.

Οι καπετάνιοι των εμπορικών πλοίων ενημερώθηκαν ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε επιτάξει τα πλοία τους και άρχισαν να σηκώνουν ατμό για την Σμύρνη. Ορισμένοι από αυτούς φοβόντουσαν να μπούνε σε ένα τουρκικό λιμάνι και είπαν ότι τα πλοία τους είχαν μηχανικά προβλήματα και δεν θα είναι σε θέση να κάνουν το ταξίδι. Ο Θεοφανίδης όμως διέταξε τότε τους καπετάνιους των εμπορικών πλοίων να έρθουν για μια συνάντηση στο θωρηκτό Κιλκίς όπου τους ενημέρωσε ότι θα αντιμετωπίσουν στρατοδικείο εάν τα πλοία τους δεν ήταν έτοιμα να φύγουν από το ίδιο βράδυ. Έτσι όλα τα πλοία έπλεαν τα μεσάνυχτα με τον Asa Jennings να βρίσκετε ο ίδιος επικεφαλής μέσα στο πρώτο πλοίο».


Του παραχωρήθηκαν 26 πλοία, με τα οποία κατάφερε να βγάλει πάνω από 350.000 άτομα (ενώ οι Τούρκοι έδωσαν παράταση για την μεταφορά από 7 σε 11 ημέρες).

Ταυτόχρονα έφτασαν εκκλήσεις για βοήθεια και από άλλα λιμάνια, και η ελληνική κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό των πλοίων σε 55. Όταν η απομάκρυνση των προσφύγων από την Σμύρνη ολοκληρώθηκε οι Τούρκοι αξιωματούχοι επέτρεψαν στον Asa Jennings να πάει τα πλοία και σε άλλα λιμάνια από την Μαύρη Θάλασσα ως τη Συρία. Έτσι, ένας άγνωστος, ένα παιδί για τα θελήματα στην Χριστιανική Ένωση, ο πιο ασυνήθιστος «ναύαρχος» στην ιστορία, ο 44χρονος τότε Αμερικανός Asa Jennings (1877-1933), καμπούρης, με 1.60 μπόι, μεθοδιστής πάστορας, έγινε διοικητής όλου του ελληνικού στόλου.

Κάνοντας δυο δρομολόγια, ο Asa Jennings φυγάδεψε στην αρχή 58.000 άτομα. Τα πλοία του αμερικανικού και αγγλικού στόλου άρχισαν επίσης να μεταφέρουν κόσμο, και προς τα τέλη του Οκτώβρη την Τουρκία είχαν εγκαταλείψει ήδη 200.000 άτομα ενώ μέχρι το Δεκέμβριο 500.000 άνθρωποι είχαν σωθεί.

Ο Πατριάρχης της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας ανέφερε ότι συνολικά 1.250.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια μέχρι η επιχείρηση διάσωσης να ολοκληρωθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας ότι ο Asa Jennings απέκτησε το σεβασμό, τη φιλία και την εμπιστοσύνη του Μουσταφά Κεμάλ και της τουρκικής κυβέρνησης τον διόρισε να είναι ο διπλωμάτης που εκπροσωπεί την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό των αιχμαλώτων πολέμου που αναφερόταν στη Συνθήκη της Λωζάννης.

Για την υπηρεσία του στην Ελλάδα, στον Asa Jennings απονεμήθηκε το υψηλότερο στρατιωτικό παράσημο στην Ελλάδα, το «Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας» και η υψηλότερη πολιτική διάκριση. Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία που ένα άτομο έλαβε τις υψηλότερες στρατιωτικές και μη στρατιωτικές διακρίσεις ταυτόχρονα.

Ο Asa Jennings πέθανε το 1933. Λίγοι στην Ελλάδα γνωρίζουν το όνομά του. Και δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο, αφιερωμένο στον άνθρωπο, που έσωσε ένα τόσο μεγάλο τμήμα του Ελληνικού πληθυσμού.

Τελειώνοντας αυτό το αφιέρωμα στον Asa Jennings να συμπληρώσουμε πως ο εγγονός του, τον οποίο αναφέραμε πρωτύτερα, ονόματι Roger, επισκέφθηκε το «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922» στη Σκάλα Λουτρών πριν μερικά χρόνια και στην συνέχεια μας έστειλε κάποιες φωτογραφίες τις οποίες δημοσιεύσαμε μαζί με ένα σχετικό αφιέρωμα στο περιοδικό του Συλλόγου μας τεύχος 20 / 2015.

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Δελφίνι

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 304/2001, η 14η Σεπτεμβρίου ορίζεται ως ημέρα Εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Η επέτειος μνήμης έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Έλληνες της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων της διασποράς. - Το πρόγραμμα εκδηλώσεων αυτής της επετείου μνήμης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 και περιελάμβανε:

* Τέλεση δοξολογίας και αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Επάνω Σκάλα.
*Τον πανηγυρικό της ημέρας τον οποίο εκφώνησε, ο Θεολόγος κ. Ν. Ματθαίου, ο οποίος έκανε μία ιστορική αναφορά στα γεγονότα, θυμίζοντας ημέρες φρίκης για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου του Συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα» κ. Γ. Βενέτα.
* Επιμνημόσυνη δέηση, με τη συμμετοχή της Στρατιωτικής μουσικής της 98 ΑΔΤΕ και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του αγάλματος της Μικρασιάτισσας Μάνας, από εκπροσώπους της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου, του Στρατιωτικού Διοικητή, τους εκπροσώπους Πολιτικών Κομμάτων, αντιπροσωπείες των Απόστρατων Αξιωματικών, εκπροσώπους των Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, εκπροσώπους νομικών προσώπων και Συλλόγων.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, όπως κάθε χρόνο, παρευρέθη στις προαναφερθείσες εκδηλώσεις μνήμης, με κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο κ. Δ. Παπαχρυσό.

Αρχαιρεσίες στον Σύλλογό μας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 και ώρα 6 το απόγευμα η συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ» που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 31 Μαρτίου 2019 και καθόρισε τις αρμοδιότητές του ως κάτωθι:

Πρόεδρος: Παπαχρυσός Δημήτρης.
Αντιπρόεδρος: Δαφιώτη Νάσια.
Γ. Γραμματέας: Βέντου Δώρα.
Ταμίας: Σταματέλλη Ρένα.
Μέλη: Γρηγορέλλη Κατερίνα, Χιωτέλης Χαράλαμπος και Παπαμακαρίου Ντόρα
Αν. Μέλη: Ευαγγέλου- Λιόφλου Βικτωρίτσα και Καραντώνης Ευστράτιος.

9ο Συμπόσιο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ

Δελφίνι

Ένα σημαντικό τριήμερο συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου και τις τρεις ημέρες 22,23 και 24-11-2019 με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις.

Συγκινητική η παρουσία των Μικρασιατικών Συλλόγων από την Αττική και από όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος μας «Το Δελφίνι». Ο ακούραστος πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου μαζί με τους εθελοντές βοηθούς του, οργάνωσαν με επιτυχία τα πάντα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Σημαντική στιγμή στην έναρξη η βράβευση της Γενικής Προξένου της Ελλάδος στη Σμύρνη κ. Αργυρώς Παπούλια.

Το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. , είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής και ιδρύθηκε το 2003.

Σκοπός του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. είναι, η περισυλλογή, διάσωση, διατήρηση και μετάδοση των στοιχείων της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.

Το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. έχει οργανώσει στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ν. Ιωνίας έως τώρα εννέα (9) Συμπόσια ( 2004, 2005, 2007, 2009, 2011, 2012, 2015, 2017και 2019).

*Συγχαρητήρια στο Δήμο Νέας Ιωνίας για την ουσιαστική συμβολή του στην διατήρηση της μνήμης, της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Ελλήνων της καθ’ ημάςΑνατολής. Ελπίζουμε αυτός να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και για τον δικό μας Δήμο Μυτιλήνης του οποίου οι δημότες κατά συντριπτική πλειοψηφία έχουν Μικρασιατική καταγωγή.




Αναφορά στο Λιμεναρχείο για ρύπανση

Δελφίνι
Δελφίνι














Αναφέρουμε ότι στην θαλάσσια περιοχή της Σκάλας Λουτρών υπάρχουν αρκετά εγκαταλελειμμένα μισοβουλιαγμένα πλοία (Φωτογραφίες 1,2,3,4) τα οποία δημιουργούν έντονο πρόβλημα ρυπάνσεως στην περιοχή μας αφού κατά διαστήματα έχει παρατηρηθεί διαρροή ορυκτελαίων και πετρελαιοειδών από πιθανές διαρροές των μηχανών τους και γενικά μια κατάσταση απαράδεκτη από υγειονομικής πλευράς για πολιτισμένο κράτος , εγκυμονώντας κινδύνους και κάνοντας απαγορευτική την καταλληλότητα της παραλίας και της θάλασσας για οποιαδήποτε χρήση.

Επίσης στην προβλήτα του Αγίου Γεωργίου που προσαράζουν μεγάλα αλιευτικά σκάφη, αυτά δεν τηρούν όπως θα έπρεπε τους στοιχειώδεις κανόνες ευσυνειδησίας , πετώντας στην θάλασσα όλα τα απόβλητά τους όπως συρματόσχοινα, λάστιχα, δίχτυα κτλ με αποτέλεσμα να ρυπαίνεται η θάλασσα σε μέγιστο βαθμό, (φωτογραφίες 5 και 6 που τραβήχτηκαν πριν λίγες ημέρες όταν αυτά τα συρματόσχοινα μπλέχτηκαν σε πετονιές ερασιτεχνών αλιέων).

Αυτή την κατάσταση προσπαθήσαμε να την διορθώσουμε πριν 4 χρόνια με την συμμετοχή και την συνεργασία του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Νομού Λέσβου, της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρών και του Συλλόγου μας, όταν το Σάββατο 18 Απριλίου 2015 διοργανώσαμε περιβαλλοντική δράση, με σκοπό τον καθαρισμό του βυθού και της ακτής της Σκάλας Λουτρών, αφαιρώντας από τον βυθό ρύπους με τους οποίους γεμίσαμε ένα μεγάλο φορτηγό του Δήμου Μυτιλήνης (Φωτογραφίες 7,8,9), πλην όμως η κατάσταση σήμερα είναι πολύ χειρότερη και σας καλούμε να το επιβεβαιώσετε αυτό με αποστολή δύτη ο οποίος και θα σας πιστοποιήσει τα αναφερόμενα μας.

Κύριε Λιμενάρχη, επειδή η παραλία αυτή είναι εντός των ορίων του οικισμού μας , επειδή πλησίον αυτής υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχείο, ταβέρνες, και σπίτια του οικισμού της Σκάλας Λουτρών και κυρίως επειδή όλη η περιοχή του κόλπου της Γέρας υπάγεται στο δίκτυο NATURA 2000 κωδικός GR4110005 και προστατεύετε από διεθνείς συνθήκες, ζητάμε λόγω αρμοδιότητας, να μεταβείτε άμεσα για επιβεβαίωση των προαναφερομένων και να λάβετε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για εντοπισμό και τιμωρία των υπεύθυνων της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.

Παρουσίαση βιβλίου

του μουσικού Γρηγόρη Μολυβιάτη με τίτλο "Rock. Από τον Μισισιπή στη Λέσβο"

Δελφίνι
Δελφίνι



























Γνώριζα και εκτιμούσα επί σειρά ετών τον Γρηγόρη Μολυβιάτη, σαν μουσικό και δάσκαλο μουσικής. Σαν έναν σπάνιο άνθρωπο, που υπηρετεί με μεγάλο σεβασμό, συνέχεια και συνέπεια, μα και με πάθος, την τέχνη που αγαπά, αυτήν της μουσικής. Με χαρά και τιμή αποδέχτηκα συνεπώς την πρόταση του, να γράψω τον πρόλογο για το πόνημα του αυτό, περί μουσικής.

Διαβάζοντας το, έμαθα μέσα σε πολύ λίγο χρόνο πράγματα, και πήρα γνώσεις που θα χρειαζόμουν χρόνο πολύ για να τις αποκτήσω, ψάχνοντας μάλιστα σε πολλές διαφορετικές πηγές. Συμπυκνωμένη γνώση λοιπόν, σε ένα ευκολοδιάβαστο εγχειρίδιο το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί εργασία μεταπτυχιακή ή πτυχιακή εργασία φοιτητή στην μουσικολογία.

Το κείμενο του αποτελείται από δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος μας ταξιδεύει, με τον δικό του τρόπο, στο μαγικό και μελωδικό ταξίδι της μουσικής μέσα στον χρόνο. Ταξίδι στον κόσμο της μουσικής, ανά τον κόσμο αλλά και στον τόπο, και στον τόπο μας, στην Ελλάδα, και καταλήγει στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Λέσβο. Εκεί μας πάει, ή μάλλον εδώ μας φέρνει, στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του και από το ένατο κεφάλαιο της μελέτης αυτής.

Μεγάλη του αγάπη η Rock μουσική. Τα παντρεύει όλα γλυκά με την Rock. Είναι άλλωστε “ροκ τύπος” και ο ίδιος όπως ανακάλυψα μέσα από τα γραφόμενα του, ( όπως άλλωστε “ροκ” είμαστε και οι περισσότεροι της γενιάς μας.)

Στο δεύτερο μέρος μας γνωρίζει τα μουσικά πράγματα –δρώμενα στην Λέσβο, από την δεκαετία του ’60-70, ιδιαίτερα την δεκαετία ’80-90’. Συμπληρώνοντας ένα μεγάλο κενό στις γνώσεις μας για εκείνη την περίοδο, στο νησί του Αλκαίου, του Ορφέα και της Σαπφώς!

Αυτό που λέμε απλά, “για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι!’’ Εξαιρετικά πολύτιμη η συμβολή του σε αυτό! Με την ματιά του αγέρωχη και την ορμή των νιάτων του! Ο ίδιος παραμένει και σήμερα, με το ίδιο πάθος για την μουσική, τη μεγάλη και αξεπέραστη του αγάπη!

Του οφείλω ευγνωμοσύνη για όλα όσα έμαθα μέσα από αυτά που έγραψε και κατέγραψε, για όσα δεν θα μάθαινα μάλλον ποτέ, αν δεν διάβαζα το εγχειρίδιο του. Υποθέτω, το ίδιο και οι περισσότεροι από εσάς, που το έχετε στα χέρια σας αυτό το δώρο του, και το διαβάζετε. ( Και μου μοιάζει σχεδόν ειρωνικό ότι, θεωρεί πως χρωστά εκείνος ευγνωμοσύνη σε εμένα, για τον πρόλογο μου αυτόν!) Χαρά και πολύτιμο δώρο για τους μαθητές του, και για τους μουσικούς, ιδιαίτερα τους φίλους και συνοδοιπόρους του, του τότε, που ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο μέσα από αυτό το βιβλιαράκι.

Γρηγόρη Μολυβιάτη, σε ευχαριστώ για το μαγικό αυτό ταξίδι στην μουσική, στην Rock μουσική, στον τόπο σου, στον τόπο μας, στην εποχή της νιότης σου, και της δικής μου νιότης. Εύχομαι από καρδιάς, το βιβλίο σου να είναι καλοτάξιδο! Σε γόνιμες αναγνώσεις! Να το μοιραστείς όπως το ονειρεύτηκες και όπως σου αξίζει, όπως το δικαιούσαι. Σαν άξιος ταξιδευτής της μουσικής, σαν τροβαδούρος, τραγουδοποιός και κιθαρωδός.
Αθανασία Δαφιώτη

* Το βιβλίο παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά από την εταιρία-εκδόσεις ΜΥΘΟΣ την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 και ώρα 20:30 μ.μ. στην Πλαζ Τσαμάκια και το προλόγισαν οι : Αντρέας Θωμόπουλος, (σκηνοθέτης-στιχουργός), Νίκος Τσιριγώτης, (μαέστρος), Αντώνης Βερβέρης (μαέστρος), και η Αθανασία Δαφιώτη.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής, πραγματοποιήθηκε ιστορική συναυλία με την συμμετοχή των παρακάτω συγκροτημάτων και μουσικών σχημάτων :

Animato Choir (χορωδία), Papadellis Trio (μαθητές του Γρηγόρη), Μάγμα, Εφάπαξ, Γρηγόρης – Mike, Γρηγόρης – Αθανασία και οι Black Dog, προσφέροντας στο κοινό μια βραδιά μοναδική και σπάνια!!!

*Ο Γρηγόρης Μολυβιάτης, είναι ο αγαπημένος δάσκαλος των παιδιών, στο τμήμα κιθάρας του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», ο οποίος με την υπομονή και το καλό χαρακτήρα του έχει κάνει εξαιρετική δουλειά εδώ και πολλά χρόνια !!! Του ευχόμαστε από καρδιάς το βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο και πηγή γνώσης σε όσους το διαβάσουν!!!

Επιστολή από την κ Ιωάννα Τζανουδάκη

Δελφίνι

Δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή που λάβαμε από την κ. Ιωάννα Τζανουδάκη μετά την αποστολή σε εκείνη του περιοδικού του Συλλόγου μας.

«Αγαπητοί μου,
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και το ωραίο δώρο σας.
Όπως πάντα πλούσιο σε θέματα και ποιότητα. Έργο κόπου και συνέπειας. Με εντυπωσίασε για άλλη μια φορά.
Το έστειλα στον Φωκιανό Πατέρα Αναστάση Αραμπατζή (συνονόματο συγγενή του πατέρα μου) στη Βαλτιμόρη, ιερέα για πολλά χρόνια στις ορθόδοξες εκκλησίες της πόλης, με υψηλή μόρφωση και πολύ αγαπητό στην ελληνική κοινότητα.
Χάρηκε τόσο πολύ!!! Δεν μπορούσε να φανταστεί τέτοια τιμή στην ιστορία μας και τις παραδόσεις των προγόνων μας.
Συνημμένα σας στέλνω κείμενα από τετράδιο του Αντώνη Αραμπατζή (αδελφού του πατέρα μου, έτος γεννήσεως 1911) που το έχει η κόρη του. Μέσα στο χαλασμό, το έφερε το 1922 στην Ελλάδα (κρυφά ίσως) στο δικό του μπογαλάκι. Βρήκα πολύ ενδιαφέροντα τα θέματα για την εκπαίδευση των εννιάχρονων Ελληνόπουλων τότε και σας σκέφθηκα. Αν τα μεγεθύνετε, διαβάζονται καλά. Μπορεί να έχετε τέτοια κείμενα κι από άλλους πατριώτες, αλλά εγώ δεν έχω ξαναδεί.
Κάποιο ποσό που στείλαμε ο αδελφός μου Δημήτρης Αραμπατζής κι εγώ, είναι εις μνήμην της αδελφής μας Σοφίας Αραμπατζή-Μπαλή (την είχατε τιμήσει κάποτε στο περιοδικό σας) και της Μέλπως Αραμπατζή (από Σμύρνη),γυναίκας του αδελφού μου.
Σας εύχομαι Χαρούμενα Χριστούγεννα με υγεία και τη Νέα Χρονιά να είναι όσο γίνεται περισσότερα τα ευχάριστα για όλους σας.

Με αγάπη
Ι. Τζανουδάκη»
Παρακάτω δημοσιεύουμε ορισμένα ενδιαφέροντα αποσπάσματα από τα χειρόγραφα τετράδια του κ. Αντώνη Αραμπατζή που όταν τα έγραψε στην Νέα Φώκαια της Μ. Ασίας το 1920 ήταν μόλις 9 ετών!!!

Ποίημα με τίτλο «Στα τιμημένα Ελληνόπουλα»

Εσείς βουνά περήφανα, κορφούλες τιμημένες,
εσείς μυρτιές ολόδροσες αιματοποτισμένες,
εσείς βρυσούλες δροσερές και κάμποι μυρωμένοι,
σεις θάλασσες πανέμορφες και κάμποι δοξασμένοι,
τα γιορτινά σας βάλετε, γιατ ήλθανε τ αηδόνια,
η άνοιξις της λευτεργιάς, τα όμορφα χελιδόνια.
---
Την πιο καλή σας φορεσιά εφέτος μα ντυθήτε,
κι αν σας ρωτήσουν το γιατί, εσείς να τους ειπήτε.
---
Δεν μας βαρύνει τώρα πια σκλαβιά και τυραννία,
μας φέραν τα Ελληνόπουλα χαρά κι ελευθερία.
Πείτε τους, πως δεν χάθηκαν της Πίνδου τα ξεφτέρια,
τ Ολύμπου οι σταυραετοί, σε τούτα τα λημέρια.
Και σεις όπου τους είδατε με τ άρματα στα χέρια,
μεσ στη βροχή, μεσ στο χιονιά και μες στ αγριοκαίρια,
πείτε τους, ήσαν σαν κι αυτούς και τούτοι παλληκάρια.

Διάφορα χειρόγραφα αποσπάσματα από την Ομήρου Οδύσσεια.

«Ότε δε έφθασεν εις την νήσον, αφήκεν την θάλασσαν και απέβη εις την ξηράν, διευθυνόμενος προς το σπήλαιον, εις το οποίον κατώκει η ευπλόκαμος νύμφη Καλυψώ. Αύτη ήτο εντός του σπηλαίου και ύφαινε με χρυσήν κερκίδα, ενώ, συγχρόνως ετραγούδει με γλυκείαν φωνήν.
Αντώνιος Αραμπατζής. Εν Φωκαία τη 15 Δεκεμβρίου 1920»
---
«Η Καλυψώ μετέβη κατόπιν εις την ακτήν, ένθα εκάθητο ο Οδυσεύς κλαίων και στενάζων δια την επάνοδόν του. Πλησίον του δε σταθείσα είπε. Δυστυχής, δεν πρέπει πλέον να θρηνής και να φθείρης την ζωήν σου, θα σε αποστείλω ευχαρίστως στην πατρίδα σου. Εγέρθητι λοιπόν,κόψον υψηλούς κορμούς δένδρων και κατασκεύασον ευρύχωρον σχεδίαν. Αύτη μέλει να φέρη σε εκεί δια μέσου της θαλάσσης. Εγώ δε θα θέσω εις την σχεδίαν άρτον, ύδωρ και ερυθρόν οίνον, δια να μη υποφέρης πείναν και δίψαν, θα σου δώσω δε και ενδύματα και θα σου στείλω και ούριον άνεμον, ίνα αισίως επανέλθης εις την πατρίδα σου. Ούτως ομίλησεν η Καλυψώ ο δε Οδυσεύς δεν επίστευσε και είπεν. Άλλο τι, ω Θεά, θα έχης εις τον νούν σου ταύτα λέγουσα και ουχί την αποστολήν μου εις την πατρίδα μου, αφού με διατάσης με πλοιάριον να πλεύσω υπεράνω της ανοικτής θαλάσσης την οποίαν μόλις μεγάλα και ταχαία πλοία δύνανται να πλεύσωσι και αν ο Ζευς εξαποστείλη αυτούς ούριον άνεμον. Εγώ ουδέποτε θα επιβώ εις την σχεδίαν, εκτός αν αποφασίσης να ορκισθής μέγαν όρκον, ότι ουδέν κακόν κατ εμού σκέπτεσαι. Ακούσασα ταύτα η Καλυψώ εμειδίασε και θωπεύσασα αυτόν είπε τους εξής λόγους. Βεβαίως είσαι πανούργος άνθρωπος, αφού εσκέφθης να μου είπης, τοιούτους λόγους.

Αντώνιος Δ. Αραμπατζής. Εν Νέα Φωκαία τη 19 Δεκεμβρίου 1920».

Εορτή του Αγίου Νικολάου στη Σκάλα Λουτρών

Δελφίνι
Δελφίνι














Με εξαιρετική λιακάδα και με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Νικολάου, στην Σκάλα Λουτρών, με την συμμετοχή του Δ.Σ. και των μελών του Συλλόγου ΔΕΛΦΙΝΙ, του προέδρου της Δημοτικής μας κοινότητας, των μαθητών και των δασκάλων του Δημοτικού σχολείου Λουτρών και πολλών πιστών από την Σκάλα Λουτρών, τα Λουτρά και την Κουντουρουδιά. Συγκεκριμένα, ετελέσθη στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου της Σκάλας Λουτρών, η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νικολάου, παρουσία στρατιωτικού αγήματος από την μονάδα καταδρομέων του Περάματος, με κατεύθυνση την νέα προβλήτα του λιμανιού της Σκάλας Λουτρών.

Μετά την ευλογία των άρτων ο ιερέας και το στρατιωτικό άγημα επιβιβάσθηκαν στη βάρκα του κ. Ευστράτιου Καραντώνη από την Κουντουρουδιά και κρατώντας την εικόνα του Αγίου την περιέφεραν με μια σύντομη διαδρομή στη θάλασσα ευχόμενοι ήρεμα ταξίδια για τους ναυτικούς και τους αλιείς μας.

Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων οι παριστάμενοι προσκλήθηκαν στην Βιβλιοθήκη του Συλλόγου όπου τους προσφέρθηκαν διάφορα εδέσματα, αναψυκτικά και καφές, όλα φτιαγμένα από τις νοικοκυρές του οικισμού μας.

Και του χρόνου με υγεία.

Καταγραφή μαρτυριών σχετικών με το 1922

Τον Σύλλογο μας επισκέφθηκε αρκετές φορές κατά την διάρκεια του περασμένου Οκτωβρίου η δ. Αναστασοπούλου Μαριλένα η οποία κάνει διδακτορικό στην Οξφόρδη με θέμα «Διαγενεακή έρευνα για τα γεγονότα του 1922, σε άτομα με μικρασιατική καταγωγή 2ης, 3ης και 4ης γενιάς».

Η δ. Αναστασοπούλου Μαριλένα, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση που έκανε την έρευνα αυτή, κατά την διάρκεια των επισκέψεων της μίλησε με περισσότερα από 20 άτομα της Σκάλας Λουτρών και των Λουτρών, τα οποία της διηγήθηκαν ότι θυμόντουσαν από τις ιστορίες που είχαν ακούσει από τους προγόνους τους πρόσφυγες του 1922. Οι συναντήσεις είχαν προγραμματιστεί και γινόντουσαν στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου και με την ευκαιρία αυτή, δόθηκε και σε εμάς η δυνατότητα να ακούσουμε ιστορίες του παρελθόντος των προγόνων μας, τις οποίες εν πολλοίς αγνοούσαμε. Η έρευνα αυτή συνεχίστηκε και σε άλλα χωριά του νησιού μας, καθώς και στην πόλη της Μυτιλήνης, με σκοπό μάλιστα την μελλοντική έκδοση σχετικού βιβλίου από το πανεπιστήμιο το 1923, με την συμπλήρωση δηλαδή 100 ετών από την συνθήκη της Λωζάννης

Εργασίες συντήρησης στο Μουσείο

Δελφίνι

Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και με την αγορά των κατάλληλων υλικών πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και θερμομόνωσης στην ανατολική εξωτερική τοιχοποιία του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922», λόγω της εκτεταμένης υγρασίας που είχε εμφανιστεί εδώ και αρκετό διάστημα. Επίσης αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν ειδικές κουρτίνες σκίασης στα παράθυρα του Μουσείου για την προστασία των εκθεμάτων από τις αλλοιώσεις που δημιουργεί με το χρόνο το ηλιακό φως.



Εργασίες στο Θερινό Αμφιθέατρο

Δελφίνι

Με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας επισκευάσθηκε το πλακόστρωτο δάπεδο του Θερινού Αμφιθεάτρου της Σκάλας Λουτρών με αντικατάσταση όλων των φθαρμένων και σπασμένων μαρμάρων.







Εργασίες στην Βιβλιοθήκη

Δελφίνι

Με απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν στο χώρο της Βιβλιοθήκης ράφια DEXION για την τακτοποίηση βιβλίων.










Μουσικό τμήμα

Δελφίνι

Λειτουργεί στην Βιβλιοθήκη του Συλλόγου κάθε Σάββατο, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα και αυτή την περίοδο φοιτούν 17 παιδιά σχολικής ηλικίας τα οποία μαθαίνουν κιθάρα. Τα μαθήματα εκτός από πρακτικά είναι και θεωρητικά έτσι ώστε τα παιδιά να αποκτούν γερές βάσεις και να συνεχίσουν μελλοντικά τις σπουδές τους στην μουσική εφ όσον το επιθυμήσουν. Η μηνιαία συνδρομή είναι 20 ευρώ και όσοι ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημήτρη Παπαχρυσό στο τηλ. 69746.40419.

Δάσκαλος είναι ο κ. Μολυβιάτης Γρηγόρης ο οποίος επί πολλά χρόνια έχει προσφέρει εξαιρετικό έργο.

Τμήμα Βιβλιοθήκης

Με 8,000 περίπου τίτλους βιβλίων είναι εμπλουτισμένη η βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας τα οποία είναι διαθέσιμα για να δανειστούν στα μέλη μας, αλλά και σε όσους άλλους ενδιαφέρονται. Όλα τα βιβλία είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για την εύκολη διαχείριση τους.

Το βιβλίο είναι ένα παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο, γιατί προσανατολίζει τη σκέψη σε νέους δρόμους, προσφέρει γνώσεις, πληροφορίες και η γνώση είναι δύναμη. Η μόρφωση ευαισθητοποιεί το άτομο απέναντι στα προβλήματα που αποτελούν τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και τοποθετεί τις βάσεις για τη συνολική πρόοδο του πολιτισμού, συντελεί δε, στη διαμόρφωση ψύχραιμης και νηφάλιας σκέψης μακριά από ακρότητες και φανατισμούς.

Δωρεά βιβλίων στο Σύλλογό μας

Ευχαριστούμε θερμά τους κ.κ. Χατζηδήμο Αλέξανδρο, Πελεκάνο Θεόδωρο, Χαραλάμπου Πάνο, Μουσταφά Καντέρ, Τσιλιγγέρη Ιωάννα και Παπαπάντο Γρηγόρη για τα βιβλία που πρόσφεραν στην βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας.

Ευχαριστήρια.

Ευχαριστούμε θερμά τους παρακάτω.

*Τον Δημήτρη Γραμμέλη που χάρισε ένα αρμόνιο για το Μουσικό μας τμήμα.
*Τα διάφορα συνεργεία που κάνουν ειδικές τιμές για τις εργασίες συντήρησης των κτιρίων του Συλλόγου, καθώς και όσους προσφέρουν εθελοντικώς την εργασία τους.

*Όλους όσοι χάρισαν τα πολύτιμα κειμήλια που στεγάστηκαν στο Μουσείο μας.

Οικονομικές ενισχύσεις

Για τους σκοπούς του Συλλόγου μας προσφέρθηκαν τα παρακάτω ποσά.

Δεσλής Φώτης 100 ευρώ.
Παπαδόπουλος Γεώργιος 100 ευρώ.
Χατζηδήμος Αλέξανδρος 50 ευρώ.
Ute Guewap 20 ευρώ
Φωτεινός Γεώργιος 10 ευρώ
Ανώνυμοι 15 ευρώ.
Δεσπότου Έλλη 150 ευρώ, στη μνήμη της μητέρας της Ευαγγελίας.
Τζανουδάκη Ι. & Δ. Αραμπατζής 50 ευρώ στη μνήμη Σοφίας Αραμπατζή-Μπαλή και Μέλπως Αραμπατζή.
Κλήμη Μερόπη 50 ευρώ, στη μνήμη του συζύγου της Αριστείδη.
Μολυβιάτης Γρηγόρης 30 ευρώ, στη μνήμη Δημητρίου και Ελπίδας Μολυβιάτη
Λευκαδίτης Τάκης 25 ευρώ, στη μνήμη της μητέρας του Μερακλίνας.
Μανδαμά Ελπίδα 30 ευρώ, στη μνήμη της αδελφής της Φρόσως και Τάσου Ιωάννου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας τους ευχαριστεί θερμά και καλεί τα μέλη του να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογός για αναβάθμιση του οικισμού μας , έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο βαρύ φορτίο των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει.

Για καταθέσεις συνδρομών και ενισχύσεων

Για καταθέσεις συνδρομών και ενισχύσεων στο Σύλλογο,
Τράπεζα Πειραιώς Αριθμός Λογαριασμού 6355-010482-750
IBAN GR94 0171 3550 0063 5501 0482 750